sałatka jest właśnie dla Ciebie! Dobra sałatka z ziemniakiem i jajkiem jest niczym bez dobrego dressingu! Niewłaściwie dobrany sos może zniweczyć całe danie. Podstawę naszego dressingu stanowi majonez oraz śmietana. Odrobinę ostrości wnosi dodatek musztardy Dijon oraz octu winnego lub soku z cytryny. Nasza wcześniejsza sałatka ziemniaczana do grilla bez majonezu wymieszana była z domowym sosem winegret . Natomiast późniejsza sałatka(...)gęstszego sosu, dodaj do niego 1 – 2 łyżki mleka. Sałatka ziemniaczana z jajkiem Patrząc na tę sałatkę, pewnie pomyślisz: dużo tego dobra. Nic w tym dziwnego, ponieważ sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem , to świetnie dobrane składniki, które można bez problemu podwoić lub potroić Co bardzo ważne, sałatkę możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno, ponieważ
Kuchnia Na WypasieWyjątkowo soczysty, delikatny – po prostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz
Moja DelicjaPasta z pieczarek i słonecznika do chleba! To pyszna i prosta w przygotowaniu pasta kanapkowa. Ma w sobie wiele smaku, a także wartości odżywczych. Z czego
Via GustoMięsa drobiowe, zwłaszcza filety z kurczaka i indyka, są niezwykle zdrowe, bogate w białko i nie zwierają przy tym dużej ilości tłuszczu. Są dostępne wszędzie i stosunkowo niedrogie. Dodatkowo stanowią bardzo wdzięczny składnik dań, ponieważ pasują do wielu z nich i często stanowią ich podstawę, dzięki temu możemy przygotować różnorodne, zdrowe i smaczne posiłki, które nigdy nam się nie znudzą(...)unikać! Pyszna i soczysta pierś z kurczaka i indyka Filety z drobiu idealnie pasują na dania główne, jak i przekąski, np. w formie sałatki lub nuggetsów. Nie wymagają od nas poświęcenia dużego nakładu czasu i pracy, aby obrobić mięso – wystarczy odkroić chrząstki i błony – gotowe. Samo przyprawienie tego mięsa nie jest trudne, ponieważ kurczak i indyk „lubią się” praktycznie
Gotowanie...to proste !pachnący groszek. Drugą część ogrodu zajmuje szklarnia, gdzie rosną dorodne pomidory, podparte drewnianymi tyczkami. Mama czasem pachnie tym charakterystycznym, mocnym zapachem krzaków pomidorów. Wokół szklarni rosną warzywa – mnóstwo warzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej
Wędrówki po kuchniWolnowar czy multicooker co wybrać i co jest lepsze. Wolnowar czy multicooker, co wybrać i co jest lepsze - to dość częsty dylemat. Wolnowar jest, moim zdaniem
Cztery Fajerypełnoziarniste produkty zbożowe, obfitujące w błonnik pokarmowy i bogate w składniki takie jak: magnez, żelazo, witaminy B1, B3 oraz cynk. 3. Źródło białka powinny stanowić produkty chude, takie jak: kurczak, indyk, cielęcina oraz chude wędliny i ryby (szczególne słodkowodne), a także chude sery oraz mleko z niską zawartością tłuszczu. Zaleca się spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, jogurtów, maślanek, kefirów(...)bogate źródło kwasów omega-3. Więcej na temat zdrowego tłuszczu pisałam tutaj . 5. Istotna jest odpowiednia podaż błonnik pokarmowego . Jego źródłem są przede wszystkim warzywa, owoce, także te suszone, kasze, oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Warzywa i owoce stanowią również doskonałe źródło antyoksydantów. 6. Ważne jest także wypijanie odpowiedniej ilość płynów, gdyż jednym z czynników ryzyka rozwoju zakrzepicy jest odwodnienie. Najlepszym
Natka Pietruszkisię z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka, a ja z tych(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNIPieczone udka z kurczaka Poniedzialek.... Chyba nikt nie lubi poniedzialkow a ja tak :D No moze nie zawsze, bo czasami po intensywnie spedzonym weekendzie poniedzialek
PychaDaniaboczkiem wraz z łyżką wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. Sałatka ziemniaczana z rzodkwią daikon W środku zimy mamy często ochotę na wiosenne smaki. Do wiosny daleko, ale sałatka ziemniaczana jest dobra przez cały rok. Możemy zrobić jej bardziej “wiosenną”” wersję nawet w środku zimy, jeśli dodamy mrożony(...)połowy z cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Jabłka z boczkiem Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym
Ugotowane pozamiataneKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!