dzisiejsza propozycja, którą po raz pierwszy jadłam podczas spotkania wigilijnego w pracy. Selerowa sałatka z ananasem i szynką Składniki: szklanka konserwowego selera pociętego na paski 1 krążek ananasa świeżego lub z puszki 2 plasterki szynki 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 2 łyżki jasnej części pora pokrojonej na plasterki 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Do miski przekładamy seler i kukurydzę oraz
Moja smaczna kuchniamajonezu, płaska łyżka z curry, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półtalarki. Ananasa, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry
Pobite gary Barbarymój ulubiony deser. Składniki zawsze są w moim domu, nie zależnie od pory roku, jednak teraz zdecydowanie dostępne są wszędzie. Nasiona chia są dość popularne, chociaż wyglądają skromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów. Porcja na 3 desery Składniki: 1,5 szklanki mleka kokosowego (cała
Niezły MłynekSkładniki: 3 zupki chińskie 1 udko wędzone z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 por(biała część) 1/2 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 3 pomidory
magiczna kuchnia Kasikaszę jaglaną. Często wykorzystuję ją w swojej kuchni (np. tarta z kaszy jaglanej lub sałatka z kaszy jaglanej ). Dziś w formie paluchów- palce lizać! Składniki: 25 dag kaszy jaglanej 35 dag selerów 2 szklanki wywaru warzywnego 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por 4 jajka 1 łyżka masła Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: 2 jaja
Tradycyjna Kuchniadodałam do sałatki ryżowej . W smaku wyszła pyszna , i szybko znikła z talerza :) Zapraszam :) Składniki : 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 pierś z kurczaka grilowana 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słoiczka selera nitki kawałek pora 1 mała papryka
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 250 g szynki konserwowej 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 2 pory 150 g sera żółtego majonez (u mnie
Domowy Smak JedzeniaMój starszy Syn zażyczył sobie na kolację sałatkę owocową, ale taką "super". Pomyślałam więc, że ananas świetnie sprawdzi się w podwójnej roli - miski i dekoracji. Z kolei listy składników nie muszę chyba nikomu specjalnie reklamować. O tej porze roku są szczególnie smaczne i zdrowe. Składniki na 3-4 porcje 1 duży ananas 1 mango 3 garście truskawek
Pełny talerznastępnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam
Mango Papajatrop tej sałatka wpadłam na blogu Marioli, choć już podobną kiedyś robiłam (KLIK). Polecam :) Składniki: 500 g świeżych białych pieczarek 1 puszka kukurydzy 5 jajek 4-5 ogórków korniszonych (lub kiszonych) 1 por pęczek szczypiorku 1 jabłko 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, rzucić
Kuchnia domowa AniKolejna propozycja na prostą sałatkę. Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki: -3 wędzone brzuszki z łososia -10 dkg makaronu chińskiego -puszka drobnego groszku -3 jajka -kilka suszonych pomidorów -kawałek pora -3 ogórki konserwowe -kilkanaście kostek konserwowej dyni -sól, pieprz, majonez Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Odsączamy też
Maminek kulinarnyjest jedna z najpopularniejszych na świecie sałatek i jak zawsze wykonanie i jej odmiany różnią się w zależności kto gotuje. Dzisiaj przedstawiam wam wersje Julii Child opublikowaną w magazynie Parade Sunday 26 sierpnia 1984. Do tej pory robiłam j ą wg siebie i zawsze mi smakowała, ale teraz przyznać się muszę ze ta wyszła najlepsza jak ą do tej pory
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzywo smakuje również Dziubasowi. Kiedy mój maluch obraża się na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków. Pomyślałam sobie, że czas przygotować zupę z młodych warzyw, prosto z działki babci. Mogłabym siedzieć w jej grządkach i upajać się tym widokiem. Co prawda niecierpliwy(...)witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. 4 małe buraki 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka wody 1 młody, mały por 1 młody, mały seler wraz z liśćmi 2 młode, małe marchewki 1 koper ( /duży z ogrodu, albo pęczek ze sklepu) 4 młode, małe ziemniaki 1 łyżka soku z cytryny
KrupeczkiDzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre(...)sprawdzone, jednak dzisiaj przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej w naszej diecie. Ziarna, w zależności od odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika. Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem
peanutbuttermonsterŻadna sałatka nie będzie nudna, jeśli postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta(...)przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię oraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi i kawałki upieczonego kurczaka. Ta słodka marynata idealnie gryzie się z musztardowo-balsamicznym sosem. Pycha
Kitchens Alphabet