sałatka z buraków - 2732 przepisów (strona:102/183)

Zakwas na barszcz 57

barszcz czerwony? Tak na dobrą sprawę, każdy moment jest dobry na zrobienie zakwasu, zwłaszcza gdy planujesz wykorzystywać go na co dzień np. do popijania. Wystarczy, że posiadasz dobre, świeże buraki. Jeśli planujesz przygotować zakwas na barszcz wigilijny, zabierz się za jego zrobienie w pierwszej połowie grudnia. Zakwas powinien kisić przynajmniej przez tydzień, a nawet dłużej. Koniecznie zarezerwuj sobie sobie(...)przenika pożywienie znacznie głębiej niż jest to widoczne. Z tego względu lepiej zrezygnować ze spożywania takiego zakwasu. Co zrobić z buraków z zakwasu? Pamiętaj, że buraków z zakwasu wcale nie musisz wyrzucać. Będą świetnym dodatkiem do sałatek lub kanapek. Zwłaszcza jeśli podpieczesz je w piekarniku lub na patelni. Możesz również zrobić z nich doskonałą zupę lub chłodnik

okolicepalnika.pl
Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych z halloumi 110

Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych Zobacz całe menu na tydzień, z którego pochodzi ten przepis. Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to pomysł zaczerpnięty od Jamiego Oliviera. Trzeba to powiedzieć wprost – facet wymyślił genialny przepis. Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to wspaniale połączenie dwóch różnych światów: przypieczonych, kremowych warzyw i chrupiącej świeżości warzyw i owoców. W sałatce jest(...)soczystości. Wiemy, że pomysł z sałatką z warzyw pieczonych i świeżych może wydać się lekko dziwny i sami początkowo podchodziliśmy do idei tego miksu z dystansem, bo przecież standardowo warzywa świeże podaje się obok pieczonych. Jednak wymieszanie sałatki z warzyw pieczonych ze świeżymi składnikami przenosi danie w zupełnie inny wymiar. Dwie ważne uwagi: ta sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami

Niedzielny kucharz
Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i burakiem 168

którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację  Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni do pokropienia odrobina(...)Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę doprawić, jednak szynka jest sama w sobie dość słona i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.  Smacznego

Niezły Młynek
Surówka z kapusty, endywii, buraka, marchwi i granatu (Insalata di indivia, carote, melograno, cavolo e barbabietola) 107

cucchiai di olio extravergine d'oliva sa le, pepe   PRZYGOTOWANIE Surówka Kapustę bardzo cienko siekamy. Sałatę endywię rwiemy na małe kawałki. Marchew i buraka obieramy, następnie kroimy w tzw. zapałki. Granat przekrawamy na pół i delikatnie wyłuskujemy ziarenka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski.  Sos musztardowo-miodowy W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy(...)ciotolina mescolate 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 1 cucchiaino di senape e 2 cucchiaini di miele; aggiustate di sale e di pepe. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem miodowo-musztardowym, dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Podajemy od razu po przygotowaniu **** Prima di servire condite l'insalata con salsa precedentemente preparata e amalgamate bene tutti

La grande e la piccola cuoca
SAŁATKA Z BURAKAMI, TOFU I GLONAMI NORI 120

zawartość wapnia, żelaza i jodu. Dodatkowo glony zawierają mnóstwo witamin: A, K, C, E, PP oraz witamin z grupy B, a także duże ilości błonnika pokarmowego.  Taką oto sałatkę postawiłam na wigilijnym stole jako ciekawostkę kulinarną. Poprosiłam wszystkich, aby spróbowali odgadnąć, jaki jest jej skład. Zdecydowanie mówili, że ryba, że na pewno w składzie jest makrela. Piękne zdziwienie rysowało(...)oznajmiłam, że ryby tam nie ma :) Koniecznie musicie przetestować ten przepis! Zaczerpnęłam go z publikacji "Dobre Decyzje" Stowarzyszenia Otwarte Klatki i jedynie w niewielkim stopniu zmieniłam. SKŁADNIKI: 2 duże buraki (wcześniej upieczone w naczyniu żaroodpornym) 1 jabłko 2 duże ziemniaki (wcześniej ugotowane w mundurkach) 1 cebula 1 kostka tofu wędzonego 2,5 arkusza glonów nori majonez tradycyjny (albo wegański

wege i kropka
Roślinny jadłospis na cały tydzień 177

hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal/ W: 96 g/ B: 17 g/ T: 22 g] 500 g gotowanych buraków 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szalotka 2 łyżki (10 g) oliwy(...)ciecierzycę z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki i roszponką. W kubku wymieszaj oliwę, ocet winny, zioła włoskie oraz czosnek. Na koniec przed podaniem polej sałatkę dressingiem. Zjedz z kromką chleba żytniego. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal/ W: 96 g/ B: 17 g/ T: 22 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Wegańskie

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z pieczonych buraków (do obiadu) 105

Uwielbiam buraki i jako dodatek do obiadu - najczęściej przyrządzam je na ciepło ( klik ) lub z majonezem ( klik ). Moja rodzinka tak lubi. Jednakże wersja z olejem także jest przez nas baaardzo lubiana i do tego... zdrowsza. Przeważnie używam różnych rodzai olejów, ale tu zastosowałam olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy), który w ostatnich czasach(...)charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Idealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno; klik ) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ).  Przyznam, iż świetnie współgra z buraczkami. Pychotka!   3-4 upieczone buraki (średnich; przepis tu - klik ) 1 cebula (mała) Dodatkowo: 2 łyżki oleju (u mnie rydzowy ) sok z cytryny/ocet

Di gotuje
Barszcz czerwony czysty 124

kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz i cukier do posypania

Kulinarny S.O.S.
Barszcz czerwony czysty 124

kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz i cukier do posypania

Kulinarne S.O.S.
WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA 252

sałatka na pewno przypadnie mu do gustu.  Składniki: marchewka ziemniaki ogórek kwaszony kapusta kwaszona fasola burak sol pieprz oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: 1.Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy. 2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. 3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ćwikła z jabłkiem 99

Bardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków

e-PrzepisyKulinarne
Hummus Party. Menu na imprezę. 151

mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli(...)albo pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonym burakiem, roszponką i serem pleśniowym 240

dzielić się przepisem na rogale świętomarcińskie, ale rozleniwiłam się w trakcie swojego urlopu, więc będzie coś prostego ;) Jedna z moich ulubionych sałatek, która łączy słodko-słone smaki.  Szybka do przygotowania, jeśli ma się wcześniej upieczone buraki. Już nie czuję, że rymuje... :D Polecam! ;) Składniki: roszponka około 1 garść 2-3 sztuki średnich buraków ser pleśniowy z niebieską(...)Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Studzimy. Wystudzone buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę. Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.  Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy. Sos najlepiej dodawać przed podaniem sałatki

Czerwona Porzeczka
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 147

sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem To menu jest pełne pieczonych warzyw, które możesz upiec za jednym zamachem w niedzielę. Pamiętaj tylko, że te najtwardsze(...)buraki – będą potrzebowały więcej czasu, a te bardziej miękkie – jak brukselka – tylko chwili w piecu (po prostu stopniowo dokładaj je do piekarnika (i uważaj by się nie poparzyć). Polędwiczki też możesz upiec razem z warzywami. Jedno pieczenie – a trzy dania gotowe. W pozostałe dni możesz jeść tak jak do tej pory, albo ugotuj wszystkiego więcej

Niedzielny kucharz
Buraczki jak zasmażane 150

Jeśli lubicie buraczki na ciepło jako dodatek do mięsnych dań, a jednocześnie dbacie o linię, to idealna propozycja dla Was. Buraczki w smaku niewiele różnią się

Mieszam w Garnku