mojego bloga, to wiesz, że uwielbiam wschodnie sałatki np. mimoza czy winegre t. Absolutną klasyką jest śledzik pod pierzynką z warzyw, który dziś będzie w lżejszej, tuńczykowej wersji. Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki. Składniki: 4 duże ugotowane(...)posolone puszka tuńczyka dobrej jakości opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę opakowanie gotowych tartych buraków (odsączone) duży jogurt grecki świeżo mielony pieprz Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa
Ugotowane pozamiatanePolecam nie tylko od święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę(...)pojemnikiem i nożem rozdrabniającym i 10 silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę z jajkiem. Wyłożyć po łyżce masy do foremek
Dietologciepłe miejsce i po kilku dniach ( u mnie pięciu ) jest gotowy do spożycia. Zakwas pijemy lub wykorzystujemy do gotowania barszczu. Buraczki można wykorzystać do sałatek. Jeżeli robimy taki zakwas w kamiennym garnku to buraki trzeba obciążyć np. talerzykiem na którym możemy postawić coś ciężkiego. Gotowy zakwas można rozlać do butelek lub słoików i wstawić do lodówki. Kwaszonka z buraków
Kulinarne przemysleniaawokado. Uwielbiam sałatki na ciepło , które mogę kombinować na wiele sposobów. Sałatka z gryczanej kaszy z dodatkiem ciecierzycy to pyszne i pożywne danie. Podobną sałatkę robię z kalafiorem . Gryczana kasza świetnie pasuje do pieczonych buraków. Warto się przekonać do kaszy, bo jest zdrowa. Osobiście bardzo mi odpowiada smak gryczanej prażonej, ale z jeśli ktoś nie lubi to może użyć(...)zwykłą kaszę gryczaną. Sałatka z kaszy to idealne danie na lunch do pracy. Właśnie taką za niedługo będę jadła! Sałatka z kaszy Składniki: 4 porcje 150 g gryczanej kaszy, prażonej 100 g ciecierzycy, waga sucha 2 dymki, mało wyrośnięte 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 chili, u mnie czerwone 3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry 1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu
codojedzenianich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka(...)masła 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na blaszcze ułożyć spory kawałek foli aluminiowej. Na środku foli wysypać sól, na soli ułożyć dokładnie umyte buraki (buraków nie obieramy!). Pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut, w zależności od wielkości buraka. Upieczone buraki studzimy, jeszcze ciepłe obieramy i kroimy
DefinicjaSmakumnie za ciężkie. Jakimi chipsami nałogowo się zajadam? Najprostszymi, najpyszniejszymi chipsami warzywnymi. Z buraka, marchewki, selera, pietruszki, jarmużu... dosłownie wszystkiego co można ususzyć i schrupać! Często chipsy wzbogacam o jakieś zielsko, dodaje orzechy, kiełki i polewam sosem. Tak powstaje idealna lekka sałatka na leniwe niedzielne
wegetalerzeJest to warzywna sałatka warstwowa ze śledziami, o delikatnym smaku i efektownym wyglądzie Co potrzeba: 600 g śledzi matiasów, 2 duże buraki, 3 średnie marchewki, 3 duże ziemniaki, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 mniejsze cebule, 3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku, 1 duży słoik majonezu, sól, pieprz, Wykonanie: Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej, zimnej wodzie tak długo, żeby pozostały(...)łyżki majonezu, marchewkę, 3 łyżki majonezu, jajka. Majonez za każdym razem mieszamy, żeby był puszysty. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Pamiętajcie, że jest to sałatka warstwowa, a więc zawartość trzeba nabierać od samego dna. Smacznego :)) śledzie, śledź, jajka, buraki, ziemniaki, cebula
Bułka z ChlebemBardzo smaczna i efektowna sałatka warzywna, w wersji z kurczakiem. Ta atrakcyjnie wyglądająca sałatka nada waszemu stołowi świątecznego wyglądu i splendoru. Goście będą zachwyceni. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka. Pieczone lub gotowane 2 owoce granatu około 3 łyżki majonezu duża garść orzechów włoskich 3 ugotowane na twardo jajka 1 lyzka soku z cytryny 3 gotowane buraki 3 ugotowane marchewki(...)układać utartą marchew, na nią usmażoną cebule, na nią starte jajka i kolejno warstwę pokrojonych drobno orzechów i startych buraków. Warstwę buraków dokładnie posmarować majonezem i ułożyć na niej ziarna granatu tak aby pokryły dokładnie cala powierzchnie sałatki. Sałatkę przykryć folia i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem usunąć szklankę. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaSurówka na obiad z pieczonych buraków… po prostu rewelacyjna! Lubicie buraki? Ja bardzo! Zamiast gotować piekę buraki ze skórką. Mają wtedy o wiele intensywniejszy smak. Często zadowalam się buraczkami w occie na słodko kwaśno. Ostanio jednak przyrządziłam surówkę z utartych buraków z dodatkiem pora i jabłka. Jest to surówka do obiadu na bazie majonezu, oczywiście(...)przyrządzoną surówkę, prosto i po domowemu mogę jeść codziennie. Buraczki można podać jako przystawkę do mielonych kotletów. Ja lubię łączyć je z innymi warzywami w sałatce z dodatkiem feta lub chevre . Bardzo lubię pieczone buraki z halloumi . Hitem u nas w domu są buraczki z włoskimi orzechami . Surówka to najlepszy dodatek do dań obiadowych. Zastrzyk witamin minerałów. Pełna smaku
codojedzeniadań z burakiem w roli głównej :) 1. Buraczane muffinki z czekoladowym nadzieniem 2. Buraczki na ciepło do obiadu 3. Przecier z kiszonych buraków 4. Buraczki na ciepło do obiadu 5. Barszcz z grzybami 6. Sałatka buraczana 7. Barszcz ukraiński 8. Kapuśniak z buraczkami 9. Buraczki na barszcz do słoików na zimę 10. Surówka z buraków i kapusty
Tradycyjna KuchniaSurówka z buraków. Prawdziwa. Z samych surowych warzyw. Prosta, bo nie trzeba tychże buraków piec, ani gotować. Jedyne co warto, to założyć rękawiczki ochronne
DietologProdukty: 3 buraki-ugotowane w łupinie 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 cytryny-sok 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz Wykonanie:
Ugotujmy Cośburakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką(...)cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej
Tradycyjna Kuchniacórka a i znajomi się załapali, wszyscy zjedli, więc chyba smakowało ;) Składniki: * 3 podudzia z kurczaka * 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc) * 5-6 średnich buraków * 2 marchewki * nieduży korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * 4 średnie ziemniaki * pół główki niedużej białej kapusty * 3 łyżki przecieru pomidorowego * około 2- 3 łyżek octu spirytusowego * 5 liści laurowych(...)liście laurowe, ugotować wywar na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (można je użyć do pierogów, krokietów , pasztetu lub sałatki ). następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę buraki i namoczoną odlaną z wody fasolę, od razu wlać ocet, w ten sposób barszcz nie straci swojego koloru. Całość gotować do czasu aż buraki
Zrób to smacznieprażonymi zdrowymi ziarnami. Do sałatki można użyć świeżego granatu, bardzo ładnie podkreśla smak tej sałatki. Do sałatki użyłam tłoczonego na zimno oleju z ostropestu z Manufaktury Rodziny Sadowskich który ma wspaniały orzechowy smak, wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Doskonale nadaje się jako baza do wszelkich dressingów. Jest pyszny. Składniki na półmisek sałatki: Sałatka: 20 dag miksu ulubionej(...)półmisku rozsypać mieszankę miksu sałat, ułożyć buraki oraz odsączony z zalewy ser feta, posypać piórkami z cebuli oraz prażonymi ziarnami. Przygotować dressing: Do słoiczka wlać ocet balsamiczny, olej z ostropestu oraz płynny miód , wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć aby składniki dobrze się wymieszały. Polać sałatkę przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamon