ogórek kilka sztuk czarnych oliwek 2 suszone pomidory 0,5 szklanki ryżu ugotowanego w kurkumie 3 łyżki sosu sojowego (2 łyżki bezpośrednio do sałatki, 1 łyżka do smażenia tofu) 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie może być ocet winny) 1 łyżka soku z pomarańczy ząbek czosnku 1 łyżka cukru papryka słodka do smaku Wykonanie: Sałatę myjemy, rwiemy(...)kostkę tofu. Smażymy aż ładnie się zrumieni. Teraz sos: Mieszamy w miseczce: 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, łyżkę soku z pomarańczy i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy papryką słodką. Do miski z sałatą wrzucamy tofu, mieszamy. Możecie mieć sałatkę bez ryżu: lub z ryżem - ja polubiłam z ryżem, jest bardziej pożywna: Smacznego
Zasmakuj KuchniChyba najlepsza sałatka jaką do tej pory udało mi się zmiksować :D Sałatki jem na prawdę dość często, ale nigdy nie łączyłam ich z komosą ryżową. Byłam bardzo mile zaskoczona jej smakiem! Jest na prawdę przeprzepyszna! Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie. Niby nic trudnego, a jaki efekt :) Od teraz komosę do sałatek będą dawać częściej, o wiele częściej(...)czym miksujecie najczęściej swoje ulubione sałatki? Składniki: 1/3 opakowania miksu sałat 1 średnia papryka długa 2 pomidory śliwkowe 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łyżka groszku konserwowego 35 g komosy ryżowej - quinoa (ecoMalwa) 1 łyżka uprażonych pestek dyni 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta soli himalajskiej, pieprzu czarnego i ziołowego Przygotowanie: Komosę ryżową przepłucz kilkakrotnie, delikatnie podpraż w garnku
Zdrowie na języku :Pogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia. Sałatka z ogórka: 3-4 podłużne ogórki 1 biała cebula 2 marchewki kiełki z rzodkiewki/lucerny 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ziaren sezamu(...)zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Zalać nim sałatkę, dodać sezam, wymieszać i odstawić. Po zamarynowaniu ogórków część sosu można odlać, by sałatka nie była wodnista. Dodatkowo: 4 łyżki mascarpone (jako dodatek) gałązki mięty
Food Squareporze roku robię zawsze sałatki należące do tych "ciężkich" i sytych, a mianowicie z majonezem, makaronowe, ryżowe czy też ziemniaczane. Wraz z wiosną, kiedy pojawiają się świeże warzywa, owoce robię sałatki lekkie i kolorowe z delikatnymi sosami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę makaronową z surową marchewką i majonezem. Powiem Wam, że koniecznie musicie zrobić, bo jest wyśmienita. Składniki: 300 g makaronu
O kuchni z uczuciemKolejna szybka sałatka do obiadu. Tym razem z skropiona olejem ryżowym i spryskana octem balsamicznym. Składniki 1/2 opakowania sera feta np Favita niebieska Mlekovity tj ok 130g pomidory koktajlowe 1/3 ogórka długiego zielonego garść rukoli garść roszponki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych olej ryżowy ocet balsamiczny w spayu sól, pieprz Sałatę rozkładamy na talerzu, na nią rozkładamy przekrojone(...)rodzaje oliwek pokrojonych w plastry. Całość polewamy lekko olejem ryżowym. Na wierzch układamy ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej się kroi go mokrym nożem) doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą ale pamiętajmy że ser feta sam w sobie jest już słony. Całość pryskamy octem balsamicznym i mamy szybką lekką sałatkę do np do obiadu lub na II sniadanie
Piekielna Kuchnia PatiQuinoa - czyli komosa ryżowa z wędzonym łososiem, szpinakiem i brokułami, to nasza dzisiejsza propozycja na lekki posiłek. Ta pyszna sałatka to samo zdrowie - bogactwo witamin i źródło cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - dobra propozycja dla sportowców zwłaszcza po ciężkim treningu jak i dla każdego z nas na smakowite drugie śniadanie do pracy. Składniki : 200g wędzonego łososia 1 szklanka komosy ryżowej 250g
zobacz ich smakArabska sałatka z mnóstwem natki pietruszki, ogórków, pomidora i soku... Artykuł TABBOULEH Z KOMOSĄ RYŻOWĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESałatka..tak na szybko do zrobienia. makaron ryżowy nitki paluszki surimi papryka konserwowa, świeża ogórki konserwowe ogórek świeży majonez sok z cytryny sól, pieprz koperek Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Paluszki skropić sokiem z cytryny, pokroić wzdłuż na połowę, a następnie w talarki , ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Makaron odcedzić , pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać majonez
Moje domowe kucharzeniezawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co kilka dni. Zajadam się nimi, zazwyczaj na kolację. Z dodatkiem ostrej musztardy, ogórków kiszonych, lub pomidorowej sałatki. Pasztet z kaszy jaglanej, soczewicy, komosy ryżowej i dynii ma świetną konsystencję i dobrze się kroi, ale jest także bardzo kremowy i nadaje się do smarowania pieczywa. A Wy, jaki pasztet lubicie
Mienta blogSałatka z dziczyzną, prawdziwkami i czerwoną komosą ryżową wyszła super, lubię takie połączenia tematyczne ;) Udało mi się kupić comber dojrzewający z sarny, polecam jak gdzieś spotkacie :) Jako dodatek świetnie sprawdził się zielony pieprz, a prawdziwków podsmażonych na klarowanym maśle chyba nie muszę zachwalać ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół małej sałaty pęczek liści mniszka lekarskiego 2 garście rukoli
Quinoa Raz!Tymczasem dzieciaki pojechały zdać relację babci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej? o ile przetrwam tę temperaturę! JA CHCĘ W BIESZCZADY!!!!!!!! Was zapraszam na dzisiejsze niedzisiejsze posty
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitdodać pokruszone tofu. Wszystko wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby i tofu. Dodać też majonez oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi, u mnie pieczywo chrupkie
Monia miesza i gotujepokrojonych w plasterki* kilka ugotowanych buraków (użyłam gotowych) pokrojonych w niedużą kostkę por pokrojony w cienkie półplasterki natka pietruszki kapary oliwa z oliwek ocet ryżowy lub winny ząbek czosnku sól, pieprz Jak przygotować sałatkę warstwową? Przygotować dressing: W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę z octem w proporcjach 3:1, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Dokładnie
Codzienne Gotowanie