wcześniej zrobiliśmy. Na przykład taką sałatkę jak ta. Zdrowa, pełna witamin i dodatkowo bardzo pożywna. Kto chce?Składniki :pomidor - dużymała sałata lodowasałata czerwonapapryka czerwona3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki4 kromki pieczywa razowego + sólgarstka pestek słonecznika i pestek z dyniMięso:3 kotlety z piersi z indykałyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Słodkie Przyjemnościostrej papryki, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia. Wlewam do niej odlane z puszki piwo. Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki(...)między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Co jakiś czas obracamy kurczaka i nakłuwamy go ostrym nożem w kilku miejscach – będzie mniej tłusty. Mieszamy pod nim warzywa, żeby nie przywarły do formy i równo się piekły. Ja piekę go około 2 godzin. Po godzinie zmniejszam temperaturę
Karo in the Kitchenkońcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony(...)porcji 200 g chorizo 500 g ziemniaków 500 g dyni 100 g jarmużu 6 fig 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka oleju kokosowego cząber płatki chili (lub ostra papryka w proszku) wędzona papryka w proszku sól * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się
Food Squareprzepis – ja zapewniam, że warto, ale oceńcie sami Smacznego! Zobacz też: Sałatka z awokado i serem feta Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta Przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi z kurczaka sałata rzymska 200 g pomidorków koktajlowych 300 g twardego sera typu parmezan(...)łyżki oliwy z oliwek do marynaty kurczaka: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oleju do sosu: 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego Przepis 1 Piersi kurczaka kroimy na cieńsze plastry, marynujemy w papryce, tymianku, soli, pieprzu i oleju. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy
Kuchnia Bazyliikoroną.... z chipsów tortilla :-) Wygląda bardzo efektownie i doskonale sprawdzi się podczas każdej imprezy. Lubię ją ze względu na to, że w porównaniu do innych warstwowych sałatek przygotowuje się ją stosunkowo szybko. A to dlatego, że nie ma w niej zbyt wiele do krojenia. Warto przygotować ją parę godzin wcześniej, po to by poszczególne warstwy się(...)łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka chipsów tortilla sól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową Pomidory kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie Na rozgrzaną patelnie
Taste Therapypołączeniu z pomarańczą, jej kolorem, aromatem i smakiem, jest pyszniejszy i lżejszy. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka ze świąt, to możecie go wykorzystać właśnie do takiej sałatki. Takie sałatki znikają w mig. Nie trzeba nikogo długo namawiać 😊 Składniki na 3-4 porcje: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 gruszka 1 awokado 1 łyżka(...)mniejsze kawałki. Ja użyłam bardzo młodej sałaty, wyhodowanej w domowej mini szklarni. Gruszkę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie cząstki. Pomarańczę obrać ze skóry i ostrym nożem wyciąć cząstki bez albedo (białej skórki). Awokado obrać, przekroić i usunąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Słonecznik i dynię lekko uprażyć na suchej
Codzienna kuchnia niecodziennaPlacki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem
KorniszonkiZaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki
Dzieje kuchennej WiewióryMoim numerem wśród serów jest mozzarella.Jest to ser pochodzący z południowych Włoch , dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu.Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic
Ostra na Słodkomusu z koziego sera na sałatce z cykorii i kiełków, Michał Jancik sommelier Lidla poleca Domaine Michaut Chablis 1-er Cru 2014 (69,99 zł). I jest to wybór bardzo dobry. Wino jest przyjemnie i bardzo smaczne. Nos jest złożony, wyczuwamy w nim nuty trawiaste, przyprawy, drożdże, zielone jabłko. Wino ma dobrą ostrą kwasowość. Usta są pełne a finisz długi(...)sporą ilością garbników. Mocno skoncentrowane. „Duże” wino na „duże” okazje. Jednak cena zniechęca- w podobnej cenie można już szukać i znaleźć ciekawsze propozycje. Polecane do piersi kaczki na sałatce z papai i mango. Degustowałem na zaproszenie Lidl Polska
królestwo garówjako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach (nie tylko tych w pracy), spotkaniach rodzinnych czy na szybki obiad. Świetnie będą do niej pasować grzanki z chleba tostowego. Składniki na sałatkę szefa z piersią kurczaka: 2 piersi z kurczaka (około 400 g) sól, pieprz, pierz ziołowy, przyprawa do gyrosa sałata lodowa 250 g pomidorków cherry 100 g cebulki marynowanej pół brokuła(...)jeden niewielki, około 300 g) 150 g sera żółtego Sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki gładkiej musztardy szczypta cukru sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem czarnym, pierzem ziołowym i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym
e-PrzepisyKulinarnekuchni. Pasuje do wszystkich warzyw , więc ostatnio ląduje na wszystkich moich sałatkach. Nadaje się do maczania paluszków warzywnych, krakersów, na chleb, do makaronu i innych przekąsek. Dressing tahini do sałatki i warzyw – bo właśnie o nim mowa! Jest łatwy i szybki do przygotowania, naturalnie bezglutenowy i możecie dostosować jego smak pod swoje preferencje. Tahini znajdziecie już w większości marketów(...)dość ostry smak , dodanie do niego soku z cytryny i papryki wędzonej nadaje dodatkowej pikanterii. Jeśli według Was sos będzie zbyt intensywny, możecie dodać trochę masła orzechowego, które złagodzi dominujący smak tahini. Może się zdarzyć również tak, że dressing będzie zbyt gęsty , wtedy należy dolać 1 lub 2 łyżki dodatkowej wody i ponownie wymieszać. Gotowy dressing polejcie na sałatkę
Słodkie GotowaniePapryka z cebulą w sosie pomidorowym... Paseczki miękkiej, czerwonej papryki. Pióra ostrej, białej cebuli. Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym. Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonej papryki; 3 duże cebule; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%); 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki wody; 8 łyżeczek białego cukru; 10 ziaren ziela angielskiego; 5 liści laurowych(...)solą do smaku. Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu i pozostawić tak do ostygnięcia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra sałatki. Wodę podczas duszenia papryki z cebulą należy dodać TYLKO w razie konieczności, aby nic się nie przypaliło (ja nie dodawałam). Należy pamiętać, że jest to dodatkowa ilość wody NIE PODANA
Gospodyni Miejskakaszą bulgur i łososiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – łosoś teriyaki – grillowany łosoś – łosoś z sosem whisky i mango – kotlety rybne RYBA Z FRYTKAMI Przygotowanie : około 40 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna) – 6 łyżki mąki – przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)każdej strony tak aby pięknie się zezłociła ale nie spaliła. Podawaj danie od razu po przygotowaniu, kładąc rybę na frytkach i podając razem z sosem tatarskim oraz ulubioną sałatką lub warzywami. SMACZNEGO! Artykuł Ryba z frytkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.pldodajemy tuż przed samym podaniem. Na koniec posypujemy sałatkę chipsami z pity Baba Ghanouj – pasta z bakłażana Składniki: bakłażan – umyty i podziurkowany widelcem sok z połowy cytryny duża szczypta soli łyżka oliwy ząbek czosnku przetarty przez praskę pęczek natki z pietruszki drobno posiekany pestki z połowy granatu do dekoracji ostra papryczka do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na Baba Ghanouj
Ugotowane pozamiataneWystarczy kilka składników, a pyszna i uniwersalna sałatka gotowa: na kolację, na wynos do pracy czy też na imprezkę. Składniki: 100g mixu sałat, 8-10 małych pomidorków (u mnie truskawkowe) 125g małych kulek sera mozzarella, 1/2 małej czerwonej cebuli, duży ogórek konserwowy, suszona bazylia, 5-6 małych plasterków ostrej żółtej papryczki, łyżeczka oliwy lub oleju sól, pieprz (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidorki
Lena Gotujeoliwki, urozmaicam jak się da, każda wersja wygrywa. Sałatka meksykańska z zielonym groszkiem SKŁADNIKI: puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka ananasa w kostce 1 por – biała część 1 czerwona papryka szklanka mrożonego zielonego groszku, może być konserwowy 180 g żółtego sera w kawałku 2-3 duże łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, ostra papryka do smaku PRZYGOTOWANIE: Wszystkie puszki
Zasmakuj Kuchnikrólewską , mój hit w domu i na blogu wśród sałatek na imprezę. Spróbujcie, poczęstujcie, zasmakujcie SKŁADNIKI: 500 g piersi z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula puszka ananasa w kostce, 565 g, po odsączeniu 340 g puszka kukurydzy 400 g 1/2 szklanki ryżu 3 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pierś myję
Zasmakuj Kuchnitrochę polędwiczek pokroiłam w kostkę i też zamarynowałam.Smaczna sałatka, z kurczakiem z marynaty Kujawski, makaronu i warzyw.. 1 pierś z kurczaka lub polędwiczki z kurczaka 10-15 dkg makaronu 1 ogórek zielony 1-2 papryki [czerwona, zielona] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa 1 pomidor marynata Kujawski[ ostra papryka-czosnek-zioła ] majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka
Moje domowe kucharzenieMarynowane tofu idealnie nadaje się do sałatek, grilla lub dania głównego. Tofu bardzo łatwo przyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku. Składniki: 1 opakowanie tofu oliwa z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli garść posiekanej natki pietruszki
Łycha smakówSkomponowałam tą sałatkę pod własne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja
kawawszklancezbyt gorący. Zbyt gorący powoduje, że czosnek nabiera ostrego, palącego smaku. Postanowiłam dziś przyrządzić go w nieco innej formie. Wyjęty ze słoiczka jest wspaniały do kanapek. Dzięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki
potrawyregionalneDobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków). SKŁADNIKI 800-900 g mięsa wieprzowego 80 g margaryny 3 czerwone papryki 2 cukinie 2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka lub chilli 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Passions hobbies lifedaniami głównymi, lub jako przekąskę pomiędzy. Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany. W caprese kluczowa rolę gra również mozarella, jeśli
Z Kuchni Do Kuchniindywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest
Kulinarna Pokusamiodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego . Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego 1 łyżka ostrego ketchupu 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
Kuchcik gotujemakaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie
KreatywnePinypokusiłam się o zakup książki z różnymi pastami i sałatkami kanapkowymi. Będę je testować i dzielić się z Wami pomysłami. Dzisiaj śniadanie z pastą jajeczną. SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 6-8 plasterków dobrej szynki 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam mazdamera) 1 szalotka drobno posiekany szczypiorek 1 łyżka ostrej musztardy majonez (w zależności ile kto lubi) sól
Kuchnia w opałach