Jest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut
Kuchnia Pokoleńświeżym szczypiorkiem z ogródka posypane. Kolorowe obiadki gotuję 🍴, zdrowe sałatki szykuję, bo chcę żeby dania były wyjątkowe i w smaku nietypowe. Dzięki Wiośnie 🌹 🌼 🌷 ciągle się uśmiecham 😄 i na takie, radosne Wasze smakołyki czekam ⏳. Regulamin konkursu: 1. Tematem konkursu jest Wiosna to pora radosna - słodka i słona . 2. Nagrodami
Moniki Smakołykidużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut. Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę i polewamy po wierzchu resztą sosu czosnkowego i ketchupem. Podajemy od razy jeszcze ciepłą
Kulinarne Fantazje Mariolijeśli tak to mam dla Was propozycję szybkiej i pysznej sałatki. Do sałatki użyłam bezglutenowego makaronu kolanka Incol które bardzo polecam alergikom. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka ja użyłam Incola 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek pora pokrojonego w półplasterki 1 puszeczka marchewki gotowanej na parze i pokrojonej w kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliweekendy staram się przygotowywać jakąś sałatkę do kanapek z wędliną. Ostatnio wymyśliłam taką oto kompozycję z warzyw, sera i jajek. Bardzo nam smakowała! Właśnie teraz jest okazja, by przepis wypróbować, do czego bardzo Was zachęcam... Składniki: 2 pory 5-6 jajek pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 4-5 korniszonów 3 łyżki majonezu ok. 150 g żółtego sera 2 łyżki kwaśnej
Czerwień i błękitżydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami
Plate of JoyPyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, na śniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować
Smakołyki AsiKolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas
królestwo garówpieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Umytego pora kroimy na bardzo drobne paseczki. (2.) Pora można sparzyć polewając wrzątkiem - ja tego nie robię. Całkiem surowy jest ostrzejszy :). 3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie mieszamy sałatkę, dodajemy sporo pieprzu (przynajmniej 3 szczypty) i sól. 6. Sałatkę przekładamy do słoika
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisytortellini . Jak zwykle prosta i szybka w przygotowaniu, mile połechce podniebienia wszystkich smakoszy sałatek do których i ja się zaliczam . składniki na 6 porcji 1 opakowanie tortellini z serem 150 g 4 pomidory 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 30 dag szynki 1 por 5 kopiastych łyżek majonezu pieprz przepis Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę
Smakowite DaniaWyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno pietruszkę
Buniabaje w kuchniprzyjaciół i rodziny. Kilka słów o książce... W książce "Pora na lunch" znajdziemy ponad 90 przepisów na niezwykłe lunche podzielone na 7 rozdziałów: 1. Na zdrowie! - niezbędny zastrzyk witalności, pełen witaminowych kombinacji, z naciskiem na to, co lekkie, a nie zapychające. Znajdziemy tu przepisy m.in. na pyszne sałatki, jak: sałatka z awokado, sałatka tabbouleh czy tęczowa sałatka 2. Niecodziennie(...)dania przygotowane dzień wcześniej wieczorem, dzięki temu smaki połączą się ze sobą, a oprócz tego rano przed wyjściem do pracy nie trzeba nic robić. To przepisy m.in. na: sałatkę z makaronu orzo, nadziewanego bakłażana czy pomidory po prowansalsku 6. Nowe życie obiadowych resztek - przepisy na dania z wykorzystaniem resztek, jak np: kuskus z kurczakiem, bazylią i awokado, kiełbaska z soczewicą
Kuchnia MagdaLenyWitam Was! W sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Dietetyczne rewolucje organizowanych przez firmę Oleofarm w restauracji Delight w krakowskim hotelu Andel's . Spotkanie
Pora coś zjeśćpomyślałam, że styczeń to dobra pora na reaktywację mojego cyklu na temat diety śródziemnomorskiej (wszystkie wcześniejsze wpisy znajdziecie w zakładce DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ). Dieta śródziemnomorska kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie(...)brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone
Chilli Czosnek i Oliwatemu. To już nie są moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny. Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków
Kardamonovy