Przede wszystkim smaki są naprawdę sezonowe. Nie kupimy sobie arbuza w marcu, bo o tej porze roku rządzi zielenina i nowalijki. Za to warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą
Ugotowane pozamiatanestole. Prosta w składzie, szybka w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Jeśli chcecie by sałatka mogła dłużej poleżeć w lodówce nie łączce jej z majonezem. Dodajcie go dopiero w dniu kiedy będziecie ją jedli. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duży por 20 dag pieczarek 3 łyżki posiekanego szczypiorku masło sos: 2 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, sól
Życie ze smakiemSylwestra pozostały 3 dni więc jeśli planujecie tak jak my „domówkę” to pora pomyśleć o menu Oczywiście to tylko garść propozycji i jedynie na przekąski LCHF. W pozostałych zakładkach na pewno znajdziecie inspiracje na ciepłe dania… no i oczywiście desery 😉 * sałatka z awokado i ogórka z orzechami * sałatka z rzodkiewką * warstwowa sałatka z tuńczyka * śledzie pod tłustą
Ola la LCHFSmaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz
Zielona Kuchniachwilkę? Do której należy tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć
Różne smaki w kuchnibrokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, ja doprawiam trochę mocniej bo warzywa nie solone, dodajemy też szczyptę cukru do smaku i polewamy sałatkę naszym sosem
KUCHNIA POLSKAnajlepiej wybrać się na spacer brzegiem morza, na drinka, na pizzę czy panino. Życie w porze letniej kwitnie głównie nocą, ale i popołudnia bywają ciekawe.... Poczytajcie... Sycylijskie jedzenie w czasie wakacyjnym jest bardzo proste i niezmiernie orzeźwiające. Na kolację teściowa podawała zazwyczaj macedonię- sałatkę owocową lub zupkę owocową. Oczywiście jej wersja była dla wszystkich, nawet dla dzieci. Kiedyś
Z Kuchni Do Kuchnijednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI POLSKIEJ
Kuchnia BazyliiMoja ulubiona surówko - sałatka z białej kapusty.Gościom też bardzo smakowała.Polecam do dań z mięsem. 0.5 główki małej kapusty białej 1 duża Marchewka startą na tarce o dużych oczkach 0.5 pora 1 duża cebula czerwona olej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Szczypta soli i cukru odrobina octu winnego na białym winie lub sok z cytryny ****************************************************************** Kapustę poszatkowacdrobno.Por
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipory umieściłam prawie 500 przepisów na różne dania, a okazuje się, że wciąż nie ma tutaj wielu klasyków, które w mojej kuchni wykonuję najczęściej. Jednym z nich jest sałatka grecka - połączenie pomidorów, ogórków, papryki (zwykle zielonej), oliwek, oliwy, oregano i sera feta. Nie ma w niej sałaty (!), którą serwują nam różne restauracje chyba jako tani wypełniacz talerza. Ogórki i pomidory
Weekendy w domu i ogrodzieDługi weekend majowy przed nami, piątek, słońce świeci, pora pomyśleć o majówkowym menu! Wypady za miasto, na grilla czy rodzinny piknik, co warto zabrać ze sobą lub przygotować na miejscu? Co dobrego podać do picia? Jakie sałatki będą najlepsze? Udanego majowego weekendu z Moją smaczną kuchnią! Przepisy będą widoczne po kliknięciu w dane zdjęcie
Moja smaczna kuchniaKolejna propozycja na sałatkę.Tym razem główną rolę gra seler korzeniowy.Warzywo uwielbiane przeze mnie zarówno za smak jak i aromat,który oddaje,zwłaszcza w zupach.Polecam Składniki: duży seler korzeniowy biała część pora 4 jajka 5 ogórków kiszonych jabłko mały groszek lub 1/2 puszki dużego majonez musztarda sól,pieprz Seler i jajka ugotować,następnie pokroić w kostkę z pozostałymi składnikami, dodać
Niespełnione zdolności kulinarneDelikatna sałatka z anchois, pomarańczami i granatem to doskonały wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie. Składniki: Rukola, 1 pomarańcza, Pół granatu, Kilka filetów anchois; Czarne oliwki (opcjonalnie); Czerwona cebula; Olej lniany lub oliwa Wykonanie: Do naczynia wkładamy umytą
Smaki Przyprawy i KoloryPropozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu
Słodkie okruszkidanie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso
Eli GotowanieSałatka dla tych, którzy lubią smak i zapach curry. Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy
Maminek kulinarnysobą mieszamy i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. znowu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturezostał z obiadu, oraz to co akurat miałam w lodówce, całość okazała się trafionym pomysłem. Sałatka z makaronem spaghetti SKŁADNIKI: 15 pomidorków koktajlowych ok 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 papryka żółta 3 ogórki kiszone 100 g sera feta pieprz papryka słodka kawałek pora 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu PRZYGOTOWANIE: Ugotowany makaron kroimy na drobne kawałki. Paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka
kgwjanczewoniespodziewanych gości... przepis pochodzi z zeszytu mamy... w zanadrzu mam jeszcze ok. 10 bardzo szybkich sałatek do wypróbowania... może któraś przypadnie wam do gustu Składniki: 125 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 100 g wędliny (np. wędzonego schabu) 1/2 pora (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ser, ananasa i wędlinę
IMPRESJA SMAKUmartwić o jego braki... Idealnie pasuje do wszystkiego...ja uwielbiam przede wszystkim solony, ale i sałatkom również nie powiem nie... Oto jedna z nich: Składniki: 500 gram bobu 6 małych i młodych ziemniaków pęczek szczypiorku 3 łyżki groszku konserwowego 2 ogórki konserwowe 1/2 pora 2 łyzki greckiego jogurtu 1 łyżka majonezu sół, pieprz Bób gotujemy do miękkości. Ziemniaki oczyszczamy
NaKońcuJęzykasurówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak. Składniki : * 500 g żeberek wieprzowych * 1/4 główki białej kapusty * 4 ziemniaki * marchewka * pietruszka * 1/4 selera * pół małego pora * natka pietruszki, koperek * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz
Magiczne Życie Martypory zawsze się udawał. Dodam jeszcze, że organizacja tego przyjęcia daje mi mnóstwo radości. A w tym roku wyjątkowo, gdyż są to pierwsze urodziny mojego męża, od kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden
W mojej kuchniZnakomicie zastępuje surówkę z młodej kapusty. Warto spróbować. Składniki : -kilka liści kapusty pekińskiej -marchew -jabłko -kawałek pora -posiekany koperek -sól, cukier, olej Oddzielamy liście
Maminek kulinarnyTaką surówkę robię bardzo często - jest bardzo smaczna a składniki są łatwo dostępne. Marchew, jabłko i por to same witaminki - z dodatkiem jogurtu naturalnego doskonale nadają
Alutka-GotujeDzień dobry! Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory
Pora coś zjeść... z serii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec
Kraina Tysiąca SmakówCo myślicie o truskawkach podanych z miętą, cukrem trzcinowym i sosem balsamicznym? Ja do tej pory uwielbiałam truskawki z cukrem i śmietaną. Jednak te podbiły moje
Magiczne Życie MartySezon na szparagi właśnie się zaczął. Z tej okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym. Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać(...)zapiekanki możecie przygotować lekką sałatkę na bazie mieszanych sałat z odrobiną oliwy i soku z cytryny. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na zapiekankę ze szparagami: 500 g świeżysz szparagów 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 por 2 pomidory 2 łyżki tartego parmezanu
kulinarnyJaKolejna odsłona sałatki jarzynowej , też bardzo smaczna ale z dodatkiem pysznego kurczaka i fasoli. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa uniwersalna 4 ugotowane ziemniaki w mundurku 0.5 ugotowanego selera 2szt.pietruszki 5 ugotowanych na twardo jajek 1jabłko 1puszka kukurydzy 1puszka groszku z marchewką1 puszka białej fasoli 1 majonez 2 łyżki musztardy biała część pora 3 ogórki kiszone Sól i pieprz(...)kostkę , przyprawić , obsmażyć na złoty kolor na patelni, wystudzić. 3. Warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i dodać do reszty. 4.Por umyć i pokroić drobno w kosteczkę dodając do sałatki. 5. Ogórki kiszone i obrane jabłko pokroić w kostkę i też dodać do miski. 6.Ugotowane jajka obrać ze skorupki , drobno posiekać dołożyć do sałatki. 7. Sałatkę doprawić solą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisukcesy Australijczyk ma nietypowe korzenie - jego mama była wegetarianka, a tato rzeźnikiem... Do tej pory nie miałam żadnej jego ksiażki, ale spotkałam się z mało skomplikowanymi, przemyślanymi i pysznymi przepisami. A w jednym z wywiadów usłyszałam, że preferuje lekkie posiłki, jak zupy i sałatki, z bardzo prostego powodu - goracej australijskiej pogody. I rzeczywiście, znalazłam sporo ciekawych propozycji na kanapki
Lejdi of the houseimprezę. Do sałatki proponuję tuńczyka w sosie własnym, w oleju może być za tłusty. Sałatka doprawiona majonezem Kieleckim będzie pyszna! Składniki: 1 woreczek ryżu mój miał 125 gram 1 puszka tuńczyka 1 czerwona papryka 4 ogórki kiszone z domowej spiżarni cebulka ze szczypiorkiem por około 3-4 cm sok z 1/2 limonki majonez Kielecki Przygotowanie : Tuńczyka osączamy
Życie zaczyna się w kuchniPrzepisów na bogracz jest tyle, co na popularną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój i każdy robi go według własnego gustu. Ja dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który gości u mnie na stole. Zima to idealna pora na takie rozgrzewające dania jednogarnkowe. Można zrobić takiej potrawy nieco więcej i odgrzać na następny dzień. Ta czynność akurat dobrze robi
My simple kitchenodsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Kładziemy na niego pokrojonego pora. Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut. Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika. Smacznego
upichconaOstatnio na topie są u mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła. 1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez Selera wyłożyć na sito i przelać zimną wodą, pozostawić
Jadło i czytadłoRobię je z różnymi dodatkami i wykorzystuję tez makarony w różnych kształtach. Do tej sałatki użyłam makaron Melissa Prima Gusto w kształcie drobnych muszelek. Składniki: 150 g makaronu Conghiliette Prima Gusto 100 g szynki konserwowej w plasterkach 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (białą część) 4 plastry ananasa z puszki 6 łyżek majonezu sól pieprz cukier Przygotowanie: Makaron
Ala piecze i gotujesałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce . Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona Kawałek pora 80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów
Sama słodycz i szczypta chiliSłoneczna sałatka w żółtym kolorze :) Bardzo szybka w przygotowaniu więc będzie idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości :) Składniki: 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 200 g szynki konserwowej jasna część pora 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Marynowany seler oraz kukurydzę osączamy z zalewy (seler można pokroić w krótsze paski). Szynkę
Na Ciasteczkowych PapierachPyszna i szybka sałatka o lekko pikantnym smaku, doskonale się sprawdza na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 1 pierś z kurczaka 20 dag. sera żółtego 1 puszka fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kawałek pora- zielona część 1 papryka czerwona przyprawa meksykańska 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę
Bajeczna Kuchniaśrednie pomidory 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Jabłka kroimy i pomidory kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" Ilość porcji: 5 koszt wykonania: ok. 6 zł czas przygotowania
Pobite gary BarbaryWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi
potrawyregionalnenagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Gotowe :) A w kolejnym wpisie sałatka krabowa :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufacturePogoda rozpieszcza nas pierwszymi promykami wiosennego słońca, święta za pasem, najwyższa pora więc zabrać się za pyszne i roślinne wielkanocne potrawy. Na pierwszy rzut pójdzie majonez, który stanowi bazę do większości dań. Już wcześniej podawałam podobny przepis przy okazji makaronowej sałatki ze świeżymi pomidorami i awokado , ale na wszelki wypadek powtórzę go tutaj wraz ze zdjęciami. Ten majonez robi się
Roślinna - blog wegańskizłość mamie, odmrożę sobie uszy" ;) Kostka jest wyrazista, ale smak ten sam. Choć na tę sałatkę mam ochotę ze 3 razy w roku, bardzo ją lubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
Kuchnia w opałach