diecie .. Najlepiej od razu duża miska ! Dziś proponuję moje ostatnie sałatkowe odkrycie : sałatkę z botwinki. Składniki: Sałata zielona - może być lodowa 1/2 główki, Botwinka 5 sztuk ( użyjemy każdej części), Rzodkiewka 1 duży pęczek lub 2 małe, Jajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% , 1 łyżka domowego ketczupu(...)osolonej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Korzeń botwinki (mini buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy w minimalnej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oleju ryżowego lub kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek
IzaGotujewiosennego przebudzenia. Można powiedzieć zdrowa bomba witaminowa. Zjedzeniu sałatki sushi bardzo syci, ale nie wywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna. Składniki: (duża porcja) 1 szklanka ryżu (u mnie ryż basmati) 500 g wędzonego na zimno łososia 1 ogórek szklarniowy 1 dojrzałe awokado 3 płaty nori (suszone wodorosty) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki(...)łyżeczki soli), dodać ocet ryżowy, olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki. Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry. Łososia rozdrobnić. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu). Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz sałatkę skropić sosem sojowym, ilość dopasować
Kuchcik gotujeczęściej sięgamy po lekkie i orzeźwiające produkty. Również na naszym stole królują ostatnio lekkie zupy, wrapy i sałatki oraz świeże i aromatyczne dania kuchni orientalnej. Dzisiaj zamiast klasycznego rosołu w naszej kuchni zagościła zupa inspirowana kuchnią tajską z dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać
Kuchnia od dwojgasałatka jest jednym z dań SUPER FIT z mojego codziennego menu. Jest nieco podobna do tradycyjnej sałatki arabskiej TABBOULEH, ale ja ją mocno zmodyfikowałam. Polecam na lunch do pracy, lub lekką kolację. SKŁADNIKI: ( 2-3 PORCJE): 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) – można użyć w zamian kaszy jęczmiennej, pęczaku lub kuskusu garść jarmużu (opcjonalnie świeżego szpinaku) 100 g sera feta
Calzonella.comprosciutto Roladki z cukinii, z serkiem ziołowym, chrupiącą papryką i pestkami z dyni Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowymi serami, suszonymi pomidorami, pestkami z dyni i włoskimi orzechami w niedzielę: Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem podane na waflach ryżowych Koktajl borówkowo - truskawkowy Bruschetta z pomidorami i ziołami Chrupiący deser jogurtowy, z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste
Moja smaczna kuchniaoczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :) SKŁADNIKI pudding 200ml mleka kokosowego 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek chia 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu dodatkowo
DefinicjaSmakuPyszna i szybka do przygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu, idealnie sprawdzi się na kolację. Zainspirowałam się moją ukochaną sałatką niemiecką Fleischsalat, tak mi zasmakowało połączenie pikli i szynki że musiałam stworzyć jej drugą wersję, tylko bardziej sytą. Wyszła pyszna, ale ze względu na majonez ma dużą ilość kalorii ;( Składniki: 300 gram szynki konserwowej(...)Makaron gotujemy al-dente, jeśli wybieramy drobne kawałki typu ryżowy lub gwiazdki to w całości, jeśli większy kroimy na mniejsze kawałki. Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam go na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Dla mnie ta sałatka jest pyszna sama w sobie, więcej przypraw nie potrzebuje
Życie zaczyna się w kuchniZapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na przepyszne pączki serowe, oczywiście bezglutenowe. Są naprawdę bardzo smaczne i gorąco je polecam. Używam zwykłego twarogu, ponieważ lubię wyczuwać wewnątrz grudki sera, ale
Kawa z mlekiemPierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na
Kawa z mlekiemCiasto marchewkowe - nigdy wcześniej nie miałam okazji zakosztować tego ciasta, jakoś sama nazwa, że marchewkowe, specjalnie mnie nie zachęcało, ale do czasu, spróbowałam raz i przepadłam
Kawa z mlekiemsmak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek lub zup. Składniki na 2 porcje 1 cukinia 4-5 szparagów 1 czerwona cebula 1 pęczek natki botwiny ( listki muszą być młode) koperek kilka gałązek szczypior gruby sól pieprz do smaku 1 łyżeczka octu ryżowego lub sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju lub oliwy(...)posiekać, może być grubo , cebulę pokroić w pół talarki. - Warzywa przełożyć do dużej miski , wymieszać. Doprawić solą , pieprzem, octem i cukrem. dokładnie wymieszać . Na koniec sałatkę polać oliwą , zamieszać . Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z dodatkiem bagietki lub paluchów francuskich
Eli GotowanieSame w sobie nie są pikantne, bo dopiero maczane w słonym sosie i podawane z ostrą koreańską sałatką ogórkową stają się wyraziste w smaku W każdym razie polecam wypróbować! Składniki: Naleśniki (około 10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ryżowej (kluczowa, bo dzięki niej naleśniki będą bardziej chrupiące) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego
Lamarida.plprzyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa
To co kochamLekka sałatka składająca się z samych warzyw i komosy, zainspirowana tym przepisem. Do zrobienia w kilka minut jeśli mamy ugotowaną np. z wcześniejszego dnia komosę ryżową. Kto jest odważny i lubi nietypowe połączenia, może dodać dwie pokrojone pomarańcze. Składniki (4 porcje): 1 szklanka komosy ryżowej białej 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona papryka
Powiedz dietom nie