sałatka z makrelą - 289 przepisów (strona:14/20)

Sałatka z łososiem i warzywami 131

zdrowe śniadanie bądź kolację. Łosoś jest zaliczany do gatunku ryb tłustych i rzadko kojarzony jest ze zdrowym odżywianiem, fit i odchudzaniem. A to wielki błąd! Tak samo, jak makrela wskazana jest na diecie zbilansowanej, ze względu na swoje bogate  „ wyposażenie". Zawiera selen i cynk, potas, jod, witaminy A, D, E, B, Omega-3 i 6. Choć wiele się słyszy(...)hodowlane, jeśli chodzi o łososia wędzonego i już zapakowanego. Na szczęście nawet ta wersja posiada w sobie mnóstwo wartości odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie i zjedzenie takiej sałatki raz w tygodniu nie zaszkodzi nam pod kątem zawartości metali ciężkich. Kierując się tą drogą, w sklepach mamy najczęściej dwa rodzaje łososia: norweskiego i atlantyckiego- polecam wybrać atlantycki . Niestety

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pasta z makreli na ostro 251

Pasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego

Kuchnia PROzdrowotna
Poranna niespodzianka i Pasta z makreli czyli wspomnienie Srodowych Rybek odc.37 184

Dzisiaj o poranku zadzwonił kurier, gdy otworzyłam na samą górę wniósł pake wielgachną i ciężką a w niej... nispodziankę od Lidl Polska. Mam teraz wyzwanie! wszystko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta twarożkowa z rybą 183

Bardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera

Kuchnia z widokiem na ogród
PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 136

kwasy omega-3,  jod,  fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.   Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek lub zielona część dymki łyżka majonezu łyżeczka koncentratu pomidorowego sól,pieprz(...)Ugotowane na twardo jajka pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. I można już było zajadać się pysznymi kanapeczkami. ;) Polecam  sałatkę z wędzonym rekinem  pasta jajeczna z brokułami anchois i korniszonem

potrawyregionalne
Sałatka z grillowanych warzyw, makreli i makaronu 158

100 g. makaronu pełnoziarnistego 150 g. pieczarek 150 g. cukinii 150 g. czerwonej papryki 150 g. czerwonej cebuli 85   g. suszonych pomidorów 0,5 pęczka

Lubię to gotuję
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 178

Wyśmienicie smakuje z rybą do obiadu w towarzystwie ziemniaczków. Pomieszane smaki słodko - kwaśne z dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów

Zasmakuj Kuchni
Nadziany kaszą jęczmienną patison 124

oliwą. Tak przygotowany patison ląduje w piekarniku i piecze się z 5-10 min (w zależności od wielkości) w temp. ok 200 stopni. Następnie ugotowaną kaszę łączymy z wędzoną makrelą, szczypiorkiem i serem feta. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadziewamy ciepłego patisona i wkładamy go z powrotem do piekarnika. Dajemy mu jeszcze jakieś 10 minut na zapieczenie. Dzięki temu(...)zrobiło. Gdybyśmy nadziali go na początku, to potrzebował by znacznie więcej minut by zmięknąć. Można go jeść jako samodzielne danie, z ulubionym sosem np. tzatziki lub jako dodatek do sałatki

Karczma Honorietty
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 1 162

udało się zobaczyć :) W całym Mostarze ślady zniszczeń po wojnie są nadal wyraźne - chociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy(...)wycieczki czyli wyspy Hvar i Brać gdzie czas się zatrzymał i robi to piorunujące wrażenie. Na statku czekał na nas również obiad w postaci surówki z kapusty oraz grillowanej makreli: Ryba była bardzo dobra, mięso delikatne - palce lizać ;) W drugiej części pokaże wam co jedliśmy na co dzień oraz pewien śmieszny napis nad jedną z chorwackich restauracji :) a na koniec

Kolejny blog o gotowaniu
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 187

taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc z kostki 200g mam 6 kotlecików, na jeden obiad zużywam 2 kostki. Idealny dodatek do frytek i sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów(...)zimnym kotletem w środku, ta opcja jest znacznie lepsza z użyciem kotleta z tofu :) Blendując kostkę tofu wędzonego można zrobić świetną pastę a'la pasta z wędzonej makreli. Takie tofu jest zresztą super smaczne samo w sobie, wystarczy pokroić je w plasterki i objadać się podobnie, jak serem wędzonym, z chlebem i towarzystwem równie dobrze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Penne z makrelą i rodzynkami 151

Nie wiem czy też tak macie, ale u mnie zdarza się to bardzo często, kiedy nie mam konkretnych planów na obiad ani specjalnej zachcianki na coś

bistro mama
Makrela i camembert z grilla 156

świeża makrela 1 szt na osobę ziemniaki suszone pomidory z oliwy ser camembert 1 szt na osobę sól pieprz tymianek świeży hyzop oliwa cytryna czosnek bazylia Makrele myjemy pod bieżącą wodą osuszamy, do środka wkładamy kawałki suszonego pomidora, posypujemy przyprawami kropimy cytryną i oliwą. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry(...)czosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie części obiadu przez ok 15-20 min. Podajemy z sałatką lub surówką

Gotowanie jest łatwe
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 140

zawsze jest sycąco, rozgrzewająco i treściwie, czyli tak jak jesienią być powinno, gdy deszcz i słota przyprawiają o dreszcze. W sezonowym menu znalazły się oczywiście zupy kremy, owoce morza, sałatki i propozycje burgerowe, a pośród nich dynia, szczaw, por oraz grzyby czyli typowo jesienne propozycje, a nawet owoce cytrusowe, które niemal przywołują na myśl zbliżające się wielkimi krokami święta. 😉 Czego(...)kubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś, co chce się zjeść po całym dniu kapania deszczu o parapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna! 👉 Tatar z makreli - wędzona makrela w asyście zielonego ogórka i czerwonej cebuli otoczona kwaśną śmietaną Makrela to chyba jedna z ulubionych ryb Polaków, my z Dominikiem także za nią przepadamy. Jest tłusta

Cooking Monster
Zainspiruj się wiosną z Graal – lekka sałatka i ...konkurs! 113

ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Całość posyp bazylią, dosmacz glassą sojową , a przed podaniem dodaj czarnego sezamu. Sałatka gotowa! Zdrowa i lekka przede wszystkim...a jeśli już mowa o lekkości, to tak możesz się poczuć wygrywając jedną z nagród w konkursie! Zainspiruj się wiosną z Graal(...)sportowe zakupy w sieci sklepów Decathlon. Aby wziąć w nim udział, należy kupić produkt objęty promocją (czyli wszystkie Salatino marki Graal, wszystkie tuńczyki marki Graal, wszystkie filety z makreli marki Graal) zachować paragon i dokończyć zdanie konkursowe: „Graal wiosną inspiruje mnie do…”. Zgłosić się do konkursu można zarówno za pośrednictwem formularza konkursowego: KONKURS!!!!   jak i wysyłając

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawny tort chlebowo-serowy 328

łyżeczki soli do rzodkiewek 1 nieduża cebula czerwona 200g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój ulubiony z Wielunia   2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego KREM RYBNY - ok. 150g wędzonej makreli 1 jajko kurze, ugotowane na twardo  100g twarożku Mój ulubiony z Wielunia  2 łyżki majonezu KREM OGÓRKOWY - ok. 100g świeżego ogórka 1/3 łyżeczki soli do ogórka 2 czubate(...)żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może

Smaczna Pyza