znów sięgamy do starych przepisów regionalnych. Skarbnicy wiedzy i mądrości pokoleń. Szałot, to nic innego jak sałatka jarzynowa (tym razem) z mięsnym dodatkiem. Stare zapiski mówią, że poziom grubości krojonych składników, zależał dla kogo była ona przeznaczona. Jeśli dla gości, jakąś urodzinową imprezę, punktem honoru gospodyni było pokroić wszystko jak najdrobniej. Wszystko, poza jednym składnikiem, czyli tym mięsnym. On miał(...)jajka 3 kiszone ogórki po jednej sztuce warzyw puszka zielonego groszku cebula 200 g wędliny majonez sól i pieprz do smaku Ugotowane warzywa ( marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko
Dieta moja pasjaSałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na kolację, ale głównie zabieramy w szczelnym pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka(...)według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka
Passions hobbies lifeefektownie wyglądającą warstwową sałatkę ze śledziem solonym i buraczkami. Doskonale sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi a także na zbliżającą się noc sylwestrową. Składniki: Ilość składników zależy od tego jakiej wielkości miski użyjecie. * 4 filety śledziowe solone * 1 duża cebula * 4 łyżki groszku konserwowego * 4 łyżki kukurydzy konserwowej * 5 większych ogórków konserwowych * 4 ugotowane ziemniaki(...)ułożyć na dnie miski, rozłożyć cienką warstwę majonezu, posypać pieprz do smaku. Cebulę obrać i drobno posiekać, rozłożyć równomiernie na śledziach. Kolejną warstwą są pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Następnie warstwa groszku i kukurydzy. Na to rozsmarować warstwę majonezu, posypać ponownie pieprz. Ziemniaki ugotowane w mundurkach oskubać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, ułożyć w misce
Zrób to smaczniePolecam naprawdę niebanalny smak , no i sałatka , a każda jest pyszna No prawie , każda Składniki : 1/2 kostki, sera feta 2 szklanki, ugotowanego na sypko ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej 1 mała cebula lub 1/2 zwykłej 2 – 3 duże, ząbki czosnku 2 ogórki kiszone , takie większe 1 średniej wielkości , czerwona(...)posiekana drobniutko cebule , wyciśnięty praską czosnek . Kukurydzę odsączamy z zalewy , pozostawiamy na sitku do odcieknięcia na około 30 minut . Do kukurydzy dorzucamy na sitko także , pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka i paprykę . Po upływie trzydziestu minut jak warzywa dobrze odsączą się z soków , przekładamy je do ryżu i łączymy z odsączonym z zalewy tuńczykiem , siekanym koperkiem oraz pokruszonym serem feta
Ogrodnik w podróżywyszła pyszna sałatka:) Zaraz po przygotowaniu sałatka jest dosyć ostra i lekko kwaśna, ale po przetrzymaniu w lodówce następnego dnia łagodnieje i bardzo przyjemnie smakuje:) Składniki: 420 g marynowanych pieczarek; 1 średniej wielkości cebula; 1 podwójna pierś z kurczaka; 8 jajek; 250 g sera żółtego; 1 pęczek zielonej pietruszki; 5 ogórków konserwowych (średniej wielkości); majonez; gęsty jogurt; 3 ząbki(...)czosnku; sól i pieprz; Pieczarki i ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Pierś z kurczaka ugotować na wodzie z dodatkiem odrobiny vegety. Ser żółty, jajka, obraną cebulę i ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Umytą i osuszoną zieloną pietruszkę drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać. Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji
In my kitchenegzotycznej bezludnej wyspy?! Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie – nie będziecie żałować: sałatka jest pyszna, a swoim wyglądem dodaje uroku nawet skromnie zastawionemu stołowi. Polecam Składniki: 4 sztuki (500 g) marchewki 1 duża (150 g) pietruszka 2 średnie (350 g) ziemniaki 1/2 małej cebuli 3 ogórki korniszony według tego przepisu 100 g dobrego wegańskiego sera żółtego (ja lubię VioLife(...)potrzebujemy głębokiego półmiska, żeby uformować “wyspę” Spód półmiska wykładamy folią spożywczą tak, żeby wystawała na zewnątrz naczynia – później będzie nam łatwiej przełożyć zawartość na talerz zachowując półkulisty kształt. Sałatkę jarzynową przekładamy na półmisek dosyć mocno dociskając, żeby zawartość była ciasno upakowana. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki – ja zwykle zostawiam ją na noc. Gdy sałatka jest dobrze schłodzona przystępujemy
Lamarida.plkolejny pomysł na kolorową i bardzo wiosenną sałatkę z komosy ryżowej. Tak się ostatnio w niej rozlubowałam, że z rozpędu wymyślam i testuję coraz to nowe zestawienia. I chwalę to sobie. Potrzebne nam będą: 1 szklaneczka ziaren komosy ryżowej (quinoa), 1 awokado, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek, 1 cebulka. Przygotowanie: Gotujemy komosę ryżową (quinoa). Według instrukcji na opakowaniu(...)wody, gotujemy przez 10-15 minut, aż z ziaren wyjdzie biały ogonek. W międzyczasie obieramy ze skórki awokado. Kroimy w kosteczkę. Myjemy i przepoławiamy pomidorki koktajlowe. Kroimy w kosteczkę ogórek. Szatkujemy cebulkę. Warzywa mieszamy z ugotowaną i ostudzoną komosą ryżową. Całość doprawiamy do smaku. Według upodobań. Najlepiej oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata
MODA NA BIOSałatkę ziemniaczaną popełniłam w zasadzie po raz pierwszy... ale na pewno nie ostatni. Okazała się idealnym dodatkiem węglowodanowym do grillowanych mięsiw. Idealnie zastąpiła pieczywo... Poza tym doskonale się przechowuje w lodówce i nawet po kilku dniach świetnie smakowała jako dodatek do obiadu:-) Składniki: 4-5 średnich ziemniaków - najlepiej sałatkowych, na pewno nie mączystych 2 spore ogórki konserwowe(...)ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę. Koperek i kolendrę również posiekać. Całość wymieszać dodając odrobinę pieprzu. Majonez dodałam przed samym podaniem, ponieważ po jakimś czasie ziemniaki wchłaniają majonez. Dopiero po wymieszaniu ziemniaków z majonezem posoliłam. Wcześniej lepiej nie solić bo majonez jest dosyć słony i można przesadzić. Nie należy również dodawać za dużo majonezu bo sałatka będzie
Ze smakiem bez glutenucałe mnóstwo z wygranego konkursu. Padło na kolorowe rurki. Sałatka jest pyszna, delikatnie pikantna od przypraw, bo dodałam pieczonego kurczaka. Polecam spróbować! Składniki : * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej * biała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół(...)dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce, nie mieszam. Przygotowuję sos śmietanowo-majonezowy z dodatkiem koperku. Ja na te proporcje dałam cały pęczek. Im więcej tym lepiej. Przyprawiamy sos i sałatkę polewamy tuż przed podaniem
Magiczne Życie Martypokroić w kostkę dużą. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić razem z ogórkiem w drobną kosteczkę. Pomidory umyć i przekroić w dużą kostkę, dymkę posiekać, włożyć do miski i delikatnie przemieszać wszystko razem. Jogurt wymieszać z octem winnym, sola i pieprzem, Sosem polać sałatkę i jeszcze raz delikatnie przemieszać
Camilla w kuchnikaszy pisałam już trochę przy okazji przepisu na sałatkę z kaszą bulgur i warzywami . Tym razem kaszę przygotowałam na obiad. Kasza bulgur z warzywami - przepis na 2 porcje Do przygotowania kaszy będziesz potrzebować: 100g kaszy bulgur, 2 pomidory, cebulę, czerwoną paprykę, ok. 600ml wody, łyżkę oleju, 2 łyżki ketchupu, kiszonego ogórka. 1. Cebulę posiekaj. 2. Paprykę, pomidory i ogórka pokrój
Z notatnika dietetykaprzekąskę. Polecam Inne przepisy z komosą ryżową to orientalna sałatka tabbouleh , fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl , a na słodko albo babeczki albo tort . Składniki: 1 szklanka surowej komosy ryżowej 2 szklanki wody do gotowania komosy 1 papryka słodka 1 średnia marchewka 1 ogórek świeży 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej(...)komosę ryżową, pokrojone wcześniej warzywa i odcedzoną ciecierzyce. Następnie zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy na imprezowy stół lub zabieramy ze sobą na lunch do szkoły lub pracy. Smacznego! Artykuł Sałatka azjatycka z komosy ryżowej pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plpapryki czerwonej 150 g ogórków konserwowych 200 g cebuli 250 g pieczarek około 100 g koncentratu pomidorowego około 7 łyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po węgiersku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą(...)pół i kroję na mniejsze kawałki Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę, pieczarki i smażę na małym
Uwaga Babcia Gotujepieprz do smaku Kapustę pekińska szatkujemy , drobniutko , cieniutko na mandolinie do warzyw . Ogórki konserwowe i cebulę , także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew i odcedzoną z zalewy kukurydzę . Składniki na sos , mieszamy razem z jogurtem , wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo
Ogrodnik w podróżyprosto, ale smacznie doprawione kotlety z cąbra jagnięcego i smaczną sałatkę z pomidorów koktajlowych, podane z frytkami, które można zastąpić pieczywem. Do przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn, 250 gram pomidorów koktajlowych, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka homogenizowanego naturalnego, 1 ogórka, 3 ząbków czosnku, 3 łyżeczek suszonego oregano, 400 gram frytek, soli(...)grillu i smażyłem przez 10 minut z każdej strony. Następnie przygotowałem sos tzatziki na bazie ogórka i serka homogenizowanego. Zamiast serka można też użyć gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru. Ogórka starłem na tarce o grubych oczkach, a następnie odsączyłem nadmiar puszczonego przez niego soku. Dodałem do niego 150 gram homogenizowanego serka naturalnego, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę
Wyprawy kulinarne