Zdrowy i pyszny posiłek... Delikatna w smaku tilapia i sałatka z komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward. Składniki dla 4 osób: szklanka kaszy quinoa sól, pieprz świeżo mielone 3 łyżeczki oliwy 3/4 łyżeczki mielonej papryki 4 filety tilapii ogórek zielony 1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru 1/3 szklanki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki świeżego(...)soku z cytryny Do małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje. Ogórka pokroić w kostkę. Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut). Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać
wyzwania kuchennekilka podstawowych składników ma dobry wpływ na nasze zdrowie, a to ono jest najważniejsze. Sami spróbujcie i oceńcie. Mam nadzieję, że nie będziecie zawiedzeni. Smacznego :-) Sałatka z komosy ryżowej z brokułem i marchwią składniki: 200 g komosy ryżowej 2 średnie marchewki 1 mały brokuł 1 dymka 3 łyżki natki pietruszki garść pistacji starta skórka z połowy cytryny(...)wystygnięcia. W salaterce łączymy komosę z warzywami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, natkę pietruszki, posiekaną dymkę oraz posiekane pistacje. Przygotowujemy dresing mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nim sałatkę. Podajemy na zimno
Przysmaki KarolkiPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przetrzymać jeszcze kilka sekund na ogniu, aby odparować resztę wilgoci. Przełożyć do dużej miski. 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) W innej misce wymieszać ocet ze szczyptą soli. Rzodkiewki i jabłko pokroić w bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej na szatkownicy do warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli
Moja DelicjaPyszny pomysł na lunch do pracy czy szybki obiad w domu. Lekka, fit, zdrowa i sycąca sałatka z pieczonym indykiem, pyszną komosą ryżową, czerwoną kapustą i dodatkami. Całość wyszła świetna! Sałatka idealna do lunch boxa, je się oczami, polecam! SKŁADNIKI: - 2- 3 plastry pieczonego indyka lub kurczaka (przepis TUTAJ ) - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w słupki(...)ryżowej - 1/2 brzoskwini konserwowej - czerwona cebula piórka - poszatkowana czerwona kapusta około 3-4 łyżki - oliwa z oliwek - natka pietruszki wedle uznania - sok z 1/2 cytryny - odrobina miodu lub syropu z agawy - świeże zioła np. pachnotka, bazylia czy mięta Czerwoną kapustę wymieszaj z oliwą i zieloną pietruszką. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą lub ułóż tak, jak na zdjęciu. Jeśli sałatkę
SMYKWKUCHNIJESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ! Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną kolendrą, sezamem, lekko słodka i po prostu pyszna sałatka jesienna. Sałatka, która sprawdzi się w roli dania głównego na obiad, do pudełeczka do pracy czy szkoły, czy też na niejedną domówkę ze znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu(...)kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy ryżowej - 4 łyżki migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek - 1 puszka
SMYKWKUCHNIpędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty z brzoskwinią. Oczywiście koniec końców zadanie przygotowania tych potraw spadło na mnie, ale dzięki temu dzisiaj Wy możecie przygotować sami taki(...)cytryny i kolendrę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Awokado przekrój na połówki, wyjmij pestki i skrop sokiem z cytryny. Grilluj, aż stanie się złotobrązowe od spodu. Następnie wypełnij sałatką. Mrożona herbata Herbatę zaparz i wystudź do temperatury pokojowej. Dwie brzoskwinie pokrój na plasterki. Włóż do rondelka, zalej miodem i odrobiną wody. Gotuj około godziny na małym ogniu, aż powstanie
Food Squarewersji pieczonej i często przyrządzam od razu ich większą ilość. Tym razem połączyłam ze sobą pieczone buraki i marchewkę z odrobiną rozmarynu, dla sytości do sałatki dodałam ugotowaną komosę ryżową i jak zawsze trochę "zielonego", akurat miałam mix sałat. Taki posiłek możecie zjeść nie tylko na kolację, ale także jako lunchbox do pracy, wtedy sos weźcie w oddzielnym pojemniku(...)słoiczku, by warzywa, a szczególnie sałata pozostały nadal jędrne. Sałatka kontrastuje ze sobą kolorami - to chyba oznaka, że coraz bardziej brakuje mi wiosny, więc staram się ją przemycić na talerzu. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore marchewki
Fabryka pomysłówKolejna sałatka z makaronem ryżowym, lecz tym razem w zamian majonezu oliwa z oliwek z czosnkiem. Bardzo szybka do zrobienia! Zapraszam :) Składniki: makaron ryżowy 130 g, pomidor 1 szt, ogórek 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, oliwa z oliwek 5 łyżek, czosnek 2 ząbki, musztarda 0,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Sposób
kulinarne odsłony patiKolorowa, wiosenna sałatka z makaronem ryżowym w roli głównej. Szybka do zrobienia, także jest doskonała, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście 😊 Składniki: makaron ryżowy 130 g, ogórek 1 szt, pomidor 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, rzodkiewka 5 szt, szczypiorek posiekany 6 łyżek, majonez 8 łyżek, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy
kulinarne odsłony patizwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie. Składniki ilość musicie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapatelnię i smażyć z obu stron, aż kurczak będzie błyszczący. Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym . * Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się patelnia typu wok, np. taka jak TA-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemłody bób, który można jeść nawet na surowo, albo młodą pokrzywę, z której można wyczarować nie tylko zupę, pesto czy koktajl, ale również ciekawy dressing do sałatki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej. Wy też macie ochotę na sałatkę? Zakładam, że tak, no to do dzieła! Skadniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty masłowej 2 garście młodego szpinaku
Quinoa Raz!trakcie ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów - do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów - do redukcji cellulitu Na zdrowie! A u nas na blogu coś bardzo lekkiego, a zarazem pożywnego.Wcinajcie! :) Sałatka z komosą ryżową, rzodkiewką i awokado Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 6-7 rzodkiewek 1 awokado 2 średnie pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 3 łyżki
Moja Mama Gotujeserif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z komosy ryżowej i soczewicy Składniki: Czerwona soczewica – 100g Komos ryżowa – 100g Pomidorki koktajlowe – 250g Papryka czerwona – 1 sztuka Groszek konserwowy – 100g Oliwa z oliwek – 1 łyżka Kurkuma, sól, pieprz, czarnuszka
Kuchnia Bon AppetitDlaczego studencka? Nie mam pojęcia. Ta sałatka pod taką właśnie nazwą figuruje w moim starym zeszycie. Może dlatego, że szybko się robi, a
To co kocham