sałatka ryżowa - 1162 przepisów (strona:30/78)

Sałatka z czarną quinoą, owocami i migdałami ziemnymi (orzech tygrysi, cibora jadalna, chufa) 160

Dziś pyszna, soczysta sałatka z sezonowymi owocami - śliwkami i malinami, połączonymi z czarną komosą ryżową i moim najnowszym odkryciem migdałami jadalnymi. Ten cudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych

Quinoa Raz!
Pieczone buraczki na kremowym spodzie z quinoy i koziego sera 108

Sprawdzone przepisy wydają się Wam oklepane? Popularne danie zawsze można przerobić i zaprezentować w nowej odsłonie ;) więc dzisiaj Quinoa Raz! proponuje już dobrze wyświechtaną sałatkę z buraczków koziego sera i rukoli - inaczej. Oczywiście z komosą ryżową ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej quinoy 1 serek kozi łomnicki z kozieradką (dojrzewający młody) około 200 gram 350 gram pieczonych buraków 2 łyżki dżemu

Quinoa Raz!
Sałatka z kurczaka, z makaronem... 443

Sałatka z kurczaka, z makaronem... Tak niewiele pracy, a na śniadanie czy kolacje zamiast kanapek możemy zjeść pyszną sałatkę... Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 200 g drobnego makaronu (gwiazdki, ryżowy) 5 dużych ogórków konserwowych puszka groszku konserwowego sól, pieprz majonez koper (opcjonalnie) Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na odrobinie oliwy. Studzimy. Makaron gotujemy

Pelusiowa Kuchnia
Przepisy na placki 142

Placki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki

Wiem co jem
pieczona pierś kaczki 159

pomarańczowego • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku

w mojej kuchni
Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami 158

talerza w szybkim tempie. Smakowało! Może i Wy skusicie się na taki obiad bez pszenicy i glutenu. Polecam również sałatkę z krewetkami  , którą znajdziecie na moim blogu. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g krewetek 200 g makaronu ryżowego 1 duża cebula 180 g tofu 1 ząbek czosnku 6 pomidorów koktajlowych 4 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu

O kuchni z uczuciem
Sałatka z makaronu ryżowego 211

Bardzo prosta, nieskomplikowana, a na dodatek smaczna sałatka, może się wpisać do ulubionych, naszych sałatek na przyjęcia i na co dzień, spróbujcie, zdegustujcie! Składniki: 1 paczka makaronu ryżowego 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 20 dag słonecznika łuskanego 2 łyżki oleju pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu(...)prażymy słonecznik. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Do miski wkładamy wszystkie przygotowane składniki dodajemy pokrojony szczypiorek oraz wymieszany majonez z jogurtem. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Przepyszną sałatkę przygotowała Małgorzata Smacznego

kgwjanczewo
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 184

szczególnie wysilać, bo niekiedy wczorajszy obiad po odpowiednim potraktowaniu, może stać się dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko(...)nierówny. Z jednej bowiem strony czuć powiew świeżości, potencjalne urozmaicenie diety, dzięki propozycjom takim, jak: różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna i od dawna

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z quinoa, szparagami i mango 188

zacząłem je jeść, to nie umiem przestać ;)  To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :)  Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia(...)Składniki :  5 łyżek quinoa  4 szparagi  1 mango  1 łyżka oliwy z oliwek  Przyprawy :   pieprz czarny Quinoa, czy jak kto woli komosę ryżową wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i przepłukujemy wodą. Przesypujemy ją do pojemnika na ryż i wkładamy na 1 poziom parowaru. Polewamy ją oliwą z oliwek, a następnie zalewamy wrzątkiem

Parowar Faceta
Egzotyczne curry z kurczakiem 97

trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem

Wielki apetyt
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 144

Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy łyżkę masła, wyłączamy kuchenkę. Zostawiamy pod przykryciem na 15 – 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Odkrywamy i widelcem rozpulchniamy komosę. Pozostawiamy do wystudzenia. Komosa ryżowa (Quinoa) uprawiana już od 5000 lat, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Quinoa, jako jedna z nielicznych roślin, jest(...)delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie

mojewypiekiinietylko
Sałatka z komosą ryżową i pieczonym bakłażanem 190

jako podstawa diet oczyszczających i regenerujących organizm. Z ugotowanej komosy można przygotować pyszne sałatki, wystarczy wymieszać ją z ulubionymi warzywami, można też podawać ją na słodko, na przykład z prażonym jabłkiem, cynamonem  i rodzynkami. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i bardzo smaczna. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 mały bakłażan 4 łyżki oliwy (2 do bakłażana+2 do sosu) 1 duża(...)pomidorki drobno kroimy. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną komosę i upieczonego bakłażana.  Z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotowe

Smakowity Blog Kulinarny
Musli z ekspandowanej komosy z liofilizowanymi owocami - musli4u 131

oczywiście tutaj. Jeszcze przyszły tydzień, sesje pokonamy i wrócimy z nową energią (mamy nadzieję). Nadrobimy zaległości! 😖 Wracając do postu, lubicie quinoe/komosę ryżową? W jakich połączeniach najczęściej ją spożywacie? My quinoe uwielbiamy do wszelkich sałatek a ekspandowaną komosę kochamy jeszcze bardziej w deserach. Dziś przedstawiamy Wam gotową kompozycję śniadaniowo-deserową od firmy Musli4u , która specjalizuje się w produkcji tego typu

Candy Pandas
Sałata: rukiew wodna z wołowiną 120

Byliśmy ostatnio na spotkaniu dotyczącym ziół. Samo spotkanie bardzo ciekawe. Nawet nie spotkanie, tylko grupa fokusowa obserwowana zza szyby 😉 Ale rozmowa toczyła się jakby szyby nie

slodkokwasnapl
Sałatka tajska z krewetkami 131

szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego  Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować(...)ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku

Moja Galeria Smaku
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 173

Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego

Kuchcik gotuje
Ogórki po japońsku, czyli sałatka i marynata w jednym 300

innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki 2-4 łyżki octu ryżowego i/lub octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru lub miodu sól kilka łyżek sezamu

Zofiana
Sałatka z kurczakiem i quinoa 182

Świetna propozycja na lunch w pracy lub pomysł na lekką kolację. Sałatka ta pełna jest wartościowego białka pochodzącego nie tylko z kurczaka, ale i z komosy ryżowej. Ponadto komosa ryżowa jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Do tego(...)papryką przez 4 minuty. Odwrócić na kolejne 4 minuty. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przenieść filet z papryką do piekarnika. Piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i odstawić. Komosę ryżową przesypać do rondelka. Zalać 2/3 szklanki wody lub bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Do miski włożyć posiekaną

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania