krążkach z chleba. Ozdobą świątecznego stołu będą też mini przekąski takie jak: – małe porcje Galaretki z kurczaka – Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą – Koreczki z buraka i sera mozzerella Polecam też przygotować szynkę zawijaną z jajkiem , która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją wielkanocnego stołu. W czasie, gdy mięso na pasztet będzie się gotować(...)boczek albo schab. Mięso pieczemy później, aby ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się zapachów. Świąteczny standard to tradycyjna sałatka jarzynowa . My sobie nie wyobrażamy świątecznego menu bez sałatki jarzynowej. Sobota to również dobry moment na przygotowanie sałatki, możecie sobie ułatwić pracę i razem z mięsem i warzywami na pasztet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoczysty. Doprawianie i Podawanie Dorsza można doprawić różnymi przyprawami, ziołami i dodatkami. Skrop go sokiem z cytryny, posyp świeżymi ziołami lub przyprawami według swojego gustu. Podawaj z lekkimi sosami, sałatkami lub ulubionymi dodatkami. Porady i Triki Unikaj Zbyt Długiego Smażenia Dorsz to delikatna ryba, dlatego unikaj zbyt długiego smażenia, aby nie utracić soczystości i miękkości mięsa. Kontroluj Temperaturę Rozgrzej patelnię(...)odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj smażonego dorsza od razu, najlepiej z dodatkowym kawałkiem cytryny do skropienia i ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub sałatka. Smażony dorsz z cytryną i ziołami to prosty, ale smakowity sposób na przygotowanie tej delikatnej ryby. Pamiętaj, że czas smażenia może się różnić w zależności od grubości filetów, dlatego warto zachować
Podstawy GotowaniaCo pić na kaca jak się pozbyć syndromu dnia poprzedniego Co pić na kaca, aby pobyć się nieprzyjemnych skutków imprezowych szaleństw? Sprawdzone sposoby na kaca sprowadzają
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMiałam ochotę na sałatkę, ale nie wiedziałam dokładnie jaką. Córcia zażyczyła sobie jajko na twardo więc wiedziałam tyle, że będzie jajeczna :) Po otwarciu lodówki zobaczyłam pyszne buraczki ćwikłowe Orzech i w mojej głowie zrodził się pomysł na nieoczywiste połączenie, które okazało się tak dobre, że z pewnością jeszcze je powtórzę. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrały a ziarna dyni dodały(...)kupnych buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od buraczków tartych te są fajnie chrupkie. Całości dopełnia naturalny skład - buraki, woda, ocet, cukier i sól - czyli tak, jak się robi w domu, bez żadnych polepszaczy i konserwantów:) Przypominam też o trwającym konkursie
Kto ugości moich gości?szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby(...)gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona
Ola la LCHFNie wiem jak wy, ale ja mam strasznie duży sentyment do buraczków zasmażanych. Uwielbiam je! Buraczki kojarzą mi się z przedszkolem, kiedy to mieszałam czerwoną breję
Mieszam w Garnkuchoćby trwał ledwie minutę, zawsze niesie ze sobą spełnienie. Satysfakcję, obustronną. Ja odchodzę bogatsza o siatkę klejnotów, On zostaje lżejszy o parę kilogramów. I niech mi ktoś powie, że burak, kartofel czy rzepa to nie są romantyczne warzywa! Ale to jeszcze nie koniec. Przed samym wyjazdem dochodzi do finałowego okrążenia, a właściwie nalotu. Jest zupełnie irracjonalny, pozbawiony logiki(...)moje zauroczenie patisonami znalazło wielce smakowite odzwierciedlenie na talerzu. Nie mogę się doczekać, kiedy żółciutkie UFO po raz kolejny wyląduje w mojej kuchni. Na powitanie na pewno przygotuję tą sałatkę! SAŁATKA Z PATISONÓW Z FETĄ, CZERWONĄ CEBULA, BAZYLIĄ I MIĘTĄ Jest pyszna. Podsmażone lekko na oliwie patisony są chrupkie, lekko słodkie. Otulone karmelizowaną w balsamico czerwoną cebulą, aż proszą się
KUCHARNIAmiski. Warto taką sałatkę przygotować na różne spotkania – rodzinne, koleżeńskie. Smacznego! ps. jeżeli chcecie przyspieszyć przygotowanie sałatki, ryż możecie zastąpić kuskusem. Dla czego warto przygotować sobie taką sałatkę? Przede wszystkim jest ona bogatym źrodłem kwasu foliowego. Foliany to duża grupa związków, które muszą być dostarczane człowiekowi z zewnątrz. W naturze występują w połączeniu cząsteczkami kwasu glutaminowego tworząc cząsteczki kwasu(...)dzienna folianów to 200 mikrogramów. Znajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy
Szybko Tanio SmacznieMadzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę
Marder&Marder Manufacturerobię rzeczy na tyle nieciekawe, że o tym po prostu nie wspominam. Za chwilę zabieram się za potrawy, które na pewno znowu niedługo opublikuję. Jedną z nich będzie sałatka z pieczonymi pietruszkami i kalafiorem. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale jakoś się tym nie przejmuję. My dzielnie zjada wszystko co mu ugotuję. Normalnie czasami kręciłby nosem(...)rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor czy czerwona papryka (które były dla mnie dość wątpliwe) można sobie pozwolić na nie od czasu do czasu. To samo z nabiałem. Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka
KardamonovyLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane(...)improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem
Ugotowane pozamiatane