trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem
Wielki apetytGotujemy ok. 10 minut, dodajemy łyżkę masła, wyłączamy kuchenkę. Zostawiamy pod przykryciem na 15 – 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Odkrywamy i widelcem rozpulchniamy komosę. Pozostawiamy do wystudzenia. Komosa ryżowa (Quinoa) uprawiana już od 5000 lat, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Quinoa, jako jedna z nielicznych roślin, jest(...)delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie
mojewypiekiinietylkojako podstawa diet oczyszczających i regenerujących organizm. Z ugotowanej komosy można przygotować pyszne sałatki, wystarczy wymieszać ją z ulubionymi warzywami, można też podawać ją na słodko, na przykład z prażonym jabłkiem, cynamonem i rodzynkami. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i bardzo smaczna. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 mały bakłażan 4 łyżki oliwy (2 do bakłażana+2 do sosu) 1 duża(...)pomidorki drobno kroimy. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną komosę i upieczonego bakłażana. Z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotowe
Smakowity Blog Kulinarnyoczywiście tutaj. Jeszcze przyszły tydzień, sesje pokonamy i wrócimy z nową energią (mamy nadzieję). Nadrobimy zaległości! 😖 Wracając do postu, lubicie quinoe/komosę ryżową? W jakich połączeniach najczęściej ją spożywacie? My quinoe uwielbiamy do wszelkich sałatek a ekspandowaną komosę kochamy jeszcze bardziej w deserach. Dziś przedstawiamy Wam gotową kompozycję śniadaniowo-deserową od firmy Musli4u , która specjalizuje się w produkcji tego typu
Candy PandasByliśmy ostatnio na spotkaniu dotyczącym ziół. Samo spotkanie bardzo ciekawe. Nawet nie spotkanie, tylko grupa fokusowa obserwowana zza szyby 😉 Ale rozmowa toczyła się jakby szyby nie
slodkokwasnaplszklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować(...)ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria SmakuJapońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego
Kuchcik gotujeinnych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki 2-4 łyżki octu ryżowego i/lub octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru lub miodu sól kilka łyżek sezamu
ZofianaŚwietna propozycja na lunch w pracy lub pomysł na lekką kolację. Sałatka ta pełna jest wartościowego białka pochodzącego nie tylko z kurczaka, ale i z komosy ryżowej. Ponadto komosa ryżowa jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Do tego(...)papryką przez 4 minuty. Odwrócić na kolejne 4 minuty. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przenieść filet z papryką do piekarnika. Piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i odstawić. Komosę ryżową przesypać do rondelka. Zalać 2/3 szklanki wody lub bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Do miski włożyć posiekaną
Moja Galeria SmakuQUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA - dawniej nazywana złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości". Jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem pełnowartościowego białka - w komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę, stymulującą u dzieci hormon wzrostu i wzmacniającą odporność u dorosłych argininę(...)przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz
wege i kropkaChrupka i niskokaloryczna, odświeżająca a zarazem rozgrzewa. O to sałatka którą musisz spróbować! Pekińska, marchew, świeżo poszatkowany imbir, soczysty grejpfrut oraz kostki kokosa z melisą. To połączenie zadziwi Wasze kubki smakowe :) Dzięki antyseptycznym właściwością imbiru i grejpfruta wzmocnicie dodatkowo układ immunologiczny Waszego organizmu. Gotowi? Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki Pół grejpfruta 3 cm gruby kawałek imbiru(...)Garść poszatkowane kapusty pekińskiej Pół małej marchewki kilkanaście suszonych kostek kokosa Kilka świeżych listków melisy 1 łyżka oleju ryżowego Ksylitol lub cukier 2 łyżeczki Przygotowanie: 1/ Do miski przekładamy pokrojoną kapustę pekińską, obieramy imbir i szatkujemy bardzo drobno - dodajemy do pekińskiej 2/ Obieramy marchew, trzemy ją na dużych oczkach na tarce do miski z kapustą i imbirem. dodajemy kostki kokosa
Kuchnia PROzdrowotnapółplasterki 50g orzeszków ziemnych (niesolonych) uprażonych na suchej patelni garść świeżej kolendry posiekanej garść świeżej mięty posiekanej Dressing: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżki brązowego cukru sok z połowy limonki Jak zrobić tajską sałatkę z ogórka? Przygotowanie dressingu: Wszystkie składniki połączyć w niedużej miseczce, dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił, doprawić do smaku. Odstawić
Codzienne Gotowanieręką mamy wspaniałe źródło pożytecznych substancji. Do sałatki dodamy kawałeczki sera bryndza, suszoną żurawinę i pyszny limetkowy dressing. POLECAM! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1/3 sałaty lodowej 1 mały banan pół natki pietruszki garść suszonej żurawiny 50g sera bryndza dobrej jakości sok z połowy małej limonki olej ryżowy ksylitol lub cukier puder 1 łyżeczka sól himalajska Przygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnapszenicą i soczewicą kuskus (37%) * bulgur, zielona pszenica (11%) * quiona (8%) * rodzynki (7%) * przyprawa marokańska (papryka, kumin, pieprz angielski, pieprz cayenne, mąka ryżowa, sól, cukier, czosnek, liść kolendry, naturalne aromaty) * zielona soczewica (5%) * morele (5%) * pomidory * czerwona papryka, pietruszka Kolejna niezwykle aromatyczna mieszanka zbóż(...)Była bardzo smaczna, aromatyczna. Zielona soczewica stanowiąca jedynie 5% była dobrze zauważalna. Całość dostarcza 260 kcal. Miętowa sałatka z kuskusem, quinoą, zieloną pszenicą i młodą soją kuskus (36%) * bulgur, zielona pszenica (11%) * quiona (11%) * miętowa przyprawa tabouleh (pomidory, mąka ryżowa, cukier, sól, zioła - pietruszka i mięta, czosnek, naturalne aromaty, suszony pomidor, cebula, mąka z grochu włoskiego, sok cytrynowy
Zdrowie na języku :Pwafli ryżowych. Udało mi się i dostałam do przetestowania nowe smaki wafli GoodFood więc dzisiaj ich mała recenzja. Wafelki ryżowe te zwykłe często sobie chrupiemy tak po prostu aby zaspokoić głód, robię z nich kanapki czy podaje jako dodatek do sałatki. Smakowe słone czy też słodkie chrupiemy same bez żadnych dodatków, zazwyczaj gdy mamy ochotę na chipsy czy też coś
Monia miesza i gotuje