sałatka z porów - 4036 przepisów (strona:138/270)

Sałatka z kiszonych buraków, soczewicy i koziego twarożku 165

nową tłuszczową dietą. Dlatego ta sałatka jest jakby wspaniałym, wakacyjnym romansem, który za chwilę się skończy ;) Badania krwi odkładam w czasie, a romans podtrzymuję ... ;)  Składniki: 2 ugotowane buraki (mogą być kiszone) 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 1 pomidor 1 twarożek z koziego mleka albo inny ulubiony ser szczypiorek albo por do dekoracji Sos: 2 łyżki oliwy(...)ugotowaną, soczewicą, układamy pomidor pokrojony w ósemki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Dekorujemy szczypiorkiem.  Sos: oliwę i ocet jabłkowy mieszamy, sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Jest mistrzowska

Bon Appetit Małgorzaty
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 154

kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę   i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku(...)Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym   czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing

Buniabaje w kuchni
Surówka “dziewięćdziesiątka” z kapusty pekińskiej. Lata mijają, a ona ciągle króluje na stołach. PRZEPIS 165

oczkach, pomidorki przekrój na pół, posiekaj również koperek. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pora na sos – wlej ocet do miseczki, następnie intensywnie mieszając rózgą (najlepiej użyć miksera) wlewaj powoli oliwę aż sos nabierze konsystencji emulsji. Na koniec dopraw go solą i pieprzem, wlej do sałatki i delikatnie wymieszaj. Surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych. Artykuł Surówka

Kulinarna Polska
Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla 75

ciekawa w smaku sałatka z czerwoną kapustą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów, hot-dogów, czy domowych burgerów.      Najlepsza surówka z czerwonej kapusty jak z azjatyckiej restauracji z dressingiem Sriracha i majonezem oraz kolendrą. Ten łatwy przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest hitem o każdej porze roku. Doskonale smakuje(...)lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników, to ten przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest zdecydowanie dla Ciebie :) Świeże warzywa, zioła, trochę orientalnych przypraw i niesamowity sos do sałatki to gwarancja niesamowitego smaku! Ten przepis sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na świątecznym stole. Oto przepis, składniki i przygotowanie surówki z czerwonej kapusty krok po kroku: Składniki

Moja Książka Kucharska
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 228

Połowa maja to sezon komunijny w pełni i zawsze o tej porze sklepy zapełnione były świeżymi warzywkami, kolorowymi i kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą. Kapusta(...)żeby kapusta nie gotowała się zbyt gwałtownie. Ja sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować. Bułkę tartą rumienię na suchej patelni. Kiedy lekko się podpraży, to odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło. Wystarczy, że się rozpuści. Do tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka śedziowa 201

naszych smaków i pomysłu zależy jaką sałatkę przygotujemy. Przeglądamy więc nasze zapasy, wykładamy na stół i do dzieła. Skład sałatki: płaty śledziowe odsączone z zalewy 6-10 szt., jajka ugotowane na twardo 4-6 szt.,  1/2 cz.cebuli, po pasku ~1/4 z trzech kolorowych owoców papryki, kawałek pora, średnie jabłko,  6 ostrych korniszonów,5 plastrów ogórków słodko-kwaśnych

chleba naszego
Lekka sałatka tortellini 207

Składniki: 1 opakowanie tortellini grzybowego 1 mały por 1 puszka groszku 1/2 sałaty lodowej 3-4 ogórki konserwowe 1 kulka mozzarelli light 1/2 zielonej papryki 1 skyr 2 łyżeczki musztardy sól, … Czytaj dalej Lekka sałatka tortellini

czarrna od kuchni
Wiosenna zupa z pora i fasolki szparagowej 166

się poprawia, a i my zaczynamy marzyć o świeżych owocach, warzywach i mamy dosyć zimowych, wekowanych sałatek. Idąc tym tropem przygotowałam zupę, jeszcze częściowo ze świeżych i mrożonych warzyw, która wnosi na nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 nieduże ziemniaki 200 g mrożonej

psgotujemy
Pasta fasolowa z chrzanem 142

tłustym i słodkim świąteczno-noworocznym obżarstwie przyszła pora na zdrowe jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba

To co kocham
Jedzonko do pracy #45 161

Kolejna środa, w związku z czym pora na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Dziś u mnie pogoda wybitnie szaro jesienna, ale jedzenie nadal kolorowe i oczywiście bardzo smaczne ;) Śniadanie : Jogurt naturalny, maliny. Lunch : Sałatka z buraczkiem i fetą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka warzywna 138

Jesień to pora roku, która obfituje w świeże warzywa i owoce. Ja staram się ją maksymalnie wykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze ( ja robię

Wiem co jem
25. Sałatka "puszkowa" 347

Pyszna słodkawa sałatka. Puszkowa - bo wystarczy otworzyć kilka puszek. 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka fasolki 1 słoik selera w paski 1/2 szklanki ryżu 3 jajka 1/2 pora majonez Ryż ugotować, jajka pokroić w kostkę, por w paski. Wszystkie puszkowe składniki jak i seler dokładnie odcedzić (fasolkę dodatkowo przepłukać wodą). Ananasa pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać razem

Jadło i czytadło
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 239

bardzo, jak mnie?  Marchewkowe gnocchi - klik  Tarta marchewkowa z nerkowcami - klik  Orientalna sałatka z marchewki z harissą - klik   A co ekscytującego można zrobić z marchewki w środku zimy? Na przykład pyszny, aromatyczny ... marchewkowy dżem. Pomyślałam, że warto na przekór porze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak podziała jak prawdziwy energetyczny zastrzyk

KUCHARNIA
Sałatka ze szprotem 177

Bogata w witaminy i minerały sałatka ze szprotem.    Składniki: -2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem ) -puszka kukurydzy konserwowej -10 dkg sera sałatkowego -kilka kiszonych ogórków -kawałek selera -kawałek pora -odrobina szczypiorku -2-3 łyżki ziaren słonecznika -przyprawa warzywna    Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.    Pora kroimy

Maminek kulinarny
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 93

warzyw. Wybieranie owoców w wyznaczonej dla nich porze, sprawia, że możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem i masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę(...)sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną

Rozdomowiona

Proponowane wyszukiwania