jako dodatek, mogą podnieść wartość innych świątecznych potraw. Zwłaszcza mięs. Kiszone jajka Jajko na twardo – jajko gotowane w wodzie tak długo, aż dojdzie do całkowitego ścięcia żółtka[1]. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda; mogą też stanowić część innych potraw – na przykład sałatek, kanapek, czy zup. Składniki: jajek kminku
Gotowanie-ukpowtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza Francją istnieją też inne kraje i regiony gdzie robi się dobre wina. Przydałoby się trochę różnorodności. Do musu z koziego sera na sałatce z cykorii i kiełków, Michał Jancik sommelier Lidla poleca Domaine Michaut Chablis 1-er Cru 2014 (69,99 zł). I jest to wybór bardzo dobry. Wino jest przyjemnie i bardzo(...)Idealne na świąteczny obiad. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Félibres 2011 (89,99 zł) W nosie dominują intensywne mocne aromaty owocowe. Smak intensywny ze sporą ilością garbników. Mocno skoncentrowane. „Duże” wino na „duże” okazje. Jednak cena zniechęca- w podobnej cenie można już szukać i znaleźć ciekawsze propozycje. Polecane do piersi kaczki na sałatce z papai
królestwo garówCzerwona kapusta duszona z jabłkami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poznałam go dzięki Szwagrowi, który przygotował duszoną kapustę z jabłkami na
niecodziennikparyDorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się
Cztery FajeryDzisiaj kolejny przepis – z cyklu przepisów wigilijnych – a będzie to przepis na śledzie w śmietanie, jest to kolejny z moich ulubionych przepisów zaraz po
UgotujmyTo.plprzygotować w tygodniu lub podać na świąteczny obiad. Jego przygotowanie jest proste. To jeden z obiadów, który można zaliczyć do jednogarnkowych, bo wszystko przygotowujemy na tej samej patelni. Dzięki temu sos jest ciemny i aromatyczny. Tak przygotowany schab w sosie własnym doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków i zestawu ulubionych surówek. U nas znów sałatka firmowa od Moryń i szybka surówka
Słodkie okruszkiLubicie sałatki ? bo ja bardzo i to pod każdą postacią. Zresztą widać, że w tej zakładce na moim blogu jest najwięcej przepisów. Dzisiaj na deser zrobiłam owocową, bo przecież owoców w sklepach nie brakuje. Chociaż nie ma już Polskich truskawek, malin czy brzoskwiń, wyszła pyszna. Nadałam jej troszkę Świątecznego już smaku dodając daktyle, rodzynki i orzechy. Składniki
Gosia gotujefarsz a część podać jako bigos na Wigilijny stół. Z suszonych owoców, które trafiły do kompotu z suszu można zrobić pyszny deser, z warzyw na bulion na barszcz – sałatkę jarzynową a ze śledzi, które zostały po wieczerzy pyszne kanapki na śniadanie dnia następnego. Zrób imprezę w 2. dzień Świąt Wtedy wszyscy znajomi wracają już z rozjazdów, więc możemy zaprosić(...)sprawdzonych przepisów na pyszne dania, które można zrobić przy okazji produkcji zakwasu na barszcz, pierogów, wigilijnego bigosu czy jeśli zostanie nam trochę śledzi. Jeśli rozłożymy sobie prace nad daniami świątecznymi na poszczególne dni, to z resztek będziemy mieć jeszcze obiad na każdy dzień tydzień przed świętami. Moje ulubione przepisy zero waste na Święta to: Pizzoccheri. Zostało Ci po świętach
Ugotowane pozamiataneKrajanka piernikowa przepis na miękkie i szybkie pierniczki bez leżakowania. Krajanka piernikowa, miękkie pierniczki bez leżakowania to smak mojego dzieciństwa. Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta
Cztery Fajerymusztardzie, to doskonała propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Śledzie w musztardzie są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i smakują fenomenalnie! Jesień i zima to czas, kiedy śledzie smakują nam najbardziej. Oczywiście grudzień, a szczególnie jego druga dekada to wyjątkowy okres dla śledzi. Ale później również królują na imprezowych stołach w sałatkach, przystawkach i przekąskach pod prawie każdą
Kuchnia Na Wypasiemazurek, oczywiście jajka i sałatka jarzynowa. Ale o tym będę myśleć pod koniec przyszłego tygodnia. Na razie z dnia na dzień kombinujemy co zrobić z dziećmi, jak większość rodziców w Polsce. I tak podczas biwakowania raz u cioci, raz u dziadków, jedną z atrakcji były wizyty na poczcie, naklejanie znaczków i wysyłanie świątecznych kartek. Taka żywa lekcja historii
bistro mamaŚwięta już za kilka dni. Dlatego i ja zaczynam powoli odświeżać swoje przepisy. Dziś zapraszam na szybką pastę idealną do faszerowania jajek lub do świeżego pieczywa
Gotowanie Patkiczyli sylwestrowe klasyki, brakowało tylko sałatki jarzynowej ( nie lubię 🤗️) Ale to ostatni taki Sylwester, za balami raczej nie przepadamy więc na przyszły rok szykujemy wyjazd gdzieś w góry, gdzie będzie śnieg i mróz. Mamy w planach zaszyć się tam na całe święta i wrócić dopiero w nowym roku, mega brakuje nam klimatu i świątecznej atmosfery. Dzieciaki też domagają się coraz
PaleoLifeNie mogę uwierzyć, że już prawie połowa miesiąca za nami. Grudzień biegnie swoim szaleńczym tempem, Boże Narodzenie coraz bliżej a wraz z tym zaczyna się planowanie
Życie ze smakiem