Wieczorem, aby nadto nie przeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście
MamaOskarkaOryginalna sałatka z wędzonej makreli z dodatkiem surowych pieczarek ma bardzo charakterystyczny i nowatorski smak . Chociaż różni się od tradycyjnych sałatek z majonezem jest tak samo smaczna . składniki na 4 porcje 2 małe makrele 10 dag białych pieczarek 1 cebula sok z cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz natka pietruszki
Smakowite Daniajajkami) Żółta sałatka (z jajkami) Sałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało u mnie od kilku lat. A książkę kupiłam dla okładki podczas likwidacji jednej z księgarń. Autor
Weekendy w domu i ogrodziegrejpfrutem i awokado z poprzedniego dnia Obiad: makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sezamem Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z makrelą i ogórkiem kiszonym II Śniadanie: sałatka z z kaszy gryczanej z gruszką Obiad: makaron z poprzedniego dnia Kolacja: koktajl Dzień czwarty : Śniadanie: kanapki z makrelą i ogórkiem kiszonym
Powiedz dietom nieBardzo aromatyczna rybna sałatka , numer jeden w tej kategorii na liści moich rybnych sałatek.Mozna ją podawać nie tylko z makrela z konserwy ale też świetnie smakuje z tuńczykiem. Bardzo ją polecam.!U mnie ta sałatka ma aż 6 gwiazdek....spróbujcie a nie pożałujecie.! 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 duża puszka makreli(...)pokrojony w kostkę pęczek natki drobno posiekanej 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek Czarny pieprz ************************************** Do miski wsypać odsączoną kukurydzę ,pokrojone w kostkę jajka , puszkę makreli w razie z olejem , pokrojony por , ogórek zielony w kostce , posiekany drobno pęczek natki , musztardę ,majonez ,sos sojowy ,przyprawę do sałatek ,wymieszać dokładnie.Wyrównac
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimusztardowo-chrzanowy, którym polałam - najpierw na spróbowanie - odrobinę sałatki. Okazał się idealnym dopełnieniem smaku, więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo nabierając energii na cały dzień;) Składniki: 1 średnia wędzona makrela 200 g fasolki szparagowej zielonej ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g) 2 jajka ugotowane(...)twardo 3 łyżki kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo zmielona czarnuszka - stanowi doskonały substytut pieprzu) sos: łyżka musztardy sarepskiej + łyżeczka chrzanu + 2 łyżeczki majonezu Kielecki Jak przygotować sałatkę? 1. Obierz makrelę z ości i skóry. 2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, pokrój w kostkę. 3. W misce połącz makrelę, fasolkę, kukurydzę, jajka, połącz z sosem, dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniSzybka i bardzo prosta sałatka z tuńczyka i makreli z dodatkiem świeżych warzyw i suszonych pomidorów. Jeśli akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana(...)zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki, dodaj pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i rzodkiewkę. 2. Makrelę zmiksuj z suszonym pomidorem, dodaj do sałatki, dobrze i delikatnie wymieszaj. 3. Przypraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Moje rady: jeśli chcecie dodajcie do sałatki łyżkę - dwie majonezu i/lub pokrojone w kostkę ugotowane
Zasmakuj Kuchniwielu kulinarnych szoł gdyby ktoś podał taką sałatkę, padłyby gorzkie słowa w stronę kucharzyny amatora. Bo przecież nie sztuką jest położyć chłodne warzywa na chłodnym talerzu w towarzystwie nieco cieplejszych paru dodatków. Z drugiej strony - cała w tym magia - coś szybko zrobić, niekoniecznie gorącego i niekoniecznie stosując do tego zmyślne techniki kulinarne. Wystarczy sprytnie pokombinować i spojrzeć na niektóre produkty(...)solo! Ale póki co, to nie jest żaden szoł i można taką sałatkę z młodą fasolką szparagową zaserwować małemu i dużemu łasuchowi, a co! Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą, na słodkiej fasolce szparagowej Sałatę dekoracyjną rwiemy na mniejsza kawałki, z roszponki odrywamy korzonki, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Kromki chleba pszennego kroimy na podłużne
Right Behind The KitchenPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatakie właśnie obiady. Kilka prostych składników połączonych razem – ugotowanych, grillowanych, świeżych – wyrazisty sos, jajko z płynnym żółtkiem spajające całość. Sałatka na obiad lub lunch, albo nawet na kolację – pełne danie, które na pewno nie pozostawi Was głodnymi. RYBA Makrelę obieramy ze skórki, dzielimy na pół, pozbawiamy kręgosłupa a z nim wszystkich ości. Mięso ryby dzielimy na małe fragmenty, ości wybieramy(...)WSZYSTKO RAZEM Przepołowione ziemniaki w musztardowym winegrecie rozkładamy na talerzu. Na nich układamy zgrillowane szparagi. Pomiędzy – rozkładamy przekrojone na połowy czereśniowe pomidorki. Całość posypujemy mięsem makreli, na szczyt nakładamy ugotowane jajko. Podajemy od razu – sałatka nie musi być gorąca, ważne, żeby była mocno ciepła co jeszcze lepiej uwydatni jej smak. SKŁADNIKI 400g malutkich młodych ziemniaków – wielkości piłki do golfa
Karo in the Kitchendojrzałe pomidory 1 puszka fileta z makreli z oleju 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuła podzielić na … Czytaj dalej Sałatka fasolkowa z makrelą
czarrna od kuchnisycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją dwa sposoby marynowania i konserwowania tych specjałów- albo w zalewie octowej albo w oleju nigdy w oliwie z oliwek, ale pół na pół- oliwa(...)drugi dzień.Ale...warto poczekać aż się po prostu przegryzie... Signora Gina otwierała słoje, odciskała zalewę, szatkowała jeszcze na drobniej tę właśnie sałatkę...wkładała do salaterki,dodawała oliwy z oliwek,trochę oregano na świeżo, i siekanej ryby-makreli atlantyckiej, która tam jest mimo wszystko rarytasem. Wychodzila taka jakby mokrzejsza pasta warzywno rybna. Przekrawała własnoręcznie wypiekane w piecu chlebowym ciabatty
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać. Ser żółty zetrzeć na tartce, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać. Makrele wraz z sosem rozdrobnić widelcem. Przygotować formę do pieczenia wyłożoną papierem. Sałatkę układać warstwami: 12 krakersów ser żółty 12 krakersów makrela z sosem 12 krakersów białka 12 krakersów żółtka posiekany koperek Sałatkę podajemy pokrojoną na kawałki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi