której gotowały się grzyby, zupa ma intensywny kolor i aromat. Jeśli nie zrobiłabym zupy grzybowej, to pewnie zamroziłabym ten wywar po grzybach i na jego bazie powstałby sos do świątecznej pieczeni. Tak przynajmniej robiłam co roku. A w tym pieczeni nie będzie, ale była za to pyszna zupa grzybowa na grudniowy przedświąteczny obiad. Składniki: na wywar(...)minut. Odstawiamy. Osobno gotujemy wywar z jarzyn z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy jarzyny będą miękkie, wyławiamy je i możemy użyć do przygotowania np. sałatki jarzynowej. Do wywaru przelewamy ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do zupy dodajemy śmietankę (możemy ją wcześniej połączyć w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy). Wlewamy
bistro mamaDanie szybkie i łatwe w przygotowaniu-a zarazem smaczne i lekkie. Łososia skropiłam cytryną,posypałam pieprzem cytrynowym, solą i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam do lodówki
potrawyregionalneIDEALNY ZAKWAS Z BURAKÓW Może trudno w to uwierzyć ale do świąt pozostało niewiele ponad miesiąc. Przypominam o moim KALENDARZU PRZYGOTOWAŃ ŚWIĄTECZNYCH Dla mnie to znak, że należy nastawić zakwas z buraków. Nie jestem jakimś wyjątkowym kulinarnym ortodoksem ale nie wyobrażam sobie świat z barszczem(...)Ukiszone buraki można potem wykorzystać do konsumpcji, świetnie komponują z kozim serem, wędzonym łososiem czy rukolą. Zatem spektrum wykorzystania jest szerokie, grzanki z kozim serem, sałatkę z rukolą czy surówka do obiadu z dodatkiem słodkiego jabłka. Ważne jest aby buraki możliwie cienko pokroić, zbyt grube plasterki są ciężkie do pogryzienia. Dlatego
kuron.com.plpotraw. Ich najnowsza książka to nie tylko doskonałe przepisy kulinarne, to także poznawanie wraz z autorami lokalnej kultury, historii i produktów. Czytając "Palestynę" dowiesz się jak przyrządzić wspaniałe bliskowschodnie sałatki i typowe dla tego regionu pieczywo, m.in. niezrównane chlebki pita. Poznasz przepisy na pyszne i pożywne zupy, proste potrawy jednogarnkowe, zdrowe dania z kaszą i wspaniałe słodycze. Przepisy zawierają(...)Pisząc o tej książce nie mogę pominąć walorów estetycznych. "Palestyna" jest pięknie wydana, dopracowana w najdrobniejszych szczegółach, wypełniona kolorowymi zdjęciami potraw, miejsc i ludzi. Idealna na świąteczny prezent. Choć mieszkając na Bliskim Wschodzie miałam możliwość poznać większość z ponad 110 zawartych w książce przepisów, to nie wyobrażam sobie, aby "Palestyny" zabrakło w naszej biblioteczce .Jest swoistą kontynuacją kultowej
Cztery FajeryPasty kanapkowe... no cóż po prostu uwielbiam je przygotowywać. Ale po świątecznym przesyceniu majonezem ostatnio stawiam na zdrowsze wersje moich śniadaniowych (lub serwowanych na kolację) smarowideł. Dziś zapraszam Was na szybką w przygotowaniu, pyszną i o wiele zdrowszą pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek EVEGE. Taka pasta zasmakuje zarówno dużym, jak i małym domownikom. Dzięki uprzejmości producenta(...)kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta "Oliwa z oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki: (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy
Słodkie okruszkiJajka faszerowane awokado Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do
Kraina Tysiąca SmakówTen dzień, tak, to właśnie tego dnia dwa lata temu założyłem ,,Kuchnię Łukasza"! Drugie urodziny bloga!!! Nawet nie wyobrażacie jaki szczęśliwy jestem! Zakładając bloga
Kuchnia ŁukaszaZimą wzmacniamy swoją odporność zanurzając się w lodowatych wodach jezior i mórz. W nagrodę za dzielność, po wyjściu z wody należy nam się kieliszek „morsówki”. Nalewka
smakowitehistorie.comrazem proponuję nafaszerowanie ich prostym i zarazem smacznym farszem z tuńczyka Ciekawie urozmaicą Twoje codzienne śniadanie. Można je również podać na przekąskę rodzinie lub gościom, a także postawić na świątecznym wielkanocnym stole. Pomysły na jajka… ** Jajka z łososiem ** Jajka nadziewane łososiem ** Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą ** Jajka po polsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 jajek ugotowanych(...)zimnym sosie np. czosnkowym , pomidorowym , curry . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaczne przekąski… Jajka w sosie czosnkowym Domowe nuggetsy Paluszki serowe z ciasta francuskiego Przekąska z jajkiem Sałatka brokułowa z fetą i fasolą
Kulinarny S.O.S.Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem 😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej) 3 łodygi(...)więcej w zależności od “suchości” ziemniaków) 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Umyte warzywa i obrane warzywa kroimy następująco: selera w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i paprykę
Lamarida.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini pierożki z grzybami to świetna alternatywa dla tradycyjnych uszek. Przygotowanie takich pierożków jest o wiele szybsze niż lepienie uszek. Smakują one praktycznie
Przepiski.plKiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe
Korniszonkiszynek. Wczoraj wieczorem zamarzył mi się koktajl z mrożonymi malinami. I sałatka, zielona. Ucieszyłaby mnie nawet sama sałata z winegretem. Taki też mam plan urodzinowy. W najbliższy weekend spotykam się z częścią mojej ekipy, z okazji moich urodzin właśnie. Nie, nie zaserwuje nikomu koktajlu, ale sałatki zdecydowanie tak. Też. Po głowie chodzi mi jeszcze parę rzeczy, ale dziś(...)kalendarz, dotyczący sezonowości. Już zacieram rąsie. A mój mózg zwoje. A tytułowy makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami zrobiłam parę dni przed świętami. Jak wiecie wcześniej robiłam świąteczne potrawy i z koreczków zostało mi trochę wędzonego pstrąga. Nie do końca byłam przekonana czy robię dobrze robiąc go na ciepło, z dodatkiem makaronu. Ostatecznie nie potrafiłam przestać jeść. Poważnie
Kardamonovy