sałatka z kurczakiem i warzywami - 3067 przepisów (strona:183/205)

Kurczak w sosie jabłkowym 177

Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie 125

Rozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dietetyczne kanapki na śniadanie 373

Śniadanie to podstawa każdego dnia. Dostarcza nam niezbędnej energii do dalszego funkcjonowania w ciagu dnia. Dietetyczne kanapki na śniadanie to zdrowa propozycja na śniadanie. Kanapki będą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 57

danie przygotowane na szybko. Co ważne: wykorzystujemy do niej warzywa z mrożonki – można użyć dowolnej mieszanki jaką znajdziecie w sklepie lub macie po prostu w zamrażarce. Jednogarnkowe kaszotto z grzybami i mascarpone: ¾ szklanki surowej kaszy gryczanej (palonej) 1 szklanka dowolnych, mrożonych warzyw z mieszanki (u mnie “bukiet warzyw” – kalafior, brokuł, marchewka) garść suszonych grzybów (np.: borowików(...)być dowolny. W daniu używam świeżej marchewki i dymki – jeśli ich nie mamy, można wykorzystać warzywa z mrożonki (np. mieszanki chińskiej lub mieszanki marchewki z groszkiem). Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące: dodaj usmażone tofu obtoczone w mące kukurydzianej lub kurczaka. Smażony “ryż z wczoraj” z jajkiem: 1 torebka ugotowanego wcześniej ryżu 2 jajka 1 ząbek

Poezja smaku
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 148

zdrowe i mają wiele zbawiennych dla organizmu właściwości, o tyle uwodornienie ich zmienia wszystkie właściwości. Takie tłuszcze występują w naturze – obecne są w mięsie zwierząt tzw. przeżuwających – w mięsie kurczaka i w wieprzowinie jest ich najmniej, zdecydowanie więcej znajdziemy ich w wołowinie i baraninie. Nie są szkodliwe dla organizmu, mają inną wielkość i budowę niż przemysłowe tłuszcze utwardzane. Produkcja m.in(...)mocno zielone, lekko ‘gryzą’ w gardło goryczką – ale to właśnie one są najzdrowsze.   Oliwy extra vergine używam na surowo – w tej postaci jest najzdrowsza. Do skropienia chleba, warzyw, sałatek, serów. Nie smażę na niej, to po pierwsze marnotrawstwo, a po drugie – oliwa pali się w niższej temperaturze niż większość olei roślinnych – ma niższy punkt dymienia

Karo in the Kitchen
Sałatka z tortellini i awokado 76

Jeśli szukasz sałatki bez majonezu, to sałatka z tortellini i awokado z pewnością przypadnie ci do gustu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a cała praca

okolicepalnika.pl
Domowy omlet z oliwkami 141

Domowy omlet z oliwkami to błyskawiczna propozycja na pożywne śniadanie . Przygotowanie omletu wcale nie jest takie trudne i nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Do jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 181

średniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się".Kapustę obrać(...)jest neutralny, bardzo dobrej jakości.Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Woda po makaronie – jak ją wykorzystać? 207

Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 181

Dzień dobry, Lubicie klopsiki? Jeżeli tak, koniecznie przeczytajcie ten post. Przygotowałam dla Was przepis na klopsiki nieco inne od tradycyjnych. Keftedakia to aromatyczne klopsiki wołowe przyprawione

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak rozmrażać mięso? Czy trzeba myć mięso – poradnik 49

rozmrażać mięso? Czy wolno to robić na kuchennym blacie? Czy trzeba myć mięso? Czy wolno używać tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw? W tym wpisie poznacie 7 grzechów główny przy obróbce mięsa. Będzie krótko i na temat. Jak rozmrażać mięso – poradnik Jeśli oglądaliście „Wesele” Wojtka Smarzowskiego, albo komedię romantyczną „Druhny ” to wiecie czym skończy się konsumpcja niedobrego(...)mięso, czy trzeba je myć, które mięso trzeba bezwzględnie odseparować od warzyw. Trochę się na tym znamy. W tym wpisie podzielimy się z Wami naszym know-how dotyczącym obchodzenia się z mięsem i inną żywnością. Warto przeczytać także poradnik: Jak przechowywać mięso oraz Jak przechowywać owoce i warzywa 1. Skąd wiedzieć czy jedzenie jest jeszcze dobre – czyli próbowanie

Niedzielny kucharz
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 270

Cudowny wynalazek dla wszystkich walczących o figurę na diecie – sam smak, z obciętymi kaloriami. Muszę do lata zrzucić kilka mocno nadprogramowych, kochanych kilogramów – pomagają mi w

Karo in the Kitchen
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 218

Jako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka

Karo in the Kitchen