Prawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery FajeryJutro już święta. My z mężem jeździmy na tzw "gotowe" czyli Niedziela Wielkanocna u teścia a Poniedziałek u moich rodziców. Już nie mogę się doczekać kiedy zjem maminą sałatkę warzywną czy napije się barszczyku. Mąż mówi, że gdyby był konkurs kto najczęściej je barszcz biały to byłabym to ja. Nie przepadam jednak za barszczem czerwonym czy ukraińskim(...)pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest w ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności ciastu. Składniki na babkę: CIASTO: 2 puszki białej fasoli 500 g mąki kukurydzianej 500 g mąki pszennej
Kuchnia w oparachNie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalaskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona(...)połączeniu z jednym z niżej podanych składników maślanka, kwaśne mleko, jogurt, laban ocet lub soku z cytryny cream of tartar (kwaśny winian potasu) melasa (z granatów, z karobu, z buraków, itd.) Przygotowanie - wybieramy jeden z wariantów - każdy z nich odpowiada 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru (w razie potrzeby zmniejszyć ilość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiem, że to nieco nudne, ale dzisiaj po raz kolejny robiłam danie z przepisu Jamie'go Olivera z książki "5 składników" Prosto szybko
Stare Garysmaku Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę(...)próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ). Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu. Smacznego
Gosia gotujeSkładniki: 6 buraczków 3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne) 1 jabłko 1 cebula mały pęczek szczypiorku sól, pieprz cukier ocet lub kwasek cytrynowy 2-3
Kuchnia domowa AniPyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki
Gotuj w domuW ankiecie którą jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej
chili & sugarodżywcze i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc. Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. M iąższ ma dość zwarty, j est za to mocno(...)mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki melasy z buraków cukrowych - może być trzcinowa 1 łyżka oleju arachidowego BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU ) 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" 100g
Grunt to przepis!kawałek łososia ze skórą ( ok 700- 800 g) 1 burak 50 g brazowego cukru 100 g soli 1 peczek koperku 1 cytryna 2 łyzki chrzanu SOS 200 ml śmietany kwaśnej 18% 1 czubata łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny pół pęczka posiekanego koperku 3 łyżki kaparów sól, pieprz do smaku Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Dodać cukier(...)przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki. Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem. Łososia można przechowywać potem ok 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na kanapki lub do sałatki ziemniaczanej
Smaczny zeszytBardzo często podaję buraczki do drugiego dania. Buraczki zawsze ścieram na tarce i robię zasmażane lub sięgam po sałatkę ze słoiczka z papryką i cebulą . Tym razem dla odmiany buraczki po prostu pokroiłam w niedużą kostkę. Dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki i doprawiłam sosem balsamicznym. Tak przygotowane buraczki są równie smaczne i ładnie prezentują się na talerzu. składniki(...)miski. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków. Całość skropić olejem i sosem balsamicznym, ja sosu dałam 4 łyżki. Wszystko zależy od naszego smaku i słodkości buraków. Dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki i odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeTypy kulinarne ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs(...)specka, Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, sok z cytryny, sól i pieprz
SzczyptaSmaQtalerze z jogurtem i polewamy roztopionym masłem z chili. Dekorujemy listkami bazylii Jajka mimoza Mimozy to takie żółte kwiatki, które kwitną na wiosnę i żółte dania takie jak sałatka posypana żółtkiem . Dziś będzie w wersji minimalistycznej. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo i obrane po ostudzeniu czubata łyżka majonezu świeżo zmielony pieprz koperek lub natka Przepis na jajka mimoza Jajka(...)kuminu 3 łyżki tahini Przepis na hummus z czerwonej soczewicy z burakiem Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę buraka zostawić do dekoracji a 2 połowę zmiksować z ugotowaną soczewicą i pozostałymi składnikami. Przełożyć do miseczki lub prosto na kanapki i udekorować pokrojonym w paski burakiem. Kanapki z białą kiełbasą i winogronami Składniki: hummus do posmarowania chleba
Ugotowane pozamiataneuporządkować wartości odżywcze żywności. Weźmy na przykład 500 kcal. Jest to jeden baton czekoladowy, z którego ciało nie otrzyma nic pożytecznego, z wyjątkiem minutowej przyjemności ze słodyczy. Duży talerz sałatki warzywnej z kurczakiem i awokado będzie “kosztował” te same 500 kcal, natomiast korzyści z niego są znacznie większe. 2. Zwróć uwagę na bilans składników odżywczych Każdy człowiek powinien(...)wystarczą trzy lub cztery plastry fileta. Jeśli jednak zależy nam na dobrze zbilansowanej porcji, lepiej ograniczyć się do jednego kawałka kurczaka i uzupełnić posiłek bocznym daniem z ryżu i sałatką warzywną polaną oliwą z oliwek. Ryż powinien być minimalnie ugotowany. 3. Jedz owoce i warzywa każdego dnia Owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały, bez których organizm
ProstePesto.pl