Smaczne i szybkie śniadanie – chrupiące tosty z jajkiem, rozewającym się żółtkiem, rozpuszczonym żółtym serem i świeżym pomidorem. Tosty to popularne i szybkie śniadanie w każdym zakątku
smakowitehistorie.comSmaczne i szybkie śniadanie – chrupiące tosty z jajkiem, rozewającym się żółtkiem, rozpuszczonym żółtym serem i świeżym pomidorem. Tosty to popularne i szybkie śniadanie w każdym zakątku
smakowitehistorie.comDeser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków
Salonik smakówSezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na
Salonik smakówZbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim
Salonik smakówMasz ochotę na coś słodkiego? Zapraszam na ciasteczka z czekoladą "Pieguski" . Najlepsze są ciepłe, ale nawet na drugi dzień smakują. Szkoda tylko, że zostaje ich niewiele
Salonik smakówTakie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na
Salonik smakówWydaje mi się, że sałatka jarzynowa to jedna z najbardziej polskich, tradycyjnych potraw. Królowa wszelkich imprez rodzinnych. Idealna na jesienne czy zimowe stoły. No i ma milion wersji - co kucharka/ kucharz to inny przepis i smak:-) Składniki: 3 ziemniaki sałatkowe - średniej wielkości 3 duże marchewki 1/2 korzenia selera 1 duża pietruszka 4 jajka ugotowane na twardo 3 jabłka - ewentualnie obrane(...)trzeba odcedzać. Wystudzić całkowicie i obrać. Wszystkie składniki pokroić na drobną kostkę - im mniejsza kostka tym smaki lepiej się przegryzą. Wymieszać. Fajnie jest dodać cebulę ale tylko jeśli sałatka będzie zjedzona w miarę szybko. Jeśli ma postać to cebula dodać swoistego zapaszku więc zwykle z niej rezygnuję. W tym momencie robię rozdział - część wymieszanych warzyw przekładam do pojemnika
Ze smakiem bez glutenuprzeciąć wzdłuż dłuższego boku. Lekko posolić i obsypać pieprzem i suszoną bazylią. Jajko rozmieszać widelcem. Do jednej miseczki wlać jajko a drugiej bułkę tartą. Kawałki mozzarelli zamoczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. I jeszcze raz tak samo. Na patelnię wlać olej, tak żeby dno było pokryte 5 mm warstwą. Mocno rozgrzać olej i do gorącego włożyć mozzarellę. Smażyć(...)momentu aż ser się zarumieni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie do zarumienienia. Wyjąć ser z oleju i rozłożyć na papierowym ręczniczku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Wykonanie sałatki – sałatkę wrzucić do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórek pokrojony w kostkę, pokrojoną rzodkiewkę . Doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Podawać ser ciepły w towarzystwie sałatki i bułeczki
Kuchnia Pokoleńczarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo(...)łyżki wody oraz jajka i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podsmażonego kurczaka z cebulą oraz mąkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem oraz solą i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemZapraszam na naleśniki w wersji na słodko, z serem, oczywiście bezglutenowe. Mieszanka mąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na przepyszne babeczki cytrynowe, oczywiście bezglutenowe. Dodatek mąki z ziaren amarantusa sprawia, że babeczki są lekko chrupiące, jakby piaskowe i smakują fantastycznie. Jest to
Kawa z mlekiemPrzedstawiam moją propozycję wytworzenia ruskich pierogów bezglutenowych. Mój przepis nie zawiera kupnych mieszanek mąk bezglutenowych, których nie jestem entuzjastką. Dla własnych potrzeb sama mieszam różne mąki
Kawa z mlekiemUwielbiamy zapiekanki , a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl
Kawa z mlekiemsezonowym menu znalazły się oczywiście zupy kremy, owoce morza, sałatki i propozycje burgerowe, a pośród nich dynia, szczaw, por oraz grzyby czyli typowo jesienne propozycje, a nawet owoce cytrusowe, które niemal przywołują na myśl zbliżające się wielkimi krokami święta. 😉 Czego możecie spróbować? Oto szybki przegląd pyszności: 👉 Krem szczawiowy z jajkiem Nie wiem jak Michał (szef kuchni) to robi, ale jego(...)ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo mnie
Cooking Monsterfetą i szpinakiem : Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy. Polecam takie połączenie zdecydowanie dla wszystkich(...)też na przyjęcie ze znajomymi. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłej wody Szczypta soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta 1 cebula 3 ząbki czosnku Pieprz Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obieramy, kroimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWartości odżywcze w porcji (bez pieczywa i jajek): Kalorie: 340 Białko: 13,5 g Tłuszcz: 28,5 g Węglowodany: 8,4 g Przygotowanie Czysty wywar z warzyw lub wodę zagotowujemy. U mnie był to bulion ugotowany dzień wcześniej na włoszczyźnie z dodatkiem liścia laurowego i przecedzony (z warzyw skroiłam jarzynową sałatkę). Dodajemy do niego całe kiełbaski oraz boczek pokrojony(...)zupy wlewamy zakwas i czekamy, aż całość się zagotuje. Doprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki uwolniły się i przegryzły. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pieczywem. Smacznego! Artykuł Żurek pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza Smakupieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników. Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny. Bułkę tartą wsypujemy do głębokiego talerza i posypujemy nią deskę. Masę rybno-ziemniaczano-bułkową(...)bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych ziemniaków (po obraniu, nie młodych) mały pęczek koperku 1 jajko M 2 łyżki mąki pszennej 2/3szklanki + 2 łyżki stołowe
Karo in the Kitchenśledziem pod pierzynką, to pyszna sałatka warstwowa, którą niedawno robiliśmy po raz pierwszy, wiemy już jednak, że na pewno pojawi się ona na naszym stole podczas świąt. Jest przepyszna. Przepis na szubę – śledzia pod pierzynką Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 1 cebula, 4 średnie buraki, 3 średnie marchewki, 5 średnich ziemniaków, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez, sól, pieprz(...)pokrojone w kostkę śledzie, na nich drugą połowę posiekanej cebuli, posmaruj majonezem, rozłóż starte buraki, oprósz solą i pierzem, posmaruj majonezem, wyłóż startą marchewkę, ponownie dopraw i posmaruj majonezem. Jajka obierz, przekrój na połówki i oddziel białko od żółtek. Białka zetrzyj na tarce. Wyłóż na marchewce, po raz ostatni dopraw i posmaruj majonezem, na koniec wyłóż pokruszone żółtko i posyp
Kulinarna Polska