krótki poradnik „ Jak upiec dynię „ , przeprowadzi Was po tej prostej czynności. Dowiecie się jak przygotować dynię, żeby była świetną bazą dla zup krem, czy pysznym dodatkiem w sałatkach i daniach obiadowych. Przyszła jesień a wraz z nią półki sklepowe uginają się pod ciężarem dyni. Ja zawsze kupuję dynię hokkaido , ponieważ można ją jeść ze skórką, którą bardzo lubię(...)koniec – gdy dynia zostanie upieczona (sposób poniżej) , bardzo łatwo pozbyć się ze skóry. Inne przydatne poradniki Dla adeptów kuchennych igraszek: jak upiec paprykę , jak upiec czosnek , jak upiec buraka , jak ugotować strączki , jak gotować ryż , jak ugotować bób . Ponadto, jeśli szukacie porad dotyczących sprzętu, to polecam wpisy: jaki blender wybrać oraz jaki malakser wybrać – bo dobry sprzęt
Blendmanczerwonych papryk pokrojonych w kostkę, będzie bardzo smacznie :) Ja zawsze przygotowuję obie wersje. Spróbujcie Sami, polecam przepis! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 12 słoiczków po 250ml 3 kg buraków ( ugotowanych, obranych i startych na dużych oczkach) 5 cebul ( mogą być czerwone) - posiekane w kostkę 5 ząbków czosnku - drobno posiekane pieprz mielony do smaku 5-7 papryk (ewentualnie) zalewa(...)oraz czosnek (ewentualnie paprykę) - gotowałam około 5 - 7 minut. Krok 2. Następnie do garnka wlałam ocet i dodałam starte buraczki, doprawiłam mielonym czarnym pieprzem doprowadziłam do wrzenia - gorącą sałatkę nałożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką do wystudzenia. Gotowe przeniosłam w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Można zapasteryzować. Smacznego
Moja Książka KucharskaOwoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak: jabłka(...)Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną? Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać i natura budzi
RozdomowionaBoże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka(...)solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo
Karo in the KitchenLasagne z jarmużem i ricottą (Lasagne con cavolo nero e ricotta) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Letnia sałatka makaronowa (Pasta fredda estiva) Makaronowa sałatka z fetą, pomidorkami i oliwkami (Pasta fredda con feta, pomodorini e olive) Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) Spaghetti aglio, olio e peperoncino Pappardelle w sosie(...)sosy do makaronu (10 ricette di sugo al pomodoro) Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) Makaron z pesto z bakłażana (Pasta con pesto di melanzane) Pesto z pieczonej papryki (Pesto di peperoni) Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią, orzeszkami
La grande e la piccola cuocazupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki. A na końcu znajdziemy propozycje na smaczne i zdrowe koktajle, soki a także lemoniady. Wszystkie przepisy są zdrowe a co najważniejsze bardzo szybkie do zrobienia. Ja jeszcze(...)przepisu Kamili zmieniając jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy obraną marchew
Radość kipiąca uśmiechem.przywitaniu przez kelnera, zaczęliśmy przeglądać menu. Po dylematach i problemach z wyborem dań, na ratunek przyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować. Nasze menu: Aksamitny krem z buraka z kwaśną śmietaną – 16zł Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego(...)prowadzone do menu podczas Kuchennych Rewolucji. Smaczne, jednak jak dla mnie, zbyt intensywny smak połączenia foie gras i musu z homara sprawia, że taką porcją przystawki można się przesycić. Sałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym
Kuchnia BazyliiKAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY(...)NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI SAŁATKA BROKUŁOWA SAŁATKA
harrisazakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów. składniki: 1 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe garść suszonych grzybów kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek ziela angielskiego(...)przyprawy oraz obrany czosnek. Warzywa zalać wodą, dodać opłukane suszone grzyby. Zagotować i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić. Buraczki można ewentualnie wykorzystać na sałatkę a grzybki do pierogów lub uszek. Jeśli otrzymany wywar jest zbyt mocny w smaku dolać trochę wody i ponownie zagotować. Na koniec dodać zakwas do smaku, ja dałam
Monia miesza i gotujewłasnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź z jabłkiem Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa pod pierzynką Śledzie w sosie koperkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Zupa rybna Przepis na: Zupa rybna ze śliwkami Zupa z pstrąga Grzyby Niegdyś wierzono, że grzyby umożliwiają nawiązywanie kontaktów(...)suszem Zupa grzybowa z fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach
Tradycyjna KuchniaBuraczek, buraczek ma czerwony fraczek, Z roszponk ą ”Fit&Easy” tańcował, Nóżek nie żałował, Feta wtórowała smaku dodawała, A na koniec wplecione, Orzeszki prażone oliw
Mia Cucina Sofietawysiłek fizyczny jest niezbędny do zachowania tkanki mięśniowej. Powinien być uzależniony przede wszystkim od samopoczucia i stopnia odżywienia chorego. Jakie składniki diety lubi wątroba? produkty pełnoziarniste, warzywa zielonolistne, marchew, buraki, dynię, pietruszkę, czarną rzepę, białą rzodkiew, kiszonki, kwaśne owoce (cytryna, grejpfrut, limonka); stymulują one krążenie w wątrobie i eliminują zastoje; jabłka, pomarańcze, czosnek (o czosnku więcej napisałam tutaj ), oczyszczający(...)działają odtruwająco, liście karczocha ostowego (hiszpańskiego). Przykładowe posiłki na cały dzień dla osoby z chorą wątrobą Jajecznica po meksykańsku Zielony koktajl oczyszczający z naturalnym chelatorem Kurczak curry z pomidorami Sałatka z fetą i szparagami Artykuł na podstawie: dr James DiNicolantonio, dr Jason Fung: „Co jeść aby dłużej żyć” dr Alan Christianson : „Zresetuj swój metabolizm” Paul Pitchford: „Odżywianie
Natka Pietruszkiwygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie przygotowywane przez nią i są naprawdę super, nadają się na zasmażane, na sałatkę na zimno z jabłkiem do obiadu a nawet na ćwikłę z chrzanem ale przede wszystkim wychodzi z nich pyszny barszczyk czerwony. Ocet winny Jamar z czerwonego wina powiedziałabym że jest(...)smaku. Składniki: 10 szt dużych buraczków ćwikłowych 3 szklanki wody 1 szklanka octu winnego czerwone wino Jamar 1 łyżka soli 5 łyżek cukru liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam
Życie zaczyna się w kuchniKolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo(...)papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku
Moniki Smakołyki