Przepis zaczerpnęłam z książki Regionalna Kuchnia Polska – Mazowsze (przepisy zebrała M. Orłowska). Sałatka selerowa Przygotuj nóż i deskę do krojenia, sitka, miskę, łyżkę, niezbyt duży garnek, ewentualnie otwieracz do puszek. Przygotuj składniki: 1 słoik selera marynowanego, 1 puszkę kukurydzy, 20 dag chudej szynki, 1 puszkę ananasa, 3 jajka, 1 mały słoik majonezu, sól, biały pieprz mielony. Jajka ugotuj na twardo(...)osobne sitko przełóż ananasa – syrop zachowaj i wykorzystaj w innym celu. Szynkę, obrane jajka i odsączonego ananasa pokrój w kostkę. Przełóż je do miski. Do miski przełóż także odsączone seler i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Gotową sałatkę odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Sałatkę selerową podawaj z pieczywem
blog.moje-pasje.infotego? Przecież jest taki pyszny! Tak samo jak jedna sałatka nie odchudzi, tak od jednej carbonary nie przytyjemy :D Składniki(na porcję dla 3 osób): - 250 g makaronu spaghetti - 200 g boczku wędzonego - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 100 g śmietany 30%* - 2 jajka - 100 g parmezanu/ pecorino/ grana padano - sól, pieprz - opcjonalnie: ulubione zioła- u mnie
Cook&Lovecoś od siebie. Tym razem poszliśmy za ciosem, namową naszej koleżanki, by dodać musztardę ze smażoną cebulką. Wyszła delikatna, lekko słodkawa sałatka z aksamitnym sosem majonezowo-musztardowym. Składniki: 3 ziemniaki 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 2 jajka 1 mała puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy ze smażoną cebulką sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenbyły chrupiące. Smarujemy je serkiem, lub masłem, na to sałata, ser, jajko, śledzik i pomidor. Spinamy wykałaczką. Z ugotowanych ziemniaków, jajka, marchewki, ogórka i śledzika robimy sałatke z majonezem. Z chleba wycinamy kółka i nakładamy po łyżce sałatki i dekorujemy natką pietruszki. Wszystkie przekąski są gotowe. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam tą sałatkę za to, że jest prosta, smaczna i przypomina mi dzieciństwo Co potrzeba: 1 duży por, 8 jajek, 4 mniejsze ziemniaki, 1 puszka kukurydzy, 2 czubate łyżki majonezu, 1 płaska łyżeczka soli, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, zostawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Por kroimy w cienkie półplasterki, dajemy do miski, posypujemy solą, odstawiamy
Bułka z Chlebemgotowe. Często robię sałatki z tego, co mam akurat w lodówce i powiem Wam, że zawsze wychodzą smaczne:) Do sałatki zrobiłam ekspresowe bagietki . Składniki: 1 szklanka makaronu ugotowanego (miałam muszelki) 1 wędzona ćwiartka z kurczaka 3 jajka, ugotowane na twardo 1 mała cebula 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone 20 szt. oliwek zielonych 2 łyżki
Agusiowe smakołykikalafior, marchew, kukurydzę i koperek. Można ją robić nawet poza sezonem na świeże kalafiory, ponieważ można użyć kalafiora mrożonego firmy Hortex. SAŁATKA WARZYWNA MATKI NATURY Składniki: 250 g kalafiora mrożonego Horetx 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchew 3 jajka 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku majonez napoleoński sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Różyczki kalafiora mrożonego Hortex, marchew i jajka gotujemy
Bon appetit mon amieSzybka, syta i smaczna sałatka, na którą z pewnością wyszperacie składniki w domowej spiżarni. A więc do dzieła! Składniki: 4 ugotowane jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. 2. Warzywa z puszek i słoika odsączyć
Kuchnia domowa AniSałatka pt,, co się nawinie'' wyszła rewelacyjna. Na dodatek bardzo szybka do zrobienia. Polecam :) SKŁADNIKI: 4 ugotowane jajka 20 dag szynki konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 4 ugotowane marchewki (mogą być np. z rosołu) 10 dag żółtego sera 2 ogórki kiszone 0,5 czerwonej cebuli mały słoik marynowanych pieczarek majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, ser ścieramy
Pani na deserogórka wspaniale wzbogaca smak całej sałatki. Jeśli nie lubicie koperku możecie dodać np. posiekaną zieloną pietruszkę. Spróbujcie. Do sałatki użyłam produktów „POLONAISE” Polecam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 170 g 2 jajka 2 ogórki konserwowe „POLONAISE” 1 duży kawałek papryki marynowanej „POLONAISE” 4-5 łyżek majonezu 1 pełna łyżka
Słodkie okruszkiSałatka łatwa w przygotowaniu i może być podawana na każdą okazję. Skład: makaron 500 g, 3-4 jajka, 2 cebule, marchew, 3 ząbki czosnku, 6 plastrów sera, 4-5 ogórków kiszonych, 2-3 kiełbasy śląskie, puszka kukurydzy, sól i pieprz, majonez 300-400 g . Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, jajka gotujemy i studzimy. Pozostałe składniki
chleba naszegokostkę. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą ewentualnie lekko posolić. Pokrojone filety śledziowe oraz groszek, kukurydzę, cebulę, marchewkę i jajka włóż do miseczki, dosyp posiekany koperek - wymieszać. Na koniec polać przygotowanym sosem śmietanowo - musztardowym. Dobrze wymieszać. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawać z ulubionym pieczywem. Rada: można użyć musztardy francuskiej lub swojej ulubionej zamiast
Ciastka - domowe słodkościskładników, aby wyczarować coś dobrego. Dziś udało mi się to z pastą sałatkową na kanapkę, która może także nosić miano sałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł. Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz
Raj dla Podniebieniadobre znika ze szkoły. Takie życie. Kiedy wpadłam do domu wczoraj wieczorem, miałam ochotę na coś szybkiego do zjedzenia. Wymyśliłam sobie sałatkę na kolację. Była pyszna, więc dzielę się z Wami przepisem. Polecam. Składniki: • 1 pęczek szczypiorku • 5 jajek ugotowanych na twardo • 4 grubsze plasterki chudej wędliny • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Szczypiorek umyć, posiekać, przełożyć
W mojej kuchnipokrojona w ćwiartki 1- 2 łyżki białego sera 2 łyżki mąki kukurydzianej 30g płatków owsianych 1 ząbek czosnku - obrany 1 jajko 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki soli morskiej + kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary (do smaku) 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego (do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru tłuszcz
Moja Książka KucharskaSałatka jest szybka i nieskomplikowana, ale czasami... "w prostocie siła". Często przyrządzam wersję z samych pieczarek i jajek - klik , ale obie bardzo lubię i robię na zmianę, aby mojej rodzinie nie "wyszły bokami". Pyyyychota! 1 kg pieczarek 5 jajek 3 ogórki kiszone/konserwowe 1 puszka groszku 1 cebula (opcjonalnie) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Pieczarki wrzucić do osolonego wrzątku (mają
Di gotujestąd zaleca się ich spożywanie przez diabetyków . Jak to się je? Możemy je spożywać na milion sposobów. Jako dodatek do sałatek i dań głównych, możemy posypywać nimi kanapki, zmielone i połączone z odrobina wody stosować jako zamiennik jajek w wypiekach – pod wpływem płynów ziarna zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie
Moja Mama Gotujesłodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze, dlatego dziś sałatka z kaszą jaglaną. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 kłącze selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler pokroić
Jadło i czytadłomusiałam zastanowić się co z nim zrobić. W tej sałatce zakochałam się z moim mężem bez pamięci. Polecam. Przepyszna. Składniki na sałatkę z porem (około 6 - 7 porcji): duży por (lub kilka małych) kawałki tuńczyka w puszce 3 jajka 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy ser żółty około 100 g majonez (kilka łyżek) sól pieprz Ugotować jajka na twardo
Karola gotuje