ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEplacki z cukinii (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Flaki z koziej brody Quiche z kurkami i serem Fritatta ze szpinakiem (keto) Kalafior pieczony w panierce Kulebiak z kapustą i grzybami Jajeczne placki z cukinii (keto) Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Sos kurkowy Kapusta z grzybami Najnowsze przepisy Ciasto bananowe z polewą serową Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami Gzik
WegePrzepisświeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się rzec instagramowego) koloru. No a jak burak to i chrzan, który podkręca smak
Fitsweet.meświeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się rzec instagramowego) koloru. No a jak burak to i chrzan, który podkręca smak
Fitsweet.megotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut. Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika). Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem
Kolorowy Przepisownikjuż się upiekł. Co to za smak? Próbowaliśmy kawałek po kawałku i nikt nie potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki(...)kminku 1 łyżeczka czarnuszki 50 g pestek dyni 200 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 20 g startego parmezanu 200 g obranych, drobno startych buraków 2 jaja 80 ml oleju 80 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 120 g twardej fety pokruszonej na kawałki Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem
Tajemnice SmakuW upalne, letnie dni albo nam się nie chce jeść i wcinamy wtedy dużo owoców i sałatek, albo mamy ochotę na orzeźwiające dania. Chłodniki są idealne
Moja DelicjaKożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne
Pieguskowa KuchniaJak tam Wasz zakwas na wigilijny barszcz czerwony? Już zlany? Mój tak i czeka na swoją kolej :-) Tymczasem na fb Pani Agnieszka Gołuch przysłała mi sposób
Czary - gary w kuchnisalaterce, czy półmisku, pamiętając, że trzeba go przecież przykryć pierzynką. Teraz pokrywamy go cienką warstwą majonezu, na której rozsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z odrobiną soli. Ugotowane do miękkości buraki mielimy lub ścieramy na tarce. Pietruszkę natomiast kroimy w plasterki lub również ścieramy na tarce. Teraz czas na poskładanie wszystkich warstw. A więc mamy już śledzika z majonezem(...)teraz jest ta chwila na odrobinę soli i pieprzu. Całość wieńczymy warstwą jajeczną, którą również oprószamy lekko solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce. Warto pamiętać o przykryciu naszej śledziowej sałatki folią spożywczą
Karczma Honoriettykilku godzinach od przygotowania bez możliwości włożenia go do lodówki lub podgrzania staje się nijakie. Znacznie bardziej wolę wyskoczyć gdzieś w trakcie przerwy i wszamać jakąś ciepłą zupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe pełne wyżywienie(...)szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli 2 szklanki zimnej wody 1 mały kalafior 30 g pasty miso 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ½ cytryny Do sushi: 1 marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą
Food SquareEfekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komos(...)tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła lub kiełki (opcjonalnie) Pestki delikatnie podprażyć na suchej patelni. Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki wraz z oliwą, octem, szczyptą imbiru – wymieszać, posolić oraz doprawić pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu komosę wymieszać z pestkami, plasterkami
Even Better Fooddressingiem nie wychodzą na dobre. Kilka godzin, jakie mijają od polania sałaty winegretem przeobrażają wcześniej piękne, zielone liście w nieapetyczną masę, podczas gdy buraczki potrafią zabarwić całą miskę sałatki na jednolity kolor, co nie zawsze ładnie się prezentuje. Ułożenie warstwowe składników pozwala rozwiązać oba te problemy. Ponadto, mimo że wadą słoików może być ich ciężar i ryzyko rozbicia(...)Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed
Even Better Foodsię go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić(...)szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Pieczone warzywa: 4-5 niewielkich buraków 1-2 marchewki kilka cebul szalotek kilka gałązek świeżego tymianku 1-2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smaku