Jak często chcieliście dać swoim małym pociechą coś zielonego do jedzenia. Niestety ten kolor, choć dla nas dorosłych oznacza zdrowie, tym mniejszym domownikom kojarzy się raczej
Słodkie okruszkiIdealna do obiadu lub jako samodzielne danie - sałatka. U mnie praktycznie codziennie jakaś jej wersja pojawia się na stole. A w okresie jesienno-zimowym kolory są
Słodkie okruszkiSkładniki:1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni2 łyżki nasion słonecznika1
Mango PapajaCzasem wieczorem nie mam najmniejszej ochoty stać w kuchni. Nie lubię tych dni, bo zazwyczaj jestem bardzo rozdrażniona i nic nie sprawia mi przyjemności, a poprawa
Kitchens Alphabetkońcu jest świeża sałatka inspirowana smakami Maroka, z suszonymi morelami, chrupiącym ogórkiem, cytryną i ciepłymi przyprawami. Każdą z nich można serwować jako przystawkę do grilla albo po prostu sałatkę, czy pełne danie. Wszystkie pyszne, pełne różnorodnych smaków i tekstur, które z pewnością umilą letnie biesiadowanie. Która z nich zaciekawiła Cię najbardziej? ;) Kremowa sałatka ziemniaczana z ziołami i kaparami(...)everything. Dressing: 1. Mix all the ingredients together to make a uniform sauce. Enjoy! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Viralowa sałatka z pieczonymi ziemniakami Potrzebujesz: ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej sól, pieprz Sos: 1 zielony ogórek 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku
Kuchnia w Słońcu Skąpanamusztarda, umiłowanie do sprowadzanego pieprzu). Wśród polskich smaków dostrzegamy także smaki kwaskowate (kwaśna śmietana), korzenno-ziołowe (jałowiec, anyż, kminek) oraz słodko-kwaśne (jabłka czy żurawina). Częstym gościem na talerzu jest śmietana. Występuje ona albo w formie dodatku do sałatki (np. ogórków – słynna mizeria), albo zup (do zagęszczenia pomidorowej czy botwinki), albo sosów (pieczeniowe do mięs). Nabiał stanowi ważne uzupełnienie
ProstePesto.pljuż wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny
Zielona Kuchniagroszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również
Cynamonowe szczęścieobowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki: 500g pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia) 3 średnie jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej pieprz, […] The post Chrupiące pieczarki panierowane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Jak nie lubisz na ostro to można ominąć ostrą papryczkę. Można doprawić dowolnymi ziołami. Do miski wlać jogurt i zamoczyć w nim kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na godzinę. Płatki
Kuchnia PokoleńSkładniki: mała główka czerwonej kapusty 1 duże słodko winne jabłko 1 cebula około 2 łyżek octu z białych winogron ocet śliwkowy do smaku 2
Qchnia po prostubyły malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa
Smaki Ewyeksperymentować w kuchni. Dbaj o estetykę posiłków i różnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich. Na sam widok apetycznego jedzenia zrobisz się głodny
Powiedz dietom nieChrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować
Trzeci talerz