Sałatka ze śledziem i buraczkami to jedna z moich ulubionych potraw świątecznych i zawsze pojawia w czasie Świąt. Tym razem jednak postanowiłam pobawić się odrobinę tą klasyką i te same smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana pomidorową roladą , którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce. Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak
HealthyCreationsCzy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową Jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową - nad tym pytaniem po raz pierwszy zastanawialiśmy się kilka lat temu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTak przygotowane buraczki świetnie smakują z kopytkami czy ziemniaczkami i mięsem lub gulaszem.Zdrowe , pachnące i nieziemskie w smaku. 0.5 kg.malych buraczków 150 g. Śmietany kremówki 1
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane
Kuchnia bezglutenowanowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli(...)przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki botwinki
To co kochamburaki obrać ze skóry, pokroić w plastry, ułożyć na talerzach. Pomarańcze umyć, wyfiletować, ułożyć na buraczkach, a następnie plastry sera brie. Całość oprószyć uprażonym sezamem oraz posiekanym świeżym szczypiorkiem. Do małej miseczki bądź słoiczka (tak łatwiej) w kolejności dodać oliwę, sok z pomarańczy, łyżeczkę musztardy, miodu, przypraw i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej kremowej emulsji. Delikatnie skropić sałatkę
Wino Francja Kuchniaproduktów to dokładnie pięć dziennie, czyli nieco ponad 400 gramów dziennie. Każda porcja, w zależności od rodzaju owocu lub warzywa, odpowiada: jednej filiżance bardzo małych owoców lub jednej filiżance sałatki, lub gotowanych warzyw. Ponadto WHO stwierdza, że aby osiągnąć korzystne rezultaty, należy spożywać co najmniej trzy sztuki, choć prawdą jest, że najbardziej wskazane jest pięć. Ale dlaczego tak duży nacisk(...)kapusta, czerwone szparagi, świeży groszek, kiwi, czerwona pomarańcza. Marzec: czosnek, rukiew wodna, cebula dymka, kapusta rzymska, mniszek lekarski, truskawki, laur, limonka, grejpfrut, rzodkiewka, kozibród i groszek. Kwiecień: szczaw, kiełki buraka, cebula dymka, orzech tygrysi, zielone szparagi, truskawka, zielona perilla, pomarańcza, rukola i marchew. Maj: morela, szczypiorek, wiśnia, czereśnia, śliwka, grzyb morelowy, świeże białe szparagi, sałata, liczi, melon, nektarynka, młody ziemniak
ProstePesto.plwszelki wypadek, na pewno coś z niej wymyślę. Tym razem liście i łodygi do tarty, a buraczki na hummus, okazało się, że połączenie doskonałe. Do dania pasuje również sałatka z młodej kapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania(...)najlepiej w formie koła 2 pęczki botwinki bez buraczków 2 jaja 4 łyżki śmietany 30% pęczek koperku 150 g mozzarelli sól, pieprz Do podania hummus z buraka (przepis) Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy
Słodki KompromisFilety śledziowe u mnie w oleju 7 sztuk Marchew 3 średnie Ziemniaki 3 średnie Cebula duża Buraki 2 Jajka 4 Majonez kilka łyżek Sól Pieprz Przygotować: Buraki ugotować ze skórką do miękkości. Można również kupić gotowe ugotowane buraki bez sztucznych dodatków. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu. Ziemniaki i marchewkę ugotować ze skórką w jednym garnku(...)kostkę. Jeśli użyjecie filetów solonych należy je wcześniej wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę. Ugotowane warzywa i jajka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo układając od dołu: śledzie, cebulę, łyżkę majonezu. Kolejno ziemniaki i doprawiamy je solą oraz pieprzem i smarujemy łyżką majonezu. Następnie układamy buraczki ponownie majonez. Kolejną warstwą jest marchewka
Kulinarne przygodySałatka owocowa z dodatkiem sera fety to świetny pomysł na letnie i oryginalne danie. Polecam zapisać ten przepis. Bardzo lubię fetę i często po nią sięgam w mojej kuchni. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Feta lubi też towarzystwo warzyw i owoców. Zachęcam do sprawdzenia jak smakuje pasta z pieczonych buraków
AniaGotuje.plwśród sałatek śledziowych.Podaje sie ja w każdym domu i na każdej imprezie , nieodwołalnie zajmuje pierwsze miejsce na naszych odświętnych stołach i nie tylko. 10SZT.PŁATÓW ŚLEDZIOWYCH-POKROIĆ W PASECZKI 1 puszka fasoli białej perłowej 4 UGOTOWANE JAJKA-ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH 5 MAŁYCH ZIEMNIAKÓW-UGOTOWANE I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH 5 MAŁYCH BURAKÓW
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidużo więcej czasu niż ten, który poświęcilibyście na zrobienie kanapek. A jeśli stosujecie się do zasad diety niełączenia, to z łatwością dostosujecie danie do jej wymagań – wystarczy, jeśli przygotujecie sałatkę wyłącznie z kurczakiem lub komosą, zwiększając jednocześnie ilość pozostałych składników. Oczywiście, danie można zaserwować również jako sycący obiad czy kolację – tak na zimno, jak i ciepło. Składniki na 2 porcje(...)średnia pierś z kurczaka, ugotowana na parze, w wodzie lub upieczona bez dodatku tłuszczu 1/3 – 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej, ugotowanej na sypko 1 awokado 1 – 2 małe buraki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie
Even Better FoodSałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine grigliate e salsa di yogurt alle erbe aromatiche) Pulpeciki z ciecierzycy i buraka
La grande e la piccola cuocadużo więcej czasu niż ten, który poświęcilibyście na zrobienie kanapek. A jeśli stosujecie się do zasad diety niełączenia, to z łatwością dostosujecie danie do jej wymagań – wystarczy, jeśli przygotujecie sałatkę wyłącznie z kurczakiem lub komosą, zwiększając jednocześnie ilość pozostałych składników. Oczywiście, danie można zaserwować również jako sycący obiad czy kolację – tak na zimno, jak i ciepło. Składniki na 2 porcje(...)średnia pierś z kurczaka, ugotowana na parze, w wodzie lub upieczona bez dodatku tłuszczu 1/3 – 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej, ugotowanej na sypko 1 awokado 1 – 2 małe buraki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie
Even Better Foodcieszyć jej smakiem. Łamię tutaj trochę motto bloga " kuchnia w zgodzie z porami roku", ale musicie mi wybaczyć, bo cieszy mnie fakt ich posiadania w marcu. Zresztą podobna sałatkę do tej też robiłam w marcu ubiegłego roku. Zatem tradycji stało się zadość. Do przepisu użyłam oleju z pestek dyni OLEOFARM . Olej ten zawiera ok. 50% kwasów(...)kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg dyni 3 małe podłużne buraki 150 g sera feta 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku czarny pieprz i sól morska do smaku 4 łyżki oleju z pestek dyni OLEOFARM 1 łyżeczka
Gosia gotujeBrązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mimo że w menu zostały one wymienione. A wierzcie mi, po kilku dniach postu taka malina to prawdziwy rarytas 😉 Koktajle na drugie śniadanie były przepyszne, na piątkę z plusem! Sałatki np. z jabłkiem i granatem również bardzo mi smakowały. Niektóre dania były słabo doprawione, musiałam sama je doprawiać. Zakładam, że jeśli ktoś zamawia catering do biura, nie zawsze(...)też używać octu jabłkowego, soku z cytryny. Dodawałam je sama. Na podwieczorek zawsze była zupa krem, co wydawało mi się nieco monotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem z buraka i dyniowo-paprykowa), inne mi niezbyt smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku, jabłek i buraka, dyni
Cytryna&Co.WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe
JejKuchniaŚwiąt Wielkiej Nocy pozostało 10 dni, więc będzie coraz więcej propozycji na te niezwykłe Święta Zmartwychwstania Chrystusa. Będą sałatki, jajka, szynki, słodkości i wiele innych. Zapraszam do zaglądania na bloga. A dzisiaj różowe jajka z kawiorem. Dzięki uprzejmości sklepu internetowego IKRA SKLEP miałam okazję przygotować je z ikrą czerwoną , którą możecie tam nabyć. Gorąco polecam :) Składniki(...)czerwony kawior 5 łyżeczek majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki pokrojonego szczypiorku szczypta kurkumy sol i pieprz do smaku sok z buraków 1 rurka do napojów Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Przełożyć do miseczki i zalać sokiem z buraków. Pozostawić na około 30 minut. Słomkę do napojów przeciąć nożyczkami wzdłuż na pół
Gosia gotujeNiedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi potrawami, ciastami, sałatkami. Dlatego mam dziś dla Was coś tradycyjnego, jednak w zupełnie innym wydaniu. Wiem, że tradycjonaliści machną ręką i pójdą dalej, stwierdzając, że wigilijny barszcz na zakwasie jest jedyny w swoim rodzaju(...)pomoże wyjść z anemii, to uwierzcie- wolałabym jeść ten krem niż pić sam sok z buraka lub faszerować się tabletkami. Dlatego #OlejKonwenanse, zerknij na przepis, a później zrób. Najlepiej jedno i drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku ¾ litra
Kuchnia w czekoladziespółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto(...)Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy JeśćSkładniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko(...)razem wymieszałam z dodatkiem soli, cukru, octu i oleju. Zostawiłam na 2 godziny żeby się przegryzło. Sałatkę nakładałam do półlitrowych słoików. Pasteryzowałam 15 minut
Darcia w kuchni