sałatka z buraków - 2732 przepisów (strona:92/183)

Sałatka z buraków i wiśni 113

buraki i wiśnie….). Więcej Wam nie napiszę, bo jedno danie to trochę za mało, ale jeżeli reszta jest tak smaczna jak ta sałatka… Do przygotowania potrzebujemy (przepis trochę zmoidyfikowałam): 500 g ugotowanych buraków 2 spore garście drylowanych wiśni (u mnie ze słoika) 1 łyżka majonezu 2-3 kopiaste łyzki jogurtu greckiego sól, pieprz 1 drobno posiekana

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z rukoli i roszponki z burakiem i sosem miodowo-musztardowym 117

naprawdę pyszna, lekko słodkawa przez sos i buraki, co przełamuje słony ser feta. Najchętniej jem ją do mięs.  100g roszponki 100g rukoli 1 duży ugotowany burak 200g sera feta 200g pomidorków koktajlowych Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz  1. Buraka i ser feta kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy(...)pół. Przekładamy do dużej miski wraz z roszponką i rukolą. 2. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Wlewamy do sałatki około 5 minut przed podaniem

Szefowa kuchni
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 100

warzyw   dressing włoski beztłuszczowy – delikatny dressing w stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką ziół, nadającą włoski charakter. Doskonały do każdej sałatki. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki: garść świeżych liści szpinaku garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego 1 pomidor 10-15 truskawek 1 kulka sera mozzarella kawałeczek arbuza dressing włoski beztłuszczowy Folwark  Przygotowanie: Liście szpinaku i buraka(...)pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół. Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę. Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki. Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę. Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją wersję lekkiego dressingu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur 144

powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako danie główne: 4-5 czerwonych papryk około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu(...)koktajlowe to na pół, jeżeli „normalne” to na ósemki), dodaj pokrojonego w półplasterki buraka, dodaj posiekane orzechy i dopraw. To danie można jeść na zimo jako sałatkę lub na ciepło (śmiało można odgrzewać i mrozić- sprawdziłam) Smacznego! Artykuł Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Surówka z selera w buraczkowych miseczkach 137

chrzanu 2 łyzki majonezu cukier/do smaku sól /do smaku pieprz/ do smaku 2 łyżki owoców gojii lub żurawiny kiełki buraków/do dekoracji Wykonanie: -Buraki ugotować wraz ze skórką, wystudzić  i obrać. -Każdy burak przekroić na pół,  delikatnie wydrążyć  trochę miąższu ze  środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie  posolić i skropić sokiem z cytryny(...)cytryną . -Dodać majonez, chrzan, cześć owoców,  doprawić do smaku solą i cukrem  , wymieszać. -Wstawić do lodówki. -Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę  we wgłębienia wydrążonych buraczków. -Wierzch posypać  kiełkami  buraków, żurawiną lub owocami gojii

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka do pracy 148

pracy porcja dla jednej osoby ok. 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki ulubionego pesto 40 g mozzarelli orzechy włoskie Sałatka najlepiej wygląda w szklanym, wyższym naczyniu, dlatego proponuję przygotować ją w słoiku Zazynamy od buraków – ja na początek je obrałam, pokroiłam w kostkę, a następnie przełożyłam do garnka z wrzącą wodą i gotowałam ok. 20 minut

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z jarmużu z quinoa z parowaru 210

albo już nie było go w ogóle. Ostatnio w końcu udało mi się kupić w małej paczce. Jako, że sałatkę robiłem w Walentynki, nie mogło zabraknąć motywu związanego z tym dniem. Jarmuż podałem z serduszkiem z trójkolorowej quinoa :) , frytkami z buraka :) i kozim serem. Składniki :  2 garście jarmużu  2 plastry buraka  30g sera sałatkowego z mleka koziego(...)czarny  kardamon mielony  kminek cały  Buraka myjemy, obieramy i kroimy 2 średniej grubości plastry, które pokroiłem na "frytki", ale równie dobrze można normalnie pokroić :) Przyprawiamy kawałki buraka pieprzem czarnym, kardamonem mielonym i posypujemy całym kminkiem. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Następnie przesypujemy ją do pojemnika do przechowywania żywności, odpornego na wysoką temperaturę

Parowar Faceta
KOKTAJL TRUSKAWKOWY 68

ŁAZANKI ALFREDO Z BOBEM GROSZKIEM I ORZECHAMI     KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW     SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI     CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO     SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM     ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ ARBUZOWY Z LIMONKĄ     SMOOTHIE Z MELONA     TABBOULEH BULGUR PO LIBAŃSKU     ZUPA KREWETKOWA

globuskulinarny
THUG KITCHEN Gotowanie bez zbędnego pieprzenia - recenzja 67

posiłki wymagają dokładnego zapoznania się z przepisem oraz starannego przygotowania. Mimo to gwarantuję, że Wasze kubki smakowe docenią włożony wysiłek.  W dalszej części znajdują się sałatki z użyciem kasz, warzyw. ziemniaków, pieczonych buraków, orzechów i dodających pikanterii i aromatu dressingów. Wiele dań posiada atrakcyjne zdjęcia, które nawet kulinarnego leniucha mogą pobudzić do działania. Dressingi do dań zawierają niekiedy

wegujemy
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 110

prowadzona w oparciu o tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. W ofercie znajdziecie: sałatki warzywne, warzywa kwaszone i konserwowe, chrzan, buraki, kompoty. W 2014 roku Moryń wprowadził na rynek przetwory wg domowych tradycyjnych receptur. Są to produkty limitowane pod nazwą „Domowa spiżarnia” . Składniki

Słodkie okruszki
Zakwas z czerwonych buraków 120

ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.   Składniki: * słoik 0,9 -1 l * 50 dkg obranych czerwonych buraków * 3 liście laurowe * 5 kulek ziela angielskiego * 2-3 ząbki czosnku * 1 płaska łyżka soli * przegotowana letnia woda W słoiku ułożyłam buraki i dołożyłam liść, ziele i czosnek. Lubię gdy jest mocno wyczuwalny czosnek to dodaję zawsze 3 ząbki(...)Przykryłam gazą słoik i odstawiłam na 6 dni. Od czasu do czasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody. Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne! Smacznego! Lidka zakwas na drugi dzień

Pieprzyć z Fantazją
GRILLOWA UCZTA NIE TYLKO W TRADYCYJNYM WYDANIU! 111

śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 200g SEKO – 2 opakowania * grillowana kukurydza * świeży szpinak * prawdziwe, dobrej jakości masło * czosnek * świeży ogórek SAŁATKA: świeży szpinak baby + pieczone ziemniaki + pieczone buraki + śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 200 g SEKO ( wraz z olejem i cebulką ) + sól + pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bułki nacinamy, smarujemy z każdej strony dobrej jakości masłem

Ostra na Słodko
Sałatka z rukolą, kiszonymi buraki, awokado i granatem 159

którzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego  sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie  rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki

AZgotuj!
Zakwas z czerwonych buraków 146

proces fermentacji), którą należy zbierać.       Zakwas po 7 dniach jest gotowy do spożycia. Wystarczy zlać do słoika i przechowywać w lodówce, a buraki możemy zjeść lub wykorzystać do zupy, sałatki itp. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ogórki małosolne w plastrach 447

Ogórki małosolne w plastrach . Korzystając z sezonu na bieżąco kisimy ogórki . buraki , rzodkiewki. Ogórki małosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 143

zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Strączki 192

faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi

GRUBY WAŁEK
Produkty Premium w Netto. Sałatka z rukoli, borówki amerykańskiej z pieczonymi burakami i octem balsamicznym 168

Otrzymałam bardzo dobrej jakości produkty Premium z Netto.   Przygotowałam dla Was sałatkę  z rukoli, borówki amerykańskiej, z pieczonymi burakami i octem balsamicznym z pieprzem  i z solą himalajską.  opakowanie rukoli 3 pieczone buraki borówki amerykańskie lub suszona żurawina sól himalajska Premium z Netto ocet balsamiczny Premium z  Netto  oliwa tłoczona

AZgotuj!
Biała kapusta z burakami 436

Przepis dostałam od mamy mojego męża i już z nami zostanie, gdyż ta sałatka nam bardzo zasmakowała :) Składniki: 1 kg buraków 1 kg białej kapusty 2 średnie cebule Zalewa: 0,5 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 łyżka soli 1 szklanka cukru Sposób przygotowania: 1. Buraki myjemy i gotujemy w skórce, obieramy dopiero po ugotowaniu. Następnie ścieramy

Na Ciasteczkowych Papierach
Goodfood styczeń 2016 174

własnych ogródkach) w tym samym czasie.   Przykładowe przepisy, które mam w planach wypróbować to między innymi tarta orzechowa z syropem klonowym, pikantna soczewica z musztardą, burakiem i kiełbaskami (przecież są też wegańskie!), sałatka na ciepło z jarmużem, migdałami i szynką(to ostatnie się pominie;-)), pikantny bulion z czarną fasolką i jarmużem, cannelloni ze szpinakiem i gałką muszkatołową (ja szpinak

greenscarf
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 188

doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya