wersji prostej, szybkiej i z niewielką ilością składników. Z podanych niżej proporcji wychodzi jedna duża porcja sałatki lub 2 mniejsze. Zapraszam również po przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi (surimi) i makaronem ryżowym chińskim : zobacz przepis . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – Składniki: 8 paluszków krabowych (surimi, ok. 125g, czyli pół standardowego opakowania) kawałek pora
Kulinarne Przebojeakademickim. Teraz raczej jadam dania słodko i jakieś takie wymyślnie. ;) PIERŚ Z KURCZAKA: - odpowiednią ilość (dzienną) kroję w mniejsze części, przyprawiam - część zostawiam w postaci ''filetu'', na sałatkę na przykład albo na kanapki - część nadziewam jako szaszłyki - część wkładam do jakiegoś warzywa Wszystko zależy od tego co akurat mam, co kupiłam, co było w promocji. WSTAWIAJĄC omleta, wstawiam również mięso(...)węgiersku'' + ryż z przyprawami oraz przecierem pomidorowym podany w pomidorku. Szaszłyki (było 5 :D): pierś z kurczaka w curry, papryka, cebula i cukinia + 4 wafle ryżowe posmarowane przecierem pomidorowym podane z sałatką i pomidorem. Sałatka: sałata rzymska, ogórek, cebula, pomidor, papryka, kurczak + wafle ryżowe z masłem orzechowym
fitolarun.blogspot.compysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną kolendrą, sezamem, lekko słodka i po prostu pyszna sałatka jesienna. Sałatka, która sprawdzi się w roli dania głównego na obiad, do pudełeczka do pracy
SMYKWKUCHNIprzygotowaniem ziarna wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut). Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem
Tradycyjna kuchnia Kasiinnego np po taką chrupiącą sałatkę. Samo przygotowanie zajmie nam tyle samo czasu co zrobienie kanapki pod warunkiem,że mamy pod ręką gotowe mięso. Do takiej sałatki doskonale pasują wafle ryżowe i razem będą stanowić naprawdę pożywny i wartościowy posiłek. Ja wybrałam wale ryżowe z czarnuszką od Kupca ale też inne z pewnością się sprawdzą. mieszanka sałat(...)pokrojone na ćwiartki pomidorki,pokrojonego ogórka i kawałki mięsa. Całość posypać ziarnami. Wymieszać jogurt z majonezem,dodać starty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem można polać sałatkę i zamknąć pudełko. Można też przełożyć sos do małego słoiczka i bezpośrednio przed jedzeniem polać nim sałatkę. Ja właśnie tak robię,bo lubię jędrną sałatę a jem dopiero po kilku
Kolorowa kuchnia ElkiSałatka z mojego ulubionego ryżowego makaronu o łagodnym smaku, z nutą curry, słodkim ananasem i kurczakiem. Pyszna:) Składniki: paczka (20 dkg) makaronu ryżowego cienkie nitki 40 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka kukurydzy słoiczek kiełków fasoli Mung puszka ananasa garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g) łyżeczka curry sól do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa(...)smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami i kiełkami. Wymieszać majonez z sokiem i dodać do sałatki. Połączyć dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić
Maślane ciasteczkoProsta i szybka sałatka na lunch lub do pracy z komosą ryżową, gotowanym brokułem, czerwona kapustą i awokado. Bardzo lubię takie wege sałatki, czuje się po nich dobrze i lekko. Dostarczają dużo witamin i składników mineralnych. Polecam Wam! SKŁADNIKI dla 2-3 osób - 2 porcje komosy ryżowej - 1 mały brokuł ugotowany na parze - 2 garście czerwonej posiekanej kapusty - świeża bazylia
SMYKWKUCHNIsmaku. Spokojnie możecie ją przygotować 1-2 dni przed zjedzeniem (wystarczy składniki sałatki ułożyć warstwo w pojemniku, a przed podaniem - przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i polać olejem). Składniki na 2 porcje: pieczone warzywa 2 bataty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz 1 łyżka oleju komosa ryżowa 3/4 szklanki komosy ryżowej 1,5 szklanki wody szczypta soli dodatkowo
UgotowaćSmaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy. Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej 1 żółta papryka 10 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej
Mango PapajaSkładniki: 100 g makaronu ryżowego 250 g paluszków surimi 1/2 pęczka koperku 1 mały jogurt 1 łyżka majonezu 200 g kukurydzy z puszki 2 łyżki soku
Qchnia po prostuSałatka meksykańska. Z fasolą, ryżem lub makaronem ryżowym, szynką i serem, ananasem i jeszcze kilkoma dodatkami, które czynią tę sałatkę wyśmienitą kompozycja smakową. Sałatka jest dość delikatna ale wyrazista w smaku. Lekko słodka, lekko słona, lekko kwaśna, lekko mięsna i serowa. A z podanej porcji wychodzą dwie spore salaterki. W sam raz na imprezę rodzinną. Polecam :-) Składniki: 200 g ryżu
Poezja Smaków - blog kulinarnypołączyć z resztą składników. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki aby dobrze przeszła smakiem czosnku. Polecam również inną sałatkę z użyciem makaronu ryżowego: http://elka72.bloog.pl/id,345682323,title,Salatka-z-makaronem-w-ksztalcie-ryzu,index.html
Kolorowa kuchnia ElkiDziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl , znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle. Dla 4 osób Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1 godz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSpring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe
potrawyregionalneLekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz
Moja Galeria Smaku