Niespodzianka przygotowana przez moich rodziców z okazji Dnia Mamy i zbliżającego się Dnia Dziecka. Wizyta w restauracji, gdzie do tej pory jeszcze nie jedliśmy, chociaż samo
Karola gotujerobiło się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej(...)powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz, papryka słodka
My simple kitchenpotrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy z zapiekance. Dużo lepszy jest jednak na surowo, bo jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę i sałatkę. W każdej będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki. Po upieczeniu ich w piekarniku(...)topinamburem Jeśli nie wiesz, czy na pewno topinambur Ci posmakuje najlepiej zacząć od dodania odrobiny, do potrawy, którą już znasz i gdzie dodajesz inne warzywa. Składniki: 250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki cebula – obrana i przekrojona na pół po kilka ziaren ziela
Ugotowane pozamiataneCzasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku?Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka?Przeglądam strony, gdzie występują potrawy różnych narodów, ale jakoś nigdy mi niewychodzi, by to co ugotuję, mogło wpisać się w jeden styl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem.Jest tu tyle, że głowa mała! Ale o dziwo, smakuje(...)200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam
W kuchni Karmel-itkipoprzednim poście z przepisem na fasolkę po bretońsku pisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta(...)użyć fasoli z puszki - co przyspieszy cały proces. Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu ( najlepiej świeży) liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 litr rosołku wywaru warzywnego szklanka passaty pomidorowej 1/4 szklanki
Smaczny zeszytDziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMaślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki(...)wlewamy wodę, lekko solimy, dodajemy niewielką ilość kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, zagotowujemy. Wrzucamy grzyby na gotującą się wodę, gotujemy przez 5-10 minut, w zależności od wielkości grzybów, grzyby odcedzamy, przelewamy zimną woda. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy, zagotowujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczycę
Bajeczna Kuchniapysznych składników, szybkie i zdrowe. Najlepiej, żeby było to coś prostego, ale podkręcone jakimś sekretnym składnikiem. Na dzisiejszy obiad będzie risotto z sałatkami a na deser kanapki lodowe. Sałatki zaskoczą nas nietypowym połączeniem smaków. Do tego gołąbki z liści winogron i lody, które robią się praktycznie same (bo zrobiliśmy je z gotowych lodów). Risotto będzie zwykłe – niezwykłe. Tylko(...)makaron czy … risotto na wodzie. To też wspaniała przyprawa dla wegan, którzy nie mogą pomóc sobie parmezanem a chcą, żeby proste dania miały głębie smaku umami i piękny grzybowy aromat. Risotto z groszkiem i letnią truflą Składniki na 4 porcje: kilo groszku w łupinach (albo pół kilo wyłuskanego) szklanka ryżu do risotto (u mnie arborio) cebula – drobno
Ugotowane pozamiatanePasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa(...)Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie
Karo in the Kitchentwardości, kefalotyri jest często smażony w panierce na patelni, podawany jest wtedy jako „saganaki cheese”, często używa się go również jak parmezan. Ja osobiście używam go do domowych lekkich sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego, może być też ser kozi 250 g szpinaku 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 garść suszonych czarnych oliwek sos: oliwa(...)pokolenia na pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również jej receptura
ClauditteMissCookingktóre mogą stosować również osoby zmagające się np. z chorobą Hashimoto. Co dokładnie przygotowaliśmy/próbowaliśmy? O tym poniżej. Spróbujcie przygotować te dania w domu. Naprawdę warto SAŁATKA Z DIPEM JOGURTOWYM – miks sałat (2 garście mieszanki) – kilka świeżych truskawek – kilka zielonych szparagów – garść orzechów włoskich DIP: – jogurt naturalny OSM Krasnystaw(...)posypujemy wszystko orzechami i polewamy dipem zrobionym ze 100ml jogurtu, 2 łyżek soku z cytryny, łyżeczki miodu, garści posiekanych ziół i odrobiny soli i pieprzu. Ciasteczka z polenty i grzybów z nutą białego wina Polenta: 1 szklanka kaszy kukurydzianej, 3 szklanki wody, sól Gotujemy wodę z solą, jak się gotuje, od razu wrzucimy całą naszą kaszę kukurydzianą i gotujemy
Słodkie okruszkiInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" autorka: Badylarka | blog(...)Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą
Weekendy w domu i ogrodzieprzykład dział: masła smakowe. Wybrałam go celowo, bo zawiera jedynie siedem pozycji i doskonale obrazuje resztę problemów książki. Elżbieta Adamska proponuje masła: z orzeszków arachidowych, łososiowe, roquefort, martini, grzybowe, czosnkowe, ziołowe. Pierwszy raz słyszę o polskich orzeszkach arachidowych albo roqueforcie, mamy za to przecież mnóstwo innych składników, które można by uznać za znamienne dla Polski. Takie masło z prażoną(...)pogruchać przy gościach na kolacji można. Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce niezwykle się przyjęły. Może nie starczyło miejsca, gdy zdecydowała się
Życie zamknięte w smakuwigilijnych. Przygotowuje się go na zakwasie buraczanym, na który przepis znajdziecie TUTAJ 2. Uszka z grzybami Jest to klasyczna pozycja na wigilijnych stołach. Małe, delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Przepis na uszka znajdziecie tutaj: Uszka z grzybami 3. Smażony karp Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt(...)grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytem