lucerny Można zastąpić kiełkami fasoli mung kiełkami rzodkiewki Kolendra świeża i suszona Można zastąpić bazylią natką pietruszki Koperek Można zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek(...)mąka pszenna. Podobnie jak mąka atta jest wykorzystywana do roti , indyjskich chapatis, chlebków naan oraz słodkiego pieczywa i herbatników. Wyglądem przypomina nieco skrobię. Można zastąpić mąką tortową Mąka ziemniaczana Można zastąpić skrobią kukurydzianą budyniem w proszku (waniliowy, śmietankowy) - tylko w przypadku potraw serwowanych na słodko ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym ziemniakiem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej odpowiada około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafeta i listki świeżej bazylii. Do dania polecam duszony schab. 2 porcje 20 minut Sałatka: 100 g razowego kuskusu – Polecam ten: Kuskus razowy 1 mała cukinia 100 g sera feta garść liści świeżej bazylii pieprz Duszony schab: 2 kawałki schabu 3 szalotki pieprz, sól, słodka papryka olej kokosowy – U nas ze sklepu naturo.pl: Olej kokosowy Kuskus zalewamy wodą(...)dużym ogniu z każdej strony po około 3 minuty. Dodać pokrojoną cebulkę. Zalać wodą i dusić około 15 minut. Zdjąć przykrywkę z patelni i smażyć do odprawiania wody Sałatka jest pyszna również na zimno:) Zapraszamy na zdrowe zakupy do naturo.pl
Ania i Marcin gotująNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Cztery FajeryCzytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,
Ekspansja smakurównież podać jako samodzielne danie, albo dodatek do innych mięs czy nawet sałatek. Wszystko zależy od Waszych indywidualnych upodobań. Moja rodzina była bardzo zadowolona z tak smacznego obiadu. Szybko zostały tylko… puste talerze Składniki: 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki (u mnie PIMENTON, ale możecie użyć każdej) 1/2 pieprzu 1/2 soli
Słodkie okruszkiGrusza u nas obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast , deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą
Magiczne Życie MartyKolorowa, apetyczna surówka - idealna jako samodzielna przekąska. Połączyłam sałatę, słodkie truskawki, miód i przyprawę do piernika z serem blue - efekt smakowy zaskoczył wszystkich...po prostu pycha
Nie tylko w kuchniDanie proste i pyszne. Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. Idealna para :))Składniki:pomidorki
Walijskie Pichcenie3 najprostsze składniki i sernik jest gotowy. Pyszny, lekki, słodki, niesamowicie smaczny serniczek z brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że
Kuchnia Łukaszazapieczone z serem mozzarella i polane octem balsamicznym, do tego niezbyt smaczne. A prawdziwa, tradycyjna bruschetta al pomodoro to po prostu opieczony chleb posmarowany oliwą i roztartym czosnkiem, zwieńczony sałatką z drobno pokrojonych pomidorów i bazylii. Na pewno nie zawiera roztopionego sera, choć zdarzyło mi się jeść bardzo udane wariacje, w których np. pomidory były dodatkowo polane bazyliowym pesto . Przepyszne(...)pomodoro są wysokiej jakości składniki - słodkie, pełne słońca pomidory, świeży - nie zleżały czosnek, najwyższej jakości oliwa, dobry chleb z piekarni. Bo w tej bardzo prostej potrawie niczego nie da się ukryć. Brzmi jak banał, ale zastanówcie się, czy chcielibyście zjeść bruschettę zrobioną z chleba tostowego, polanego tanią oliwą lub olejem i zwieńczonego sałatką z plastikowych, bezsmakowych pomidorów? ;) We Włoszech bruschettę
Chilli Czosnek i Oliwasyte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie. Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 szklanki komosy ryżowej 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 duża, czerwona papryka 1/2 szklanki czarnych oliwek 2 łyżeczki czarnuszki 1 płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki w proszku sól himalajska do smaku dobrej jakości oliwa z oliwek Przygotowanie(...)Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do komosy ryżowej. Posypujemy czarnuszką, czerwoną papryką w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek. Mieszamy i doprawiamy do smaku najlepiej solą himalajską. Sałatkę wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Podajemy z kawałkami oliwek
Moja smaczna kuchniajest zdrowy i fit, ale niekoniecznie napełni nasze zgłodniałe brzuchy na dłużej. Za to co do tej sałatki możemy być tego pewni, że głodni nie będziemy, a też w biodra nie pójdzie jak zjemy ją jako lunch lub obiad. Znajdziemy w niej słodką, pieczoną dynię oraz cebulę, kulisty kuskus izraelski, który wchłonie wszystkie pyszne smaki dressingu. Do tego dla kontrastu(...)opłukaną pod wodą fasolę, pestki dyni oraz rozkruszamy w palcach fetę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki roszponki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Sałatkę od razu podajemy ciepłą. Powrót na górę
Smaczna Stronawielbicieli kaszy polecam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka natki pietruszki(...)odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły. Można podawać...Smacznego
Gosia gotujeczasu (a może zawsze?) robi taką sałatkę. Idę do warzywniaka lub na targ i kupuję co maja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki i buraka - wspaniały zastrzyk witamin u progu wiosny. Wiem, że to jeszcze nie sezon na pomidory, ale te koktajlowe zawsze są pyszne i słodkie. Za smakiem rzodkiewek bardzo się stęskniłam
Chilli Czosnek i Oliwawszystkich poległych , na których je testowałam Wracając do optymistycznie , smakowitej , wiosennej wersji tuńczyka , powiem tylko ,że feta jest żoną idealną dla tego gościa . Polecam naprawdę niebanalny smak , no i sałatka , a każda jest pyszna No prawie , każda Składniki : 1/2 kostki, sera feta 2 szklanki, ugotowanego na sypko ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy(...)oraz pokruszonym serem feta . Na koniec dodajemy majonez, jogurt , ketchup . Doprawiamy papryką słodką , chilli , cukrem i solą . Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na godzinkę . Po tym czasie ponownie mieszamy i serwujemy . Doskonała kolacja ,śniadanie lub przekąska w pracy Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka ” Wiosenny tuńczyk z fetą ” , mniam ! pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytylko zdrowe, ale lokalne i sezonowe. Czyli idealnie, aby wykorzystać kwitnący za oknem bez. Wcześniej przygotowywałem już sałatkę ze szparagami i bzem (jakby ktoś się jeszcze nie zorientował, to tak kwiaty bzu są jadalne! ). A teraz nadszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z kwiatów bzu oraz malin oczywiście bez glutenu, cukru, zbóż i nawet pieczenia . Kwiaty bzu świetnie współgrają
PaleoLifeświetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę
Obiad gotowySłodki, zimnny i chrupiący arbuz w połączniu ze słoną i miękką fetą daje zaskakującą mieszankę smaków. Zamiast efektownych ale pracochłonnych szaszłyczków można zrobić sałatkę krojąc arbuza i fetę w kostkę. Sałatka taka nie wymaga przypraw! Składniki: • kilka plastrów arbuza • kilka plastrów sera feta lub typu feta Wykonanie: • Pomiędzy plastry schłodzonego arbuza włożyć plaster
To co kochamWymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną pastą napełnić połówki jajek ozdobić cebulką i posypać papryką słodką. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam CEBULKĘ PERŁOWĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Cebulka idealnie nadaje się zarówno jako przekąska jak i dodatek do past, sałatek czy do mięsa. Jej delikatny smak sprawia, iż potrawa ma doskonały posmak i aromat. Polecam. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu
Moja Galeria Smakutrud przygotowań. Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie: Udka umyć, osuszyć ręcznikiem
O kuchni z uczuciemsię dorwałem do kuchni to oprócz tego kurczaka to zrobiłem jeszcze niesamowite ziołowe ślimaczki z boczkiem i sałatkę krabową. Ale o tym... w kolejnych wpisach-przepisach :) A tymczasem kurczak ma się tak: 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry szczypta chilli sól, pieprz - do smaku 300 g jogurtu naturalnego makaron
Marder&Marder Manufacturektóry po nacięciu rozchyla się niczym egzotyczny kwiat. Są cudownie miękkie i uroczo pękate. Filigranowe pestki otulone słodkim, miodowym smakiem tworzą idealny duet. Właściwie smakują mi w każdej postaci - świeże, zjadane saute , przesmażone w konfiturze, dodane do tarty czy wytrawnej sałatki. Kiedy jednak przed tygodniem M. i P. obdarowali mnie pięknymi, dojrzałymi figami przyszła też ochota na coś innego
KUCHARNIABardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu.Składniki:1 mała kapusta pekińska1 owoc kaki1 czerwona papryka2 marchewki1 por1 jabłkoolej + wodaprzyprawa do sałatek (lubię Prymat)Sposób przygotowania:1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski.2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę.3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy
Kuchnia domowa Ani