Dziś przepis na sałatkę ziemniaczaną wykonaną pod gust mojego małżonka. Kiedyś widzieliśmy w reportażu jak w Stanach jedli podobną sałatkę i mój mąż wyraził ochotę na spróbowanie tego specjału. Pokombinowałam i powiem Wam, że jest smaczna. Jest bardzo wyrazista w smaku a dla wielbicieli ostrzejszych smaków polecam wyeliminować jabłuszko i będziecie zachwyceni ;) Zapraszam:) Sałatka ziemniaczana I - 3-4 średniej wielkości ugotowane(...)ziemniaki - pół średniej czerwonej cebuli ( lub jedna mała) - 5-6 cm kawałek białej części pora - jedno średniej wielkości jabłuszko - ok 200g kukurydzy z puszki - 1 duży kawałek selera naciowego - sól, pieprz, majonez do smaku ( ja dodałam 1,5 łyżki majonezu i starczyło) Ziemniaki kroimy w kosteczkę ( nie za małą ani nie za dużą) , cebulę w kostkę a pora
Kuchnia Pełna Emocjiwszystkich na wiosennej diecie, wymyśliłam sałatę, i to nie byle jaką sałatkę . Sałatkę zrobiłam zamiast obiadu i muszę przyznać , że jest naprawdę smaczna. Soczysty grillowany kurczak w marynacie z sosu sojowego, słodkie pomidorki, niezwykle soczysta czerwona papryka, słone oliwki i chrupiąca sałata, wszystko dopełnia vinegret zrobiony na bazie octu jabłkowego. Wszyscy się najedli do syta i nikt nie był głodny(...)będzie gładki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki umieścić w dużej misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu do sałatki. Sałatkę można przygotować wcześniej, jednak nie polewamy ją sosem, tylko przechowujemy wymieszane składniki w lodówce, a sos w osobnym naczyniu. Kiedy nadejdzie pora podania, po prostu należy ją polać sosem i wymieszać
Krylowa KuchniaIdealne połączenie tuńczyka w sałatce Składniki: 3 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 puszka tuńczyka 1 mała puszka ananasa 1 biała część pora 100 g makaronu trybiki 100 g majonezu 50 g jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Selera, tuńczyka, ananasa i kukurydzę osączyłem z zalewy. Jajka ugotowane na twardo pokroiłem w kostkę. Białą część pora
R'n'G KitchenSwojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Bon appetit mon amiejednogarnkowe . Mniej komplikacji ,to szybki obiad . To danie stworzone było razem z sałatka , która poznaliście parę dni temu. Sałatka z pokrzywą i figa jest tutaj ViolaPassion Składniki: 1 kurczak waga do 0,7 kg 4- 5 większych ziemniaków 1 opakowanie pora typu baby (5-6 sztuk) 1 opakowanie baby pomidorków (mix żółte-czerwone) 150 g słodkiego zielonego groszku 1 średniej
Viola cooks with passionTatary okazały się strzałem w dziesiątkę i daniem, dla którego naprawdę warto odwiedzić Gastropub. Po pysznych przystawkach przyszła pora na dania główne – zdecydowaliśmy się na pieczone żeberka w marynacie BBQ z aromatem whiskey, do tego wybraliśmy pieczone ziemniaki rozmarynowe i sałatkę colesław. Mięso było miękkie, bardzo dobrze zamarynowane, z dodatkiem dużej ilości sosu BBQ, co niestety nie zdarza się
Taste and Cookpoprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. SAŁATKA KOLOROWA Składniki: 100 g zielonego groszku na parze Bonduelle 100 g żółtego sera 100 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Ser, szynkę oraz paprykę kroimy w kostkę. Pora
Bon appetit mon amieBigos, kapuśniak, farsz do pierogów - to najczęstsze zastosowania kapusty. W naszej kuchni najczęściej występuje jako składnik sałatek. Dziś jednak została wykorzystana inaczej, a mianowicie do przyrządzenia przepysznej, bardzo oryginalnej, niebanalnej w smaku potrawce. W połączeniu z zieloną częścia pora, imbirem, czosnkiem i gęstym, śmietanowym wręcz mlekiem oraz słodkimi rodzynkami uczyniła najlepszą ucztę dla podniebienia. Nie bójmy sie jeść kapusty
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: 150 g krewetek w oleju z czosnkiem (2 opakowania) 1/2 pora 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 1/2 czerwonej papryki 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 saszetki sosu 1000 wysp Fanex … Czytaj dalej Sałatka z krewetkami
czarrna od kuchnijednogarnkowe . Mniej komplikacji ,to szybki obiad . To danie stworzone było razem z sałatka , która poznaliście parę dni temu. Sałatka z pokrzywą i figa jest tutaj ViolaPassion Składniki: 1 kurczak waga do 0,7 kg 4- 5 większych ziemniaków 1 opakowanie pora typu baby (5-6 sztuk) 1 opakowanie baby pomidorków (mix żółte-czerwone) 150 g słodkiego zielonego groszku 1 średniej
Viola cooks with passionskładniki. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona. Przepisem podzieliła się ze mną przyjaciółka Beti :) Polecam! Sałatka z tortellini Składniki: 150g tortellini z serem 1 ogórek szklarniowy 200g szynki konserwowej 200g sera żółtego startego na grubych oczkach 1 por puszka kukurydzy przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: Tortellini gotujemy wg instrukcji
Smak mojej kuchnipodana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią
Cynamonowe szczęścieDawno nie robiłam nic z kaszy jaglanej, pora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś pora na kolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura
Czary - gary w kuchniPrzy sobocie warto zrobić jakąś fajną sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha! Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA 1 por 4 jajka na twardo 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek, kukurydzę
Z Majeczką w kuchni