zeszłoroczne wspomnienia, a głównie te grudniowe, które przywiozłam z sobą z kolejnej edycji świątecznych warsztatów kulinarnych Jadalne Prezenty (klik). Ze wszystkich warsztatów, jakie miałam przyjemność dotychczas prowadzić, te świąteczne należą do moich ulubionych. Gromadzą Osoby, wraz z którymi pojawia się niecodzienna aura wyjątkowości, tej energii i ciepła, jaką niosą z sobą święta. To doprawdy wielkie szczęście spotykać przy(...)przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem lokalnych produktów, oczywiście wyłącznie naturalnych. O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam
KUCHARNIAWasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś do zrobienia i godziny lecę bardzo szybko.Wczoraj przygotowałam śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym(...)zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam na kwestii smaku. Kiedy robię coś po raz pierwszy często tam zaglądam. Osobiście, uwielbiam sałatkę śledziową z curry i ogórkami konserwowymi, którą też tam znajdziecie. Poniżej podaję przepis na śledzie na podstawie przepisu Joasi.Na koniec, chciałam Wam jeszcze życzyć, tak przedświątecznie, żebyście w wirze przygotowań
W kuchni wieczoremNa kulinarnej mapie Łodzi pojawiło się właśnie nowe, bardzo smaczne miejsce z daniami z grilla z bałkańskim klimatem w tle. To kolejny lokal właścicieli dobrze znanych
Cooking MonsterPewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenŚwiąteczna. Też. Zjedliśmy ją dziś na śniadanie, świąteczne – w końcu mam urodziny. Zioła robią tutaj dobrą robotę, nie pomijajcie ich. Tymczasem uciekam, dziś zdecydowanie mam co robić. Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) pół zielonego ogórka lub 1 większy gruntowy pół małej cebuli pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu(...)kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowane zioła, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z jajkami, ogórkiem i tuńczykiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjest to co lubię najbardziej. Dużo zieleniny, ser i oliwa z oliwek. Święta nie święta, zielenina musi być. Koniec i kropka. Ale żeby nie była to typowa mało świąteczna zielenina, wrzuciłam do niej jajka przepiórcze. Jeżeli chcecie żeby była jeszcze bardziej wielkanocna, zamieńcie kiełki brokuła na rzeżuchę. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 10 jajek przepiórczych 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku pół(...)miski. Dodajemy do nich jajka, pokrojone w plasterki rzodkiewki, poszatkowany szczypiorek, pokruszoną fetę i kiełki. Wszystko zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewkami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyogórka oraz cebuli układamy fantazyjne wzorki. Mini kanapeczki są piękną dekoracją i smaczną przekąską . Łatwa i smaczna przekąska dla naszych gości. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia(...)dekoracje naszych krakerów, które będą przypominały bombki choinkowe. Wierzch krakerów smarujemy równomiernie serkiem śmietankowy, następnie układamy kawałeczki warzyw by przypominały wzorki na bombkach i gotowe. Pyszna i smaczna przekąska świąteczna. Prawda, że szybka w przygotowaniu?! Niezależnie od tego czy zapraszamy rodzinę, znajomych, przyjaciół na Święta Bożego Narodzenia czy przyjęcie pragniemy aby żołądki naszych gości nie narzekały na głód przed świąteczną
Zdrowy Styl Joannyprosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu można od razu przygotować pyszny obiad i jedno z świątecznych dań Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie(...)jakości. Produkcja jest prowadzona w oparciu o tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. W ofercie znajdziecie: sałatki warzywne, warzywa kwaszone i konserwowe, chrzan, buraki, kompoty. W 2014 roku Moryń wprowadził na rynek przetwory wg domowych tradycyjnych receptur. Są to produkty limitowane pod nazwą „Domowa spiżarnia” . Składniki
Słodkie okruszkiJeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne jaja, zajrzyjcie też do przepisów na klasyczne jaja faszerowane w skorupkach , jaja z suszonymi pomidorami oraz jaja z awokado . Te przepisy mam a blogu już od kilku lat A dziś nieco inne jaja, farbuje się je po ugotowaniu, a efekt na stole jest super. Czas marynowania w zalewie to 12 h, nie zostawiajcie(...)piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie Składniki
nietylkopasta.plsmaki innych zup, np. grochówki. My dodajemy ją bardzo często do kapuśniaku. Z białej kiełbasy surowej wychodzą bardzo proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne kotlety oraz klopsiki. Do wielkanocnych sałatek oraz potraw z chrzanem idealnie sprawdzi się biała kiełbasa parzona. Idealna również do zapiekania oraz na grilla. Z białą kiełbasą parzoną świetnie smakuje klasyczny niemiecki currywurst. Dobra kiełbasa biała powinna(...)przyrządzane również w pozostałej części roku. Szczególnie kiedy zaczynają się chłodniejsze dni, ponieważ żurek świetnie rozgrzewa. W wielu domach w Polsce, żurek jest wyjątkowo celebrowany i nawet poza okresem świątecznym przygotowuje się go na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – jak przygotować i jak przechowywać? Biała kiełbasa jak przygotować? Przede wszystkim zadbajmy o dobre jakościowo mięso. Nie może to być mięso
Kuchnia Na Wypasiekokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju(...)zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne Zdrowesiebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien ich unikać. Pozostałe osoby natomiast powinny spożywać je w ograniczonych ilościach - podczas świątecznej rozpusty nasz układ pokarmowy i tak nie ma lekko, nie dokładajmy mu :) Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy(...)mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie
Powiedz dietom nie