feta, ciecierzycę, natkę pietruszki oraz pestki dyni. Przygotowałam z nich mini-sałatkę którą położyłam na gotowe placki. PIECZONE PLACKI Z CUKINII, ZIEMNIAKÓW I MARECHWKI Czas przygotowania 15 minut plus 30 minut pieczenia Z podanych składników wyszło 9 placków Jedna cukinia 3 małe młode ziemniaki 2 małe marchewki 2 jajka 3-4 łyżki płatków jaglanych Łyżka oleju Oregano, czubryca zielona, pieprz(...)grubych oczkach Zostawić na sicie, żeby puściły wodę, następnie odcisnąć z jej nadmiaru Warzywa połączyć z jajkami, olejem i płatkami Przyprawić i wymieszać dokładnie Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia formując placki Piec 30 minut w 180 stopniach Świetnie smakują z sałatką z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki posypane pestkami dyni
HealthyCreationskuleczki tuńczykowe bardzo mnie zaciekawiły. Lubię tuńczyka i często dodaję go do sałatek, więc pomyślałam, że tutaj też fajnie się to zgra. Czy byłam oczarowana? Niekoniecznie. Kuleczki nie były złe, ale raczej traktuję je jako jednorazowy eksperyment, niż danie, do którego chce się wracać. 4 jajka 1 puszka tuńczyka w oleju kajzerka sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta Trzy
Smaki Na Talerzuinternetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje. Oto moja wersja tej sałatki. 1 średni słoik marynowanych pieczarek 2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez sól pieprz przyprawa do gyrosa(...)ułożyć warstwę z posiekanych jajek,oprószyć solą i pieprzem,posmarować majonezem. Górę można posypać startym żółtym serem,ja tego już nie robiłam. Tortownicę szczelnie zakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia formę przyłożyć talerz,odwrócić do góry dnem i delikatnie ściągnąć formę i folię z sałatki. Boki talerza ozdobić sałatą i podać sałatkę
Kolorowa kuchnia Elkipomidora. Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 jajka 4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, szczypta curry, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Marchew wyszorować, ugotować jak do sałatki jarzynowej. Następnie po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce
Czerwień i błękitFrancuskie tosty z jajkiem to pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie sprawdzą się „leniwy” niedzielny poranek. Podajemy je razem z jajkiem sadzonym, gdzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Upałów ciąg dalszy...32 stopnie w cieniu może zacząć doskwierać😑 Nikomu nie chce się siedzieć przy garnkach w kuchni, a jeść trzeba i to nie tylko
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszna,szybka i lekka sałatka, którą można podać na liściach sałaty, cykorii - wszystko zależy od tego co mamy pod ręką. Składniki: 4-8 liści sałaty pęczek rzodkiewek 4 jajka pęczek szczypiorku 5 łyżek majonezu sól,pieprz musztarda Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć,drobno pokroić. Rzodkiewki umyć,pokroić w kostkę. Tak przygotowane skladniki wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneSAŁATKA Z TUŃCZYKA W MAKARONOWYCH MUSZLACH bardzo smaczna sałatka,podana w ciekawy sposób na pewno zachwyci waszych gości SKŁADNIKI: Makaronowe muszle puszka tuńczyka w oleju(odsączony) puszka kukurydzy ogóreczki kiszone 2-3 jajka 150 g sera żółtego papryka czerwona majonez sól pieprz PRZYGOTOWANIE: muszle przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,ale trzeba uważać , żeby się nie rozgotowały i łatwo było(...)później nadziać ogórki ,jajka i paprykę kroimy w kostkę ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,tuńczyk dajemy bez oleju,mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku i nadziewamy muszle-proponuje przykryć je folią spożywczą aż do chwili podania na stół-żeby nie obeschły sałatka jest naprawdę pyszna,zapraszam do spróbowania
Swojskie jedzonkoSałatka na krakersach już gościła na moim blogu i cieszyła się ogromną popularnością. Wykonałam ją ponownie, tym razem ozdobiłam bardziej efektownie, tak aby wyglądała jak torcik. Trochę też ją odchudziłam dodając serek zamiast majonezu. Dekoracja również jest bardziej okazała. Sam torcik wyszedł dość duży, ale taka była potrzeba, można jednak zmniejszyć sobie proporcje. Składniki: • 60 sztuk(...)solą i pieprzem, położyć na krakersy. • Na tuńczyka wyłożyć ostatnią porcję krakersów. • Białka jajek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami serka, wyłożyć na krakersy. • Boki sałatki posmarować serkiem i obsypać posiekanym szczypiorkiem. • Żółtka zetrzeć na tarce i posypać sałatkę
To co kochamlecz bardzo smaczna (jak na sałatkę przygotowaną z resztek zalegających w lodówce:)). A przy tym cieszy oko bo nie brakuje jej koloru :) Jeśli wolicie wersję bez parówek to śmiało możecie z nich zrezygnować :) Lub zgarnąć z lodówki inne mięsko pozostałe po obiedzie;) Porcja dla 2 osób Składniki: pół torebki ugotowanego ryżu pół brokuła 2 jajka pół papryki 1 łyżka majonezu(...)dente (aby był lekko chrupiący a nie "rozciapkany") i kroimy na mniejsze kawałki . Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy w kosteczkę a parówki w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Wierzch sałatki posypujemy pestkami dyni
My simple kitchenPrzepis znalazłam w "Sałatkach od rana do wieczora" - Anny Lemańskiej-Bajorek Składniki : 3 średnie pory ( tylko biała część) szklanka groszku zielonego , najlepiej świeżego lub mrożonego , ugotowanego (tak jest w oryginale) ja zrobiłam z kukurydzą (też dobrze smakuje) 2-3 ugotowane jajka majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Umyte pory pokroić w cienkie plasterki lub półplastry Ugotowane(...)jajka pokroić w kosteczkę Groszek ewentualnie ugotować w posolonej wodzie , po ostudzeniu i osączeniu dodać do jajek i pora- kukurydzę mrożoną ugotowac do miękkości, z puszki osączyć Wymieszać , by dobrze połaczyć składniki, dodać sól, pieprz i majonez Posypać natką lub szczypiorkiem. Smacznego! sałatka super prosta
Proste PotrawyBardzo efektowna i pyszna sałatka wielowarstwowa. Przypomina torcik tyle że wytrawny.Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: • 1 duży słoik marynowanych pieczarek Ole • 3 jajka • 3 ogórki konserwowe • 2 średnie marchewki • 2 piersi z kurczaka około 300 g • olej do smażenia • pieprz czarny • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 4-5 łyżek majonezu Wykonanie: Pierś kurczaka myjemy, kroimy(...)ostudzone kawałki kurczaka. Następnie wykładamy groszek, jajka, kukurydze , oprószamy solą i pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy groszek, kukurydzę marchew i pokrojoną pietruszkę. Na wierzch kładziemy pieczarki. Obręcz przykrywamy z góry folią i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła najlepiej na całą noc. Wyjmujemy z obręczy i mamy gotową sałatkę. Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo
Podróż w kulinariałyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sałatka staropolska Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek
Gosia gotujemożna spróbować różnych wersji. Roladki doskonale skomponowały się z ryżem i lekką sałatką z pomidorami. Proporcje na 6 sztuk. 500 gram filetów z kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 listki bazylii 4 listki rukwi wodnej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka sezamu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła olej(...)żółtego i zawinąć. Przekłuć wykałaczką aby utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej z sezamem. Olej z łyżką masła rozgrzać na patelni i smażyć mięso równomiernie z wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło np. z ryżem i sałatką marcelina
Czerwony Gupikuniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej 0,5 łyżeczki soli
olalacooking