Składniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w
Qchnia po prostuDzisiaj chciałam Was zaprosić na coś lekkiego czyli na Carpaccio z buraka z serkiem, pyszne, lekkie, w sam raz po świątecznym przejedzeniu :) Carpaccio można podać jako przystawkę a także jako dodatek do obiadu :) Wyśmienicie smakuje :) Sałatkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Zapraszam :) Składniki : 2 buraki duże lub 3 małe ugotowane 150 g serka śmietankowego
Sama słodycz i szczypta chiliprzez pięć minut. Teraz do garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut. Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików. Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe. Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność zamknięcia ( nakrętka powinna być
Miód i pieprzcukinia lekko zrumieniona. Ostudzić. W misce ułożyć posiekaną sałatę lodową. Na to nałożyć odsączoną kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, buraki. Cukinię pokroić na pół, cebulę w kosteczkę, łososia podzielić na kawałki. Włożyć do miski. Wymieszać. Sałatkę podajemy z ulubionym winegretem. Winegret z octem balsamicznym i sokiem z limonki: 40 ml oliwy sok z 1/2 limonki 1 łyżka octu
Moja Galeria SmakuDobrodziejstwo maja polega na tym że świeże warzywa na straganach są i żal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw
Moje Małe CzarowanieW poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQczym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w kostkę ser i grejpfruta. Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać sałatkę. Na wierzchu ułożyć stokrotki. Sos. W słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez dłuższą chwilę, aż całość dokładnie się połączy. Gotowym sosem polać sałatkę. Razem
Kuchnia w opałachzrobię krupnik na podrobach. Polecam też mój przepis na kaczkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka pieczona z jabłkami doskonale nadaje się na uroczystość rodzinną, albo jakieś inne święto. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłasnych upodobań) 1 łyżka bazylii sól pieprz Przygotowanie: Buraki upiec lub ugotować. Jak wystygną obrać i pokroić w kostkę. Dodać odcedzony groszek, przeciśniety czosnek, sok z cytryny, oliwę, drobno pokrojoną bazylię i przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut aby smaki się przegryzły. Sałatka idealna do drugiego dania, ale jest tak pyszna
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju. Składniki (na 2 porcje): 2 garści mizuny lub rukoli
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka niemieszana z kurczakiem i serem bałkańskim kryje wiele innych pysznych składników, Jest tu także czerwona cebula, pomidorki koktajlowe i kiełki buraka podane na kolorowej sałacie i szpinaku. Do tego ostro-słodki sos, który doskonale łączy wszystkie składniki. To pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Oto przepis na wyjątkową sałatkę niemieszaną z kurczakiem i serem bałkańskim. Składniki 1 opakowanie mixu(...)sałat ze szpinakiem 300 g piersi z kurczaka 100 g sera bałkańskiego lub feta 1 mała czerwona cebula kawałek pora (tylko biała część) garść pomidorków koktajlowych garść kiełków buraka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka oliwy
My Chcemy Jeśćczęść majonezu zastąpić jogurtem i wymieszać sałatkę, by smaki się połączyły. Według mnie sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się przegryzie. Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Składniki: 4 niewielkie buraki, ugotowane, starte na tarce o grubych oczkach 4 marchewki, ugotowane, pokrojone w kostkę 4 niewielkie ziemniak, ugotowane, pokrojone w kostkę 1 mała cebula, posiekana(...)oryginale sam majonez) Jogurt, majonez, czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz mieszamy. Wszystkie warzywa, owoce i ser przekładamy do miski, dodajemy sos i delikatnie mieszamy. Chłodzimy. Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami
Trzeci talerzkoperku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Buraki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dymkę szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Qchnia po prostu