mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu. (składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego szpinaku 2 jajka 1 mała czerwona cebula 1 pomidor 1 ogórek gruntowy Dressing: 1 łyżka
Szefowa kuchniSałatka w sam raz na lato i grilla. Smaczna, szybka i tania. Poza sezonem grillowym pasuje świetnie na wszelkie imprezy do mięs i wędlin. A także na zwykłe śniadanie :) Składniki - pomidory 3 duże szt. - jajka 2 szt. - cebula - koperek kilka gałązek,lub suszony - majonez, śmietana - sól, pieprz, czosnek mielony Wykonanie Jajka ugotowane na twardo, sparzone, obrane ze skórki pomidory
Kuchnia z widokiem na ogródwspólnie z Mamą próbujemy co też nam wyszło.Dzisiaj prosta i pyszna sałatka, oczywiście tylko wtedy, gdy tak jak ja uwielbiacie brukselkę. Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Zapraszam po przepis. Składniki : 0,7 kg brukselki pół szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru Dodatkowo ; 5 jajek pół papryki czerwonej konserwowej kilka listków pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki
Gosia gotujeJest on u mnie zazwyczaj jednym ze składników sałatki lub - tak jak dziś pysznej pasty do chleba.Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie.Składniki:2 puszki tuńczyka w sosie własnym2 ogórki konserwowe1 ogórek kiszony2 jajkałyżka majonezułyżeczka musztardy sarepskiejkoperekWykonanie:Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez
Walijskie Pichceniewychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 2 duże jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól
W kuchni Karmel-itkimięsa mielonego, dodajemy cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy. Dodajemy jajka i bułkę tartą- jeszcze raz mieszamy . Formujemy kotlety- troche grubsze niż na mielone. Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając. Gotowe:) Hamurgery podałam z pieczonym ziemniakami , sałatką I masłem czosnkowym- przepis tutajSmacznego
Smaki EdytySałatkę można od razu wymieszać z sosem lub podać (tak jak ja) z małą ilością sosu, a resztę sosu zostawić gościom do wykorzystania wg gustu. Jak przygotować pikantnego kurczaka ala popularne stripsy? Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, chilii w proszku, pieprz i sól, opcjonalnie odrobina kurkumy lub przyprawy do kurczaka 2 jajka(...)mięsa. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki (pamiętajmy, aby kurczaka wyciągnąć przed smażeniem chwilę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej). Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka i doprawiamy całość niewielką ilością soli, pieprzu i chili. Miksujemy dłuższą chwilę, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski z pokrywką
Słodkie okruszkicamembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki(...)szklanki mąki jaglanej 1 łyżka masła do wysmarowania formy sól farsz: 300 g łososia 1/2 pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, szczypta cukru masa jajeczna: 4 jajka 120 g sera camembert 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz 3 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Jaglany spód: Kasze jaglaną przepłukać pod wodą. Czosnek, cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku zagotować
JaglusiaDziś przedstawiam przepis z kuchni śląskiej zwany gomułkami z twarogu z kaszą manną lub po prostu kuleczkami serowymi . Jest to rodzaj słodkiego obiadu lub też deseru
Kawa z mlekiemWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju
Szefowa kuchniChociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto
Salonik smakówDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki
Salonik smakówDzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10
Salonik smakówzwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Może występować w różnych formach, najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe ( crab sticks ). Nazwa pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku(...)połowę porcji żurawiny, kolejno – połowę pokrojonej cebuli. Jajka kroimy na ćwiartki – połowę porcji rozkładamy w misce. Posypujemy połową porcji pora. Oprószamy solą wędzoną i pieprzem kolorowym. Wykładamy kolejno pozostałe porcje składników w takiej samej kolejności, jak na początku (układamy warstwowo). Czosnek bardzo drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), rozsypujemy po wierzchu sałatki. Gotową sałatkę polewamy olejem
mojewypiekiinietylkoZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy:
Maminek kulinarnyZdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno
cool and mintyPrzepis autorski (mój). Sałatka jest pyszna, zdrowa i niezwykle szybka w przygotowaniu (o ile posiadamy upieczone buraczki ). Idealnie nadaje się na samoistną przekąskę oraz dodatek obiadowy. Polecam! (1 duża lub 2 mniejsze porcje) 2-3 garście mieszanki sałat 2 jajka 2 pieczone buraki (przepis tu - klik ) 6-8 szparagów marynowanych ( Dagoma ) Dodatkowo: 1-2 łyżki oliwy zalewa od szparagów
Di gotujeDzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni
Dzieje kuchennej Wiewióryroztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu. Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną. Życzę smacznego
Kulinarne życiemałą kosteczkę sera. Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Kulki można też upiec w piekarniku. Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne danie np z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki. SMACZNEGO
zielonacukinkazamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościSałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić
Anioły w kuchniPasta świetnie nadaje się na kolację lub śniadanie. Nie wymaga specjalnych składników i jest łatwa do przyrządzenia. Polecam przepis z wędzonym łososiem , jajkami i twarogiem. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwySkładniki:1 brokuł3-4 jajka200-250 g paluszków surimisól, pieprzjogurt naturalnymajonezSposób wykonania:1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny
Kuchnia domowa Aninadaje się do sałatek. I jeszcze kilka drobnych dodatków i pyszna sałatka gotowa.składniki:250 g paluszków krabowych1 szklanka makaronu w kształcie ryżu, użyłam Czaniecki5 jajek200 g kukurydzy konserwowej3 łyżki posiekanego szczypiorku4-5 łyżek majonezuewenualnie pieprz do smakuMakaron ugotowac al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Jajka ugotować na twardzo, wystudzić obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę
Monia miesza i gotujeSałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić
Anioły w kuchniNa dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do
Salonik smaków