Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami...Cienkie plasterki wyrazistego w smaku pora.Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera.Słodkie ziarna złocistej kukrydzy.A całość oblepiona
Gospodyni Miejskapaprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej(...)sosy, jak i sałatka powinny przebywać w lodówce przez co najmniej godzinę, dzięki czemu smaki ulegną należytemu połączeniu. Do moździerza wrzuciłem 4 goździki, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczkę
Wyprawy kulinarnePomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania! Składniki: garść mixu sałat 4 plastry mozarelli 8-10 rzodkiewek kilka listków szczawiu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki wody sól ziołowa pieprz czarny papryka słodka mielona Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu(...)plasterki rzodkiewki, a pod spód po listku szczawiu. Rzodkiewkę rozkładamy też na sałacie. Oprószamy całość słodką papryką mieloną. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia
Kolorowy Przepisownikwarszawsku" i ponieważ jam Warszawianka to chętnie przy tej nazwie pozostanę :) Polecam także przepis na Sałatkę szwedzką - to gotowy dodatek do dań obiadowych czy kanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała.A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo
Smaczna Pyzasłodkości pozwolimy sobie niebawem, aczkolwiek ja codziennie jem lody, są one wpisane w mój codzienny jadłospis. Natomiast poniżej przepis na sałatkę. Genialną w swej prostocie moim zdaniem. Awokado, sałata rzymska, feta, winogrona, orzechy laskowe uprażone i dressing słodko- kwaśny. Połączenie składników perfekcyjne. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na 2 porcje): 1 sałata rzymska 1/2 awokado
Mango Papajajest do chwili aż dowiedzą się z czego dany smakołyk powstał. Ciągle jeszcze kasza jaglana bardziej kojarzona jest z dobrą sałatką czy obiadem, a nie z kremem czekoladowym. Trzeba nad tym popracować ;-) Tymczasem mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się inspiracją na Walentynki. Dla nas jest to obłędnie dobry tort czekoladowy. Mam nadzieje
Przysmaki KarolkiPyszna, szybka i zdrowa sałatka to pomysł na lekką przekąskę albo kolacje, szczególnie gdy się odchudzamy. Tak własnie jest ta lekko słodka, lekko kwaśna z wędzonym dodatkiem zasmakuje wam na pewno. Wymyślona przez moją córkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już
DefinicjaSmakusmaczny. Intensywność keczupu została złagodzona cebulowym smakiem i powstał aksamitny sos idealnie pasujący do żeberek. Lekko pikantny od keczupu, lekko słodki od duszonej cebuli. Dla prawdziwych mężczyzn żeberka podajemy z frytkami a dla prawdziwych kobiet z zieloną sałatką :) Keczup zalecamy zrobić samemu według tego przepisu . Jest niesamowity w smaku, żaden sklepowy nie może się z nim równać. Oczywiście zdajemy
Marder&Marder Manufacturelistka.( Tak jak na zdjęciu ) Teraz łyżkę zanurzamy w tłuszczu i robimy czubkiem fale na ziemniakach ( nerwy listków ). Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką i pokrojoną natką pietruszki.Następnie po jednej stronie nakładamy przygotowane wcześniej mięso a z drugiej sałatkę. Prawda że wygląda smakowicie
Przepisy i porady kulinarneuniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile i Argentynie. Mam nadzieję, że te powody choć część z Was przekonają do przygotowania
KUCHARNIAsurówka z selera naciowego ( TA ), jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować! Składniki: - 6 łodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light'), - sok wyciśnięty
Co na wege obiad?żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowymŻyczę wszystkim udanej zabawy
Codzienna kuchnia niecodziennaciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, smak ma pozostać słodko - kwaśny
Proste PotrawySałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem...Aromat ugotowanej kaszy gryczanej.Posmak wędzonego kurczaka.Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por.Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim.Pycha!Składnki:100 g kaszy gryczanej (1 woreczek);300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka;1/2 białej części pora;Puszka kukurydzy konserwowej;3 jaja ugotowane na twardo;3 łyżki majonezu;2 łyżki jogurtu gerckiego;Sól
Gospodyni Miejska