Przedstawiam Wam kolejny pomysł na sałatkę z tortellini. Dzięki sałacie, pomidorkom i rzodkiewkom ma ona bardzo wiosenny charakter. Na blogu znajdziecie też inne bardzo fajne i
Smaki Na TalerzuGrecka tortilla z sosem tzatziki to danie, które idealnie będzie pasowało zarówno na obiad, jak i kolację. Tortille podamy wraz z pysznym sosem tzatziki, który podkreśli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)sałatki można już w tym momencie wymieszać razem, albo zrobić to bardziej elegancko: na dno salaterki wlewamy dwie łyżki sosu, wrzucamy trochę ciepłych jeszcze ziemniaków, lekko mieszamy, nie muszą być całe pokryte. Posypujemy je częścią oliwek, szczypioru, kaparów i posiekanych filecików anchois. Znowu kilka łyżeczek sosu, ziemniaki, kapary, szczypior, oliwki… i tak do wykończenia składników. Tak połączona sałatka
Karo in the KitchenLeczo do słoika to rewelacyjny sposób na wykorzystanie dużych ilości cukinii, pomidorów oraz papryki. Dodatkowo, takie gotowe leczo sprawdza się idealnie kiedy nie mamy czasu na
MeCooksKochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze
Kuchnia PrezydentowejProsty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosta sałatka z tuńczykiem. Prosta sałatka z tuńczykiem Zdrowa i prosta sałatka z tuńczykiem , pomidorkami koktajlowymi, zielonym ogórkiem, natką pietruszki i oliwkami
Moja Książka KucharskaKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka; 1/4 korzenia selera; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 3 średnie ziemniaki; 250 g mrożonych różyczek brokuła; 200 g mrożonej, zielonej fasolki; 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g); 2 ziarna ziela angielskiego; 3 ziarna pieprzu; 2 liście laurowe(...)będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zupę podawać gorącą z grzankami
Gospodyni MiejskaKotlety mielone z cukinią już same w sobie są pyszne, a kiedy jeszcze są pieczone w piekarniku, to już po prostu bajka. Dzięki dodaniu cukinii są
Kuchnia z widokiem na ogródjuż wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh.Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie. Listki szczawiu są małe i delikatne, podobne do rukoli, czy młodego szpinaku, a w smaku trochę kwaśne. Choć sałatka może odstraszać Was nieco nietypowym składem(...)jeszcze ten szczaw?) jest naprawdę smaczna. Winegret na bazie miodu doskonale dopełnia smak kaszy i równoważy kwaśny szczaw. Byłam naprawdę zaskoczona, jaka wyszła dobra:) Sałatka jest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka lub rybą. Uwagi do przepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością, a na pewno
Chilli Czosnek i OliwaMarchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam
Trzeci talerzUwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów(...)zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku. Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany
Karo in the Kitchenpółkami w sklepie koncepcja ewoluuje? Bo mnie ta przypadłość nawiedza dość często ;) Równie często pomysł przybiera jeszcze inną wersję, gdy zaczynam gotowanie. Tym razem tak właśnie było. Chciałam kupić kurczaka, wróciłam do domu z polędwiczką wieprzową. Miała być grillowana, a ostatecznie nafaszerowałam ją i upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie(...)kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
PichceniomaniaGrillowana pierś z kurczaka z cytryną. Soczysta, delikatna i pełna smaku pierś z kurczaka z czosnkiem i sokiem z cytryny. Czosnkowo cytrynowy smak z odrobiną chili , kminku, natki pietruszki oraz słodkiej papryki – już dziś ciesz się jej smakiem, a kurczak wyjdzie soczysty i delikatny. Przygotowanie tego mięsa zajmie mniej niż 30 minut. Zaoszczędź swój cenny czas, jest to znakomity(...)pietruszki, sok z cytryny. Wymieszaj. Mięso umyj i przełóż do miski. Pierś z kurczaka polej marynatą. Dokładnie wymieszaj. Miskę wsadź do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Rozgrzej płytę grill i smaż mięso z każdej strony po kilka minut. Podawaj z warzywami. Marynata do piersi z kurczaka jest bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku
Zdrowy Styl Joanny