jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty i sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu. Meksykańskie dania Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę najlepsze będą burritos – lekko podgrzane placki
jakszef.plOstatnio sama nie wiem dlaczego, ale miałam wyjątkową ochotę na ser Camembert. Tutaj wykorzystałam go w wersji panierowanej z dodatkiem żurawiny. Składniki na sałatkę ze smażonym serem Camembert i żurawiną (3 porcje): mix sałat z rukolą pomidorki koktajlowe 200 g mała czerwona cebula duży ser Camembert żurawina jajko mąka bułka tarta musztarda oliwa z oliwek sól pieprz Zrobić
Karola gotujesałatka, która dzięki dodatkowi pożywnej soczewicy jest doskonałą propozycją na lekki obiad. Z powodzeniem można zapakować ją do pudełka i zabrać do pracy. SAŁATKA Z CZARNĄ SOCZEWICĄ, BURAKIEM, GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM Dwie duże garści rukoli Mały ugotowany/upieczony burak Mała gruszka 4-5 łyżek ugotowanej czarnej soczewicy Kawałek sera z niebieską pleśnią Dressing Łyżeczka miodu Łyżeczka ostrej musztardy
HealthyCreationsJesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos
Even Better Foodmigdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy ryżowej - 4 łyżki migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek
SMYKWKUCHNILekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPozwoliłam sobie zaszaleć i użyć po raz pierwszy pokrzywę . I na pewno będę sięgać po nią częściej . Zdrowa sałatka w 15 minutek Tą sałatkę stworzyłam do równie zdrowego dania głównego ViolaPassion Składniki: 4 garści mieszanki (rukola rukiew szpinak) 2 gałązki pokrzywy 4 świeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus
Viola cooks with passionPyszna sałatka ze szparagami, do tego wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe i pesto z rukoli z dodatkiem kolendry. Zapomniałam o makaronie :-). Naprawdę smakowała super, polecam jak tylko lubicie szparagi :-). Miłego dnia i weekendu :-) Składniki: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie łososia wędzonego kilka pomidorków koktajlowych 250 g makaronu u mnie kokardki Pesto: 1/2 opakowania rukoli garść świeżej kolendry orzeszki ziemne oliwa
kruche babeczkiniebieski ser. Całość smaku uzupełniłam ziarnami, dodatek sezamu, pestek dyni, słonecznika oraz suszonej żurawiny jest świetnym połączeniem w tego typu przekąskach. Lekka sałatka z serem pleśniowym i ziarnami Składniki : 1 garść sałat - mix z rukolą 100 g sera pleśniowego blue 1 papryka czerwona 1/2 ogórka zielonego 2-3 łyżki ziaren: sezam, słonecznik, dynia, suszona żurawina
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipatelni teflonowej. 2. Mango obieramy i kroimy w kostkę. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. 4. Na rukoli układamy mango, ziarenka granatu i kurczaka. 5. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo, - β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachLekka i zdrowa sałatka z świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką. Składniki: 100g świeżych liści szpinaku ½ pęczka rzodkiewki 100 ml jogurtu greckiego 2 jajka kromka chleba pełnoziarnistego sól, czarny pieprz, koperek, czosnek Sposób przygotowania: S zpinak i rzodkiewkę dokładnie myjemy. Rzodkiewkę kroimy na cztery części. Kromkę chleba kroimy w kostkę i podsmażamy
Pyry na Gazsałatkę. Jest pożywna i świetnie komponuje się z pieczywem, np. tostowym. Dzięki sosowi, który zrobiłam z musztardy, miodu i oliwy z oliwek sałatka staje się bardzo aromatyczna przełamana ostro słodkim smakiem. Składniki: 100 g rukoli 100 g roszponki 200 g oliwek czarnych 100 g oliwek zielonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka (możecie użyć dwóch czerwonych, jak wolicie
Zasmakuj Kuchniwakacjom nad morzem i tamtejszym zdobyczom. Nie był to czas na świeże ryby, stąd też zaopatrzyłem się w kilka gatunków wędzonych. Do tej sałatki można wykorzystać każdą wędzoną rybę. Ja wykorzystałem karmazyna. Składniki: opakowanie sałat (rukola, cykoria) 1 papryka czerwona 2 ogórki zielone wędzona ryba (karmazyn, ale może być inna) koperek Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Rybę dzielimy
tojestpyszne.blogspot.compomidorami i ogórkami (prosto z działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie. Składniki: - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera
Pan i Pani Smith w kuchninaszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio, pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno wykorzystacie
noteskulinarnyfigatylko do ciasta... tak powinien brzmieć tytuł tego posta :) Truskawki wspaniale komponują się także w potrawach wytrawnych, w szczególności dobrze wypadają w sałatkach, takich właśnie prostych i pysznych na zielonym tle :) Wystarczą trzy składniki... rukola, truskawki i ser :) Tym razem polecam ser cypryjski ser Halloumi z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego - doskonały do grillowania - idealny
Delicious TitbitsSkładniki: garść rukoli 1/2 awokado 1 pieczony burak 3 plastry szynki parmeńskiej kiełki brokułu Rukolę układamy na talerzu, buraka kroimy w cienkie plastry, szynkę rwiemy na
Mango PapajaSKŁADNIKI: Rukola Roszponka Oliwki zielone/ czarne Mozzarella Pomidorki koktajlowe Szynka parmeńska PRZYGOTOWANIE: Pokrojone składniki układamy na liściach rukoli i roszponki. Następnie podsmażamy szynkę parmeńska na patelni i dokładamy do sałatki. Wszystko polewamy oliwą extra virgine i posypujemy oregano
kulinarnyJaKolejna sałatka na kolejne leniwe niedzielne popołudnie. Składniki na 2 osoby: - dwie garści rukoli - 1 papryka zielona - 2 średnie czerwone pomidory - 4 jajka Składniki sosu: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego z modeny - sól wg uznania - 3 małe łyżeczki miodu Na dno salaterki ułożyć rukolę a jako drugą warstwę pokrojone w okręgi pomidory i paprykę. Wskazówka, oczyśćmy pomidory
Smaki Brazyliidrugą stronę i smażyć również przez 2 minuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić. Sałatka z buraków: 3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastry sałata rukola i botwinka ser feta, pokruszony orzechy włoskie, posiekane sos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz
Smakowity Blog KulinarnyDziś zapraszam Was na lekką sałatkę! sezon bikini chyba czas zacząć - zatem czas na lekkie dania. Kto chętny? Składniki; 15 dag rukoli 1 dojrzałe mango 10 dag sera feta Sos; 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka syropu klonowego odrobina soli i pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego Przygotowanie; Sałatę umyć i wyłożyć na talerz, mango
Radość kipiąca uśmiechem.razem lekka, pełna witamin, kolorowa sałatka, której podstawę stanowi kasza bulgur, a w niej przepyszne, słodkie borówki wspaniale komponujące się ze słoną fetą, ogórkiem i smażonymi pomidorkami oprószonymi aromatycznymi ziołami. Do tego dodałam sos na bazie mięty z dodatkiem octu winnego i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zachęcam do jej wypróbowania. Sałatka z kaszy bulgur z borówkami, smażonymi pomidorkami i dressingiem(...)prowansalskimi i suszoną bazylią. 5. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i mieszamy z dressingiem miętowym. Dodajemy rukolę, borówki i ogórki i delikatnie mieszamy. Następnie wszystko przekładamy na większy talerz i posypujemy fetą i na wierzchu układamy smażone pomidorki. Sałatkę możemy oprószyć też pieprzem czarnym świeżo mielonym. Smacznego
Na kulinarnym poligonieswoim wyglądem, a pomimo delikatnego smaku, przypadły do gustu prawdziwym mięsożercom! Jak prezentowało się MENU? Grissini z kremowym serkiem, rukolą i prosciutto Roladki z cukinii z ziołowym serkiem kremowym, z papryką, koperkiem i chrupiącą dynią Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami(...)Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki z ricottą, miodem i borówkami amerykańskimi Szaszłyki owocowe pina colada Tortilla z dwoma serami i salami Tramezzini z serkiem kremowym, rukolą i prosciutto Gotowanie, pomimo zmiennej pogody, było wspaniałe, a radość na twarzach klientów oraz miłe
Moja smaczna kuchniawiecie co, czas zrobienia tej sałatki to jakieś 10 min. W zasadzie wszystkie składniki zdążycie spokojnie pokroić w czasie, kiedy kuskus będzie pęczniał. Dzięki kuskusowi sałatka jest sycąca i bardziej obiadowa. Ale sprawdza się również jako idealny dodatek do grilla. Pamiętajcie tylko, że kuskus bardzo pęcznieje i nie wsypujcie na raz pół opakowania. W sumie ja miałam jakąś resztówkę kaszy(...)nasza nowa gwiazda – roszponka. Ostatnio odkryłam jej świetne zastosowanie do wszelkiego rodzaju kanapek na ciepło czy zapiekanych tostów. Zwykle sięgaliśmy po rukolę, ale muszę życzliwszym okiem patrzeć również na roszponkę i częściej ją kupować. Skład sałatki nie jest odkrywczy, więc bazując na kaszy i roszponce, możecie dodawać swoje ulubione dodatki I z perspektywy czasu, mój mąż, który za cukinią
Mieszam w Garnkumiłośników kuchni wegańskiej mam dzisiaj przepis na zupę krem z rukoli, niezwykle zdrową, bo przygotowaną z rukoli oraz mleka owsianego. Rukola, często używana w kuchni śródziemnomorskiej, oprócz swojego oryginalnego smaku, zawiera wiele witamin, między innymi witaminę A, K, C i B oraz cenne minerały: wapń, magnez, potas, żelazo, mangan. Natomiast mleko owsiane jest zdrowym zamiennikiem mleka zwierzęcego, bogatego w błonnik(...)lecytynę. Dodatkowo zupę możecie przyozdobić stokrotkami, te niepozorne wiosenne kwiatuszki są bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, możemy je dodawać do sałatek jak również do zup i innych dań. Zapraszam Was zatem na wiosenną zupę z rukoli! Przygotowanie : 15 min Gotowanie : 10 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 125 g rukoli ● 1 cukinia ● 50 cl mleka owsianego ● 4 łyżki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaulubionymi przyprawami. Odrysowany okrąg wkładamy do miseczki, obciążamy białą fasolą podpiekamy w piakarniku. Tak tworzy się chrupiąca jadalną miseczka. W środku: rukola, camembert, żurawina, szynka parmeńska orzechy włoskie, gruszka i ocet balsamiczny. Autor przepisu: Karolina Taras Artykuł Sałatka w miseczkach z tortilli pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywięcej niż cytryna), fosfor, żelazo i wapń. Mają dużo związków antyrakowych. Pamiętajcie zatem - nie wyrzucajcie liści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti pęczek liści rzodkiewki garść rukoli 10 szt. rzodkiewek 5 łyżek nasion słonecznika kilka łyżek oliwy (ok. 4) 1 łyżka soku z cytryny 50 g startego parmezanu
Moje Kuchenne Rewelacje