Podsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking MonsterPodsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking MonsterŚLEDZIE PO GRECKU Mogę chyba zaryzykować stwierdzenie, że Polacy dzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają. Święta Bożego Narodzenia
Moja Książka KucharskaDo Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem
potrawyregionalnePrzed Wami Jajka po szkocku znane też pod nazwą Jaskółcze gniazda. Biję się w pierś, bo do tej pory z premedytacją broniłam się przed ich wykonaniem
Smaki Na TalerzuDziś przepis na klasyk mojego dzieciństwa, który z odpowiednimi dodatkami został wyniesiony na kolejny level pyszności! Mniam! :) Oryginalnie były to parówki zawijane w naleśniki
Cooking MonsterKruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja
Cooking MonsterCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tym razem pomysł na doskonałą alternatywę dla roladek z kurczaka. Nadziewane ćwiartki! Są super! Dosłownie - po pierwsze mięso wychodzi niesamowicie soczyste, po drugie nie rozlatuje się
Kuchnia od dwojgaW poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQjedzmy jajka! Jednak ile można jeść jajecznicę, jajka gotowane, omlety i jajka sadzone? A może by tak pobawić się farszem do jajek? Trochę zmienić, odchudzić i zaskoczyć rodzinę na świątecznym stole, a nasze śniadania niedzielne uczynić bogatszymi? Zacznijmy od wybrania odpowiednich jajek. Jeśli ktoś ma dostęp do drobiu biegającego luzem po wsi to ma super i niech się w jajka(...)garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można, ale ileż można Ja i Najcierpliwszy uwielbiamy jajka faszerowane. Kombinujemy z nadzieniami i wychodzą pyszności. Poznajcie kilka naszych ulubionych zestawów. Podstawą każdego
ladykitchenzdrową przekąską na Sylwestra i inne spotkania w gronie znajomych i rodziny. Koreczki przyozdobione świeżym rozmarynem są także piękną dekoracja stołu. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia(...)wyprzedzeniem i śmiało przechowywać w lodówce. Jeśli brakuje nam pomysłu na smaczną i szybką przekąskę to koreczki imprezowe z salami sprawdzą się na każdej uroczystości. Zachowajmy prostotę świątecznych przekąsek dzięki łatwemu i szybkiemu przygotowaniu małych smakołyków. W tym roku nie będziemy szykować przekąsek dla tłumów, ale te małe przekąski są warte by je wykonać, nawet dla domowników. KORECZKI IMPREZOWE
Zdrowy Styl Joannycóż… nagle z dnia na dzień trzeba znaleźć czas na świąteczne porządki, zakupy, szykowanie dekoracji i gotowanie wielkanocnych potraw. Warto już dziś zastanowić się nad doborem potraw na świąteczny stół. Wielkanocne śniadanie, rodzinny obiad, tradycyjne wypieki. To wszystko wymaga odpowiedniej organizacji czasu, planu i „narzędzi”. Pisząc o „narzędziach” mam oczywiście na myśli dobrej jakości formy(...)łaty . Babki można upiec wcześniej, tak samo jak keks . Takie ciasta mogę postać dłużej i często to nawet poprawia ich smak (np. kokosowa babka). Dzień wcześniej warto też przygotować sałatki (smaki powinny się „przegryźć”). Podczas przygotowań nie zapomnijcie o… kolorowaniu jajek. Warto skorzystać z naturalnych metod. Osobiście unikam kupnych barwników. Wolę zdrowsze metod, w końcu kolorowe jajeczka
Słodkie okruszkiKilka lat temu na Antarktydzie wydobyto spod lodu trzy skrzynki z 1907 roku. Tak zaczyna się historia whisky Shackleton – jednego z najciekawszych blended maltów i
smakowitehistorie.com