udekorowana sałatka wygląda o wiele ciekawiej. Na wierzchu robimy kratkę z majonezu i ozdabiamy ananasem i połówkami orzecha włoskiego. Kawałeczki ananasa dekorujemy pietruszką lub koperkiem. Ja akurat nie miałam nic zielonego pod ręką, więc wykorzystałam zieloną część pora, a resztę dodałam do sałatki. Surowego pora dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem przed pokrojeniem. Przygotowałam dwie wersje sałatki. Jedną większa, przy pomocy(...)posmakuje. Pięknie wygląda taka mini sałatka z ananasem podana na małym talerzyku, dla każdego gościa osobno. Ale jeśli nie macie tyle czasu, wystarczy zrobić jedną dużą. Warstwowa sałatka jest bezmięsna i szczególnie przypada do gustu osobom, które lubią słodkie smaki. Panowie często kręcą nosem na kukurydzę i ananasa, dlatego warto jest przygotować kilka różnych sałatek na Sylwestrowe przyjęcie
dolcevitainmykitchenoccie. Pyszne marynowane śledzie w zalewie octowej z cebulką o wyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku. Jak zrobić śledzie w occie ? Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej(...)mega słone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkukrotnie zmieniać wodę. Tak zrobione śledzie w occie to doskonała baza do wielu sałatek śledziowych, wyśmienite także jako samodzielne danie z kromką świeżego pieczywa z masłem. Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na śledzie w occie i przygotuj je jeszcze dziś. Spróbuj koniecznie
Moja Książka Kucharskapiękniejszego niż obdarowywanie najbliższych prezentami samodzielnie wykonanymi, a w dodatku gotowymi do zjedzenia! Świąteczne last minute prezenty, 17 pomysłowych i sprawdzonych przepisów specjalnie dla Was. Moim faworytem jest oliwa z oliwek, którą można przygotować na milion sposobów, a dla każdego wybrać specjalne, niepowtarzalne i aromatyczne kompozycje smakowe, dajcie ponieść się wyobraźni! Tegorocznym hitem są prezenty w słoikach, słoiczkach, szklanych buteleczkach(...)Powodzenia! Gremolata Keks Masło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce
Moja smaczna kuchniaŚwięta, święta. Co Wam najbardziej smakuje po 24 grudnia? Ja uwielbiam pieczone mięsiwo do kanapek, do tego sałatka jarzynowa i sos majonezowo-chrzanowy. Nic więcej, naprawdę. Takim kompletem mogę się raczyć przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej robię(...)schab. Próbowałam kombinacji z karczkiem, ale jest dla mnie za tłusty. Szynka w sumie też jest ok, ale jednak zawsze wracam do schabu. Schab pieczony z morelami jest typowo świątecznym przepisem. Morele możecie z powodzeniem zastąpić suszonymi śliwkami. Ja użyłam tych pierwszych, bo po prostu chciałam się ich pozbyć. Schab lubi słodkie dodatki, dlatego to tak fajnie wszystko pasuje
Kardamonovytydzień i przedświąteczne gotowanie. Wycieczkę dokładnie sobie wcześniej zaplanowałam i rozpoczęłam od odwiedzenia Pauza in Garden, gdzie odbywał się Art & Food Bazar edycja świąteczna . Kolejnym etapem były jarmarki świąteczne. Była to doskonała okazja to odwiedzenia tego miejsca, które dotąd znałam jedynie z opowieści znajomych czy z internetu, na zdjęciach prezentowało się wspaniale, zwłaszcza z zewnątrz. Cudowne, wspaniała atmosfera, idealna(...)okazji porozmawiać. Co dobrego zjadłam i wypiłam? Frytki belgijskie z sosem z dodatkiem bakłażana i rozmarynu, a moje ulubione, od lat są Oliwki etc Tym razem wybrałam sałatkę, którą dobrze już znałam z innego wydarzenia kulinarnego, sałatka z fasoli z pesto rosso, z pietruszką i papryczkami. Dla orzeźwienia zamówiłam prosecco frizzante. Zupa z soczewicy z pomidorami i ziemniakami
Moja smaczna kuchniaTatar ze śledzia rzutem na taśmę pojawia się na naszej stronie przed Wigilią. Dla nas nadszedł czas zasłużonego odpoczynku od blogowania, a dla Was być może
niecodziennikparydużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana(...)rozpieszcza a grudzień to też najciemniejszy czas w roku. Jak się nie dać zimie? Wystarczy zasiąść w fotelu z piękną książką o Świętach, pomarzyć i pooglądać obrazki. Świąteczne spotkania przy suto zastawionym stole kojarzą się z ciepłem pomimo zimy, kolorowymi daniami podawanymi, gdy za oknem jest szaro i światłem choinki wśród mroku. W tym radosnym czasie dzień staje się wreszcie
Ugotowane pozamiataneroku pojawia się na stole. Rankiem, w Wielką Sobotę. To początek świątecznych rytuałów. Jeden z przyjemniejszych i smaczniejszych. Połowa baby znika za pierwszym noża cięciem, jeszcze ciepła na tyle, by rozpuścić masło. Przepis mamy. Ona od lat odpowiedzialna jest za ten wyjątkowy wypiek. Zawsze w tej samej, przywiezionej jeszcze przez babcię formie na babę. Proces wyrabiania ciasta rozpoczyna się(...)świcie. Wszystkie etapy wyrastania i zagniatania muszą odpowiednio długo przebiegać, a trzeba zdążyć do śniadania. Wielka Sobota. Pakowanie koszyczka, czysty obrus przynajmniej do wieczora, barszcz, sernik, sałatka spod ojca ręki, jak zawsze z zawartością majonezu w ilości "tak właśnie ma być". Jak to w Wielka Sobotę. Zapełnianie lodówki by potem z ulgą ją opróżniać, zadając sobie pytanie, kiedy
Kronika PiekarnikaMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które(...)owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).Czas przygotowania: 25 minutPorcje: 12 Składniki:150 g mąki pszennej,100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców
SzczyptaSmaQProste ciasto piernikowe tradycyjnym, długo dojrzewającym piernikiem z pewnością nie jest, ale można je przygotować błyskawicznie i jestem pewna, że polubią je wszyscy bez wyjątku. To
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko(...)święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki drobiowe to bardzo popularne danie obiadowe, które można zaserwować na wiele różnych sposobów. Ich głównym składnikiem jest farsz, od którego również zależy
Przepiski.plwiąże się ciekawa historia). Kuchnia Aliny to sezonowe składniki, ograniczanie soli i cukru, oraz używanie surowych tłuszczów, bo oliwa z oliwek jest dobra, jeśli dodamy ją na zimno do sałatki, ale w wysokiej temperaturze smażenia może być niezdrowa Jak jeść i żyć by młodym być + DVD (okładka twarda) Autorka: Alina Suder Wydawnictwo: Dieta e Cucina Data premiery: 2013 Ilość stron(...)druga książka Aliny, gdzie znajdziemy zdrowsze przepisy na tradycyjne polskie i włoskie dania bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Tradycyjnie znajdziemy wersję dla osób, które nie mają dużo czasu, żeby gotować. Potrawy świąteczne Autorka: Alina Suder Wydawnictwo: AWM Agencja Wydawnicza Ilość stron 101 Oprawa miękka Data premiery: 2015 Artykuł “Jak jeść i żyć by młodym być” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatane