pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem(...)papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier
Tradycyjna Kuchniaduże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie) kawałek selera (mniej więcej wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka chili 1 gałązka trawy cytrynowej kilka grzybów shitake 2 grzyby mun 4-5 ząbków czosnku ok. 6 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 laska cynamonu (ok. 6 cm długości) 3-4 goździki(...)wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ! Uwielbiam smaki różnych kuchni świata, ale mam kilka ulubionych, jak kuchnia libańska i wszelakiego rodzaju pasty do chleba, hummus czy sałatka tabbouleh , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce! Dobry makaron, przepyszny kurczak w sosie(...)ząbki czosnku - 8 łyżek sosu sojowego - 1/4 pęczka pietruszki - po łyżce różowego imbiru marynowanego/ na porcję - chili świeże wedle uznania - 2 łyżki sosu sojowego grzybowego - 2 łyżki sosu słodkiego chilli - 1 opakowanie suszonych grzybów shitake (około szklanki) - 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczej - 150 ml wody - olej rzepakowy Namocz w wodzie grzyby shitake przez minimum 1,5 godziny. W woku
SMYKWKUCHNIbazylia suszona oregano suszone tymianek suszony czosnek krojony w plastry olej słonecznikowy pestki słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory kroimy w ćwiartki. Wydrążamy pestki. Układamy na suszarce do warzyw i grzybów. Solimy i posypujemy suszona bazylią. Pierwszego dnia suszymy osiem godzin, a drugiego 3-4 godziny. Pomidory powinny być pomarszczone, ale elastyczne. Podczas suszenia najlepiej co jakiś czas zmieniać układ(...)dużej mierze będzie zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemusuper pomysły. Nie zdarzyło nam się jeszcze, żeby ugotować coś z jego repertuaru co okazałoby się niewypałem. Karol Okrasa to marka sama w sobie. Jak ugotować kaszę jaglaną Sałatka z kaszy jaglanej jego autorstwa jest prosta do zrobienia i ma bogaty bukiet smaków: kwaskowych i słodkich, podbitych orzechowym posmakiem słonecznika i rukoli. Bazę wszytkiego stanowi kasza ugotowana w bardzo ciekawy(...)jaglanej 1 czerwona papryka Garść ziaren słonecznika Mały pęczek pietruszki posiekany Garść rukoli posiekany 2 łyżki kaparów 1 ogórek kiszony drobno pokrojony 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanych, marynowanych grzybów 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Kilka łyżek pokruszonego, wędzonego twarogu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zalej kaszę zimną wodą. Odstaw na 2 godziny. Krok
Niedzielny kucharzziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki(...)Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole
Tradycyjna Kuchnianiektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki(...)miejscem “dla wędrowca”, opłatek + sianko, choinka i prezenty. Całkiem sporo, ale nie wszystko musisz zrobić samemu i samej. Jesli każdy gość przyniesie ze sobą jedną potrawę np. ciasto, sałatkę, śledzie w słoiku czy opłatek, to nagle natłok pracy robi sie już całkiem znośny. Ja na przykłakłąd nie lubię karpia i nigdy go sama nie robię, Podobnie jest
Ugotowane pozamiatanePRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Anibędziemy głębokiej patelni i garnka. Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej suszone grzyby. W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw(...)Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami. Smacznego
ClauditteMissCookinggodziny. W między czasie kroimy cebule i podsmażamy na maśle na złoto. Pieczarki kroimy w grubą "kostkę" i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy do miękkości grzybów często mieszając. Doprawiamy pieczarki (po ok. 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzu - lub według uznania). Przesmażone grzyby dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Następnie gulasz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz(...)zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronasuszonymi grzybami. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Dodatek suszonych grzybów nadaje bitkom wspaniały smak i aromat. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki bez kości, 1 cebula, 30g suszonych grzybów leśnych, 1 łyżka mąki, 2 szklanki wody, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam tłuczkiem. Mięso(...)mięso będzie miękkie. 3. Śmietanę mieszam razem z odrobiną wywaru spod mięsa. Dodaję do bitek. Mięso duszę jeszcze przez około 5 minut. Bitki podaję z kluskami śląskimi i sałatką
Tradycyjna kuchnia Kasilistkami ziół i sałat. podajemy z pomidorkami i kawałkami smażonego czosnku. Polecane wino: Riesling Dla odmiany był to Riesling z regionu Mozeli ;), ale nieco słodszy i z dobrą kwasowością. Sałatka warzywna dobrze komponowała się z mineralnymi i owocowymi nutami ananasa, jabłek i gruszek tego wina. To jedno z najlepszych win z całego spotkania godnie reprezentowało słynne mozelskie Rieslingi. Idealna sprawa(...)chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy jasny sos rybny 300 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko 50 g suszonych, namoczonych przez noc grzybów shitake 3 pęczki zielonych szparagów – blanszowane w osolonej wodzie na chrupiąco 200 g orzeszków ziemnych solonych – posiekanych grubo Sok z 4 limonek 4 czubate łyżki uprażonego sezamu pęczek
Ugotowane pozamiataneBarszcz czerwony, zupa grzybowa Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały(...)uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika! Sałatka jarzynowa Przygotowana z warzyw, ale zawiera w swoim składzie nieszczęsny majonez, który posiada olbrzymie ilości tłuszczu. Wystarczy, że majonez zamienimy na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki
Truskawkowa Fiestasuszone grzyby łącznie z wodą z parzenia. Dodajemy kostki rosołowe (ja dodałam dwie bo na 250 ml wina na 0,5 litra wody i jeszcze 250 ml wody z grzybów suszonych mamy 1 litr płynów a 1 kostka jest na 0,5, ale jeśli ktoś boi się że wyjdzie za słone to proponuje dodać jedną kostkę i na koniec doprawić(...)około 1 h, oczywiście karkówkę co 30 min przewracamy lub jak nam się o tym przypomni :). Jak karkówka nam się dusi mamy sporo czasu na przygotowanie dodatków jak jakaś sałatka czy ziemniaki. Im dłużej będzie się karkówka dusić tym będzie bardziej miękka 1,5 to takie minimum, u mnie po 2 h była już bardzo delikatna i krucha. Na koniec
Piekielna Kuchnia Patidoskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami(...)przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji
Chilli Czosnek i Oliwa