Są takie warzywa, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z jesienią. Należą do nich dynia, buraczki i oczywiście kapusta. Jeśli już mowa o kapuście to
mecookswieku:) ale zupełnie niepostrzeżenie i niespodziewanie przestaliśmy jeść, a w każdym razie mocno ograniczyliśmy ilość mięsa w naszym menu. Pewnie jest to sprawka wysokich temperatur i dostępności świeżych warzyw. Tak czy inaczej, jeśli przychodzi nam ochota na steka to raczej z kalafiora i kapusty niż z kawałka wołowiny. Niedawno byliśmy na weekend nad morzem – polecamy kamping w Stegnach, przy(...)można zrobić bez grama mięsa. Ba! Popularnego kebaba też przygotujesz w całości z warzyw. Kalafiorowy kebs to w ogóle hit mijającego tygodnia. To danie smakuje rewelacyjnie. Co z tego, że zamiast kurczaka jest kalafior: kebs ma smak, aromat prawdziwego kebaba. Wszystko jest kwestią przypraw. Dobrze doprawione warzywa smakują po prostu doskonale. 5 wegetariańskich obiadów W menu na ten tydzień znajdziesz
Niedzielny kucharzMizeria ze śmietaną. Mizeria ze śmietaną Mizeria ze śmietaną to pyszna sałatka z ogórków do obiadu. Jest kremowa, chrupiąca, orzeźwiająca i bardzo
Moja Książka Kucharskanajwiększą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących(...)pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw oraz do oliwy i octu. Zamiast tradycyjnych patyczków do grillowania wykorzystajmy właśnie łodyżki rozmarynu, podana potrawa nie tylko pięknie wygląda, ale i aromat jest wspaniały. Pietruszka Zielone liście natki
Moja smaczna kuchniaSpaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie. Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!orzo. Zobacz przepis Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Oryginalna wersja polskiego klasyka. Zobacz przepis Makaronowa sałatka caprese Kto lubi klasyczną caprese ten polubi również wersję z makaronem. Jest zdrowa, pyszna i bardzo ława do zrobienia. Świetna na lunch do pracy, ozdoba stołu podczas przyjęcia. Zobacz przepis(...)poszerzać o ulubionien warzywa. Tak jak to jest w przypadku pizzy, ostateczny skład zależy od Ciebie. Zobacz przepis Makaron z boczniakami w kremowym sosie Makaron z boczniakami w kremowym sosie, do tego chrupiąca cieciorka i szpinak. Świetne danie dla wszystkich amatorów spaghetti: wyraziste, złożone a przy tym proste do zrobienia. Zobacz przepis Penne z resztkami z kurczaka Ta zapiekanka
Niedzielny kucharz[1] Bez [2] to eksperymyntalny, bo dołech tam wyrzywo, ftore żech kupiōł piyrszy rołz w życiu- fenkuł. Inkszo nazwa tego to koper włoski i joł
Chop w kuchniUpał niemiłosierny, a ja zamiast mrożoną kawą częstuję sałatką 😆 Zdziwieni? Ja też, bo tak mi się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak
Kuchnia w czekoladzieKlasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu. Powinniśmy znać kilka podstawowych zasad, jak przygotować mięso aby było
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomaga zachować wilgotność wewnętrzną potrawy podczas smażenia lub pieczenia. To przekłada się na soczystość mięsa czy warzyw wewnątrz chrupiącej skorupki. 5. Wszechstronność: Panierka Panko jest wszechstronna i może być używana do panierowania różnych rodzajów potraw, od mięsa i ryb po warzywa czy owoce morza. Jej neutralny smak pozwala na dostosowanie do różnych kuchni i smaków. 6. Oszczędność Tłuszczu: Dzięki lekkości(...)Przewodnik Krok Po Kroku Składniki i Narzędzia: Potrawa do smażenia (np. kurczak, ryba, warzywa) Panierka Panko Jajko lub mleko (opcjonalnie) Mąka (opcjonalnie) Olej roślinny do smażenia (np. olej rzepakowy) Kroki: Przygotowanie Potrawy: Przygotuj potrawę, którą chcesz usmażyć. Może to być kawałek kurczaka, filet rybny, krewetki lub nawet plasterki warzyw. Przygotowanie Panierki: W misce przygotuj panierkę Panko. Możesz dodać do niej
Podstawy Gotowaniagęsiną podane z bukietem sałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł Zdjęcie pochodzi(...)osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!