miniony weekend na krakowskim Rynku spacerujący mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż
Kuchenne WariacjeWYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę w w dwóch odsłonach sałatka z kaszy z pomarańczami w szalotkowym vinaigrette gryczane orecchiette jaglane fish-burgery jesienne
KUCHARNIACzy ja nie mam dość śledzi? nie, nie mam dość :) Śledzie uwielbiam po prostu, bo można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że nie
Codzienna kuchnia niecodziennasporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja
UgotujmyTo.plciepłej wody, a potem dodajemy stopniowo olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół. Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, Smak sosu ma być słodko-kwaśny
Proste Potrawypoprzeczkę i spróbować wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura(...)zastosowanie w lecznictwie, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo a także wspomaga układ odpornościowy. Przede wszystkim "podkręca" metabolizm, zwiększa wytwarzanie ciepła przez organizm oraz hamuje chęć na tłuste i słodkie potrawy. Kurkuma to przyprawa aromatyczna i lekko goryczkowata, którą chętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu
Życie na widelcuSałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą Składniki: - mix sałat; u mnie: lodowa, - ½ łyżeczki mięty masłowa, szpinak, rukola(...)słodka gruszka (np. konferencja) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 1 łyżeczka pestek dyni * Sposób pieczenia buraczków znajdziecie TUTAJ Wykonanie: - Sałaty umyć, osączyć, porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić sałatkę miętą, chili
Wegańska kuchnia orientalna"Walentynki - święto zakochanych z całego świata. Świętujecie? My z eM. planujemy dziś nie robić nic :) Zjemy lekką sałatkę z grzankami, cukierki przygotowane przeze mnie na tegoroczne
Słodkie PrzyjemnościDziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka!Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z
Ostra na SłodkoSmaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, słodkie, leciutkie ciasteczka ze śliwkami w karmelu. Ciasteczka udały się po prostu niesamowicie, były na tyle smaczne, że zjedliśmy je z rodziną i
Kuchnia ŁukaszaSałatka ..pyszna ..i prosta do zrobienia...podpatrzyłam tutaj. 20 dkg arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek słonecznika 1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra) Ser pokroić w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem(...)słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki
Moje domowe kucharzeniekażdej postaci!Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni!Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku.Ciasto jest niesamowicie delikatne(...)bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania.Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami.Polecam! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka pszenna – 150 g- świeże drożdże 10 g- śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki- margaryna – 120 g- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- szpinak
Ostra na SłodkoSkładniki -duża pojedyncza pierś z kurczaka -cebulka szalotka -1czerwona papryka i 1 żółta papryka -słodka papryka, ostra papryka - 1 brokuł(...)szarlotka.Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Lekko zamieszać .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekana miętą , doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,przed jedzeniem.Smacznego !!! nadaje sie na wypad w plener ,na grilla pomysł własny
w mojej kuchninieduże paseczki. Oprószamy solą,pieprzem,słodka papryką,obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odcedzamy, studzimy.Bagietkę kroimy w niewielka kostkę, oprószamy papryką, obsmażamy na suchej patelni aby powstały maleńkie grzanki.Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki do salaterki, dodajemy grzanki, piersi z kurczaka. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z bagietkami
Z Majeczką w kuchni