sałatka z por - 2535 przepisów (strona:118/169)

Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry) 739

Dzień dobry! Chyba nikomu nie muszę przedstawiać przepisu, który otwiera sezon ogórkowy na moim blogu :-). Ogórki kanapkowe uśmiechają się do Was z większości blogów w ostatnim

Pora coś zjeść
Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem 250

Sylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć(...)boczniaków 4-5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól i pieprz do smaku Boczniaki umyć, gotować

Czerwień i błękit
Zdrowe Warsztaty kulinarne 23-11-2013 177

zasiedliśmy wspólnie do stołu, by próbować tych pyszności. Zaczęliśmy od sałatek:*  Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej* Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej miętyByły też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję(...)kremem chałwowym. Dla mnie - rewelacja ! Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Pyszne jedzenie i miła atmosfera sprawiły, że nie miałam ochoty na zakończenie... Niestety - wszystko co dobre szybko się kończy !Nadeszła pora powrotu do domu.Pozostały wspomnienia, niezwykle miłe wspomnienia. Nowe znajomości mam nadzieję będą trwały, a doświadczenia zdobyte podczas warsztatów zaowocują

kolorowotorcikowo
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 255

Bardzo prosta i bardzo pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Trochę później zrobi się już

Walijskie Pichcenie
Sałatka z pora z szynką. 118

Składniki : 2 pory 2 jajka ugotowane na twardo 10-15 dkg dobrej szynki pokrojonej w kostkę 2 nieduże ogórki kiszone kilka łyżek kukurydzy z puszki majonez sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   P ory oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w cienkie paski lub kostkę. Jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki i kukurydzę wrzuć(...)miski lub półmiska. Dodaj kilka łyżek dobrego majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj razem. Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak podać sałatkę na stół. Zniknie w mgnieniu oka. ;)                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Śniadaniowe ciastko proteinowe. 126

styryjski olej z pestek dyni. *** Wszystkie produkty ze zdjęcia powstały w austriackiej manufakturze metodami tradycyjnymi. Styryjski olej z pestek dyni to najlepszy pod względem smakowym, jaki do tej pory jadłam. A uwierzcie, testowałam już około 4-5 olejów tego typu różnych marek. Przypuszczam, że jego wyjątkowe walory zapachowe i smakowe to zasługa regionu z którego pochodzi (czyli Styrii). Ponadto, znak(...)mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje do jajek, sałatek, pomidorów czy... lodów waniliowych

Poranek na słodko
Krem z batatów z mlekiem kokosowym, limonką i odrobiną masła…oczywiście orzechowego! 151

jest to cudowne połączenie – wystarczy posmarować ugotowany lub upieczony wcześniej plasterek batata masłem orzechowym i zjeść! Kiedyś tak ‚podjadłam’ całego batata – pokroiłam go w plasterki i miał być do sałatki, ale nagle zachciało mi się czegoś słodkiego – zjadłam więc talarki z batata przesmarowane masłem migdałowym, posypane cynamonem i kawałkami daktyli. A teraz czas wrócić do zajęć. Polecam ten krem wszystkim(...)warzywa na batata, zmiksować, doprawić i gotowe! Składniki: bulion: 1 łyżka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera lub 1/3 dużego 1/2 dużego pora 1l wody sól, pieprz krem 2 średnie bataty + 1/2 batata (na batatowe chipsy) 1 gruby plaster ugotowanego selera (grubość ok. 3 cm, wielkości śródręcza) 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego

Fill The Bowl
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 148

delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego - szczypta pieprzu syczuańskiego - gruboziarnista sól morska cytrynowa (do smaku) - 2 łyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano

mojewypiekiinietylko
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 198

kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy(...)strumień wody do wnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego

OstryKęs
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 236

kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl. Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy(...)strumień wody do wnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego

OstryKęs
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 257

sałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-)Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior(...)paprykałyżka olejuWykonanie:Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz

Walijskie Pichcenie
Sałatka z grillowaną gruszką 129

Chwila wytchnienia po ostatnich obiadowych kalorycznych propozycjach. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, zgrillowałam więc gruszkę na dobry początek. Czy ktoś jeszcze pamięta, że dwa tygodnie

bistro mama
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 133

Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je na surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej

Smakowity Blog Kulinarny
“Kuchnia grecka” – recenzja 146

inspiracje i zmienianie przepisu są możliwe, jeśli tylko oddamy hołd twórcom oryginalnej receptury. Stąd na kartach tej książki marchewkowe, buraczane czy chrzanowe tzatziki, salsa w stylu greckiej sałatki, czy sałatka grecka jako koktajl alkoholowy.   Co bym ugotowała z tej książki?   Ciekawie wyglądają greckie ogórkowe pikle z ouzo, hummus z orzeszkami i kolendrą, dip z przypalonej cebuli i twarogu(...)greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego bakłażana, ale też pora czy dyni.   Są też przepiękne nowoczesne zdjęcia i solidna porcja wiedzy o greckich smakach i składnikach. Kuchnia grecka Autor: George Calombaris Wydawnictwo Pascal Data premiery: 2016 Artykuł “Kuchnia grecka

Ugotowane pozamiatane
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 176

chwili ląduje zgrabne awokado. To nie koniec łowów. Jeden po drugim w ręce trafiają kolejne ofiary - tym razem pada na baby, szpinak oczywiście. Staję się prawdziwym łowcą smaków . Teraz pora na ucztę. Będę kroić, smażyć, gotować. Będę chrupać. Rzodkiewki - ciach na pół i na patelnię. Awokado - ciach, ciach w plasterki. Jedynie szpinak ujdzie cało - w końcu to przecież jeszcze baby(...)sobie aromaty odległej Afryki. Czaruje i kusi. Gdybyście tylko poczuli teraz ten zapach - zniewalający. Unosi się ze słoika niczym gin gotowy spełnić każdą kulinarną zachciankę.    " Zaczaruj moją sałatkę !" I magia naprawdę zaczyna działać. Sięgam po pierwszą szczyptę. Rozcieram w palcach. Zapach rośnie w siłę, już czuję go wszędzie wokół, cudownie otula i pieści zmysły. Roztarte ziarna, kawałki pistacji

KUCHARNIA