sałatka z buraków - 2732 przepisów (strona:135/183)

Placki z ziemniaków i twarogu 111

oryginalnego koloru można wykorzystać proszek z buraka lub chlorellę. Można także dodać posiekany szpinak. Ostatecznie nawet kakao, choć wtedy może lepiej pominąć dodatek czosnku. Z podanych składników wyszły mi 3 porcje. Każda miała ok. 23 g białka, 21 g tłuszczu i 32 g węglowodanów, co daje ok. 410 kcal. Placki podałam z sałatką z rukoli i koktajlowych pomidorów polanych dressingiem

Kucharzyca
sałatka grzybowa w słoiku 240

usuwanie ogonków, jedynie je przycięłam nożyczkami. Buraki upiekłam i zakisiłam - to eksperyment na potrzeby nowego numeru Maszketów, który powolutku już się tworzy. A grzybów... żal było nie wziąć, skoro były po 7 zł/kg ;) Koleżanka podrzuciła mi nowy przepis, w trakcie realizacji którego popełniłam jeden błąd - za długo gotowałam grzyby i z sałatki powstał bardzo ciekawy sos. sałatka grzybowo

Eksperyment sobotni
SOK Z NATKĄ MARCHEWKI 145

marchwi możemy wykorzystać do dipu, zupy, sałatki, a także świeżego soku. To właśnie w tym ostanim "zmieścimy" jej bardzo dużo, dzięki temu dostarczymy organizmowi potężnej dawki chlorofilu, witamin i minerałów. Wypity rano sok dał mi dużego kopa energii. Polecam! Składniki na 1l soku: 7 małych marchewek z natką, ćwiartka główki kapusty, 1/2 buraka z botwinką, 2 ogórki, 1 jabłko

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chłodnik wiosenny 191

właśnie do chłodnika lub uwielbianych sałatek.  Polska odmiana włoskiego gazpacho i bałkańskiego taratoru. Idealny na upale dni które już wkrótce u nas zawitają . Wiosenny chłodnik możesz sporządzić wykorzystując świeże, wiosenne warzywa możesz delektować się smakiem zupy niezależnie od pogody za oknem. Jest łatwy w przygotowaniu i zadowoli każde podniebienia. PRZYGOTUJ: - 2 buraki - 1/2 marchewki - 1/2 świeżego ogórka

Fit & Healthy Life
Wegańska Wielkanoc - MENU 158

ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z  z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto bananowe z polewą serową 86

placki z cukinii (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Flaki z koziej brody Quiche z kurkami i serem Fritatta ze szpinakiem (keto) Kalafior pieczony w panierce Kulebiak z kapustą i grzybami Jajeczne placki z cukinii (keto) Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Sos kurkowy Kapusta z grzybami Najnowsze przepisy Ciasto bananowe z polewą serową Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami Gzik

WegePrzepis
Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. 141

świeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się rzec instagramowego) koloru. No a jak burak to i chrzan, który podkręca smak

Fitsweet.me
Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. 131

świeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się rzec instagramowego) koloru. No a jak burak to i chrzan, który podkręca smak

Fitsweet.me
Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 143

gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut. Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika). Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem

Kolorowy Przepisownik
naleśniki bezglutenowe z buraczków 109

dobieracie Wy! (smak też bardzo dobry, nadaję się też np. na tortillę). Nikomu chyba nie muszę tłumaczyć jak zdrowe są buraczki. Często pojawiają się u nas w domu jako sałatka do obiadu, ostatnio w zapiekankach (nadają im fajny, słodkawy posmak), a teraz jako naleśniki bezglutenowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki z tapioki 1 szklanka soku burakowego 1 łyżka(...)zostawcie sobie jakiś zapas, bo może być potrzebne więcej) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: W pierwszej misce mieszamy mąki i przyprawy, w drugiej mieszamy jajka, mleko oraz sok z buraka. Łączymy ze sobą zawartość obu misek intensywnie je mieszając. Ciasto na naleśniki powinno być dość płynne (tutaj możemy korzystać z naszego zapasu mleka). Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę naszej

PaleoLife
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą 60

już się upiekł. Co to za smak? Próbowaliśmy kawałek po kawałku i nikt nie potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki(...)kminku 1 łyżeczka czarnuszki 50 g pestek dyni 200 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 20 g startego parmezanu 200 g obranych, drobno startych buraków 2 jaja 80 ml oleju 80 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 120 g twardej fety pokruszonej  na kawałki Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem

Tajemnice Smaku
Buraczki na gorąco do obiadu. 87

Przepis na pyszne buraczki na gorąco. U mnie w domu tak tradycyjnie je przyrządzamy, są świetnym dodatkiem do obiadu i szybko znikają z talerzy. Smakują rewelacyjnie

Pani M - kuchnia smakowita
Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami 160

W upalne, letnie dni albo nam się nie chce jeść i wcinamy wtedy dużo owoców i sałatek, albo mamy ochotę na orzeźwiające dania. Chłodniki są idealne

Moja Delicja
Kożuch ze śledzia 113

Kożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z kiszonych buraków 121

Jak tam Wasz zakwas na wigilijny barszcz czerwony? Już zlany? Mój tak i czeka na swoją kolej :-) Tymczasem na fb Pani Agnieszka Gołuch przysłała mi sposób

Czary - gary w kuchni
Śledzik pod buraczkową pierzynką 185

salaterce, czy półmisku, pamiętając, że trzeba go przecież przykryć pierzynką. Teraz pokrywamy go cienką warstwą majonezu, na której rozsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z odrobiną soli. Ugotowane do miękkości buraki mielimy lub ścieramy na tarce. Pietruszkę natomiast kroimy w plasterki lub również ścieramy na tarce. Teraz czas na poskładanie wszystkich warstw. A więc mamy już śledzika z majonezem(...)teraz jest ta chwila na odrobinę soli i pieprzu. Całość wieńczymy warstwą jajeczną, którą również oprószamy lekko solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce. Warto pamiętać o przykryciu naszej śledziowej sałatki folią spożywczą

Karczma Honorietty
Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika 150

kilku godzinach od przygotowania bez możliwości włożenia go do lodówki lub podgrzania staje się nijakie. Znacznie bardziej wolę wyskoczyć gdzieś w trakcie przerwy i wszamać jakąś ciepłą zupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe pełne wyżywienie(...)szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli 2 szklanki zimnej wody 1 mały kalafior 30 g pasty miso 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ½ cytryny Do sushi: 1 marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą

Food Square
Lunchowa sałatka w słoiku z buraczkami, quinoa i awokado 53

Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak  /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych  babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej)  /komos(...)tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła lub kiełki (opcjonalnie) Pestki delikatnie podprażyć na suchej patelni. Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki wraz z oliwą, octem, szczyptą imbiru – wymieszać, posolić oraz doprawić pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu komosę wymieszać z pestkami, plasterkami

Even Better Food
Lunchowa sałatka w słoiku z buraczkami, quinoa i awokado 188

dressingiem nie wychodzą na dobre. Kilka godzin, jakie mijają od polania sałaty winegretem przeobrażają wcześniej piękne, zielone liście w nieapetyczną masę, podczas gdy buraczki potrafią zabarwić całą miskę sałatki na jednolity kolor, co nie zawsze ładnie się prezentuje. Ułożenie warstwowe składników pozwala rozwiązać oba te problemy. Ponadto, mimo że wadą słoików może być ich ciężar i ryzyko rozbicia(...)Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed

Even Better Food