pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki. Do ich zrobienia możecie użyć jednego rodzaju grzybów, albo mieszanki. Doskonale sprawdzą się tu i kurki(...)grzybkach w occie to ja mogę długo i namiętnie. Grzybki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, stąd może takie nawiązanie do świąt. Nie robiło się ich strasznie dużo, a jedynie kilka słoików, stąd jak dla mnie są nadal rarytasem. Grzybki marynowane a więc w occie. Ich moc zależy od ilości octu, jaką dodamy do zalewy. Mąż mojej sąsiadki uwielbia bardzo mocno octowe
Mieszam w Garnkususzone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki(...)imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną
Mango Papajadawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około(...)godzin na bardzo wolnym ogniu stale mieszając. Konfitura powinna być szklista i zwarta. Następnie przełożyć do słoików i zakręcić dopiero po 12 godzinach
Tradycyjna KuchniaKimizu sauce with jerusalem artichoke. Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. 3 żółtka szczypta soli duża 1 łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wasabi Towarzystwo. 8 cm ogórka 1 topinambur 4 krewetki(...)Wykonanie. Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie błyszczeć. Schłodzić. Można zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce. Oczyszczone, osolone krewetki obgotować przez 15 sekund. Ogórek i topinambur pokroić w cienkie plasterki. Wszystko ułożyć na 2 talerzach i podać z sosem kimizu
Kulinarny karnet Christopherafigi, maliny, wiśnie), przyprawy korzenne (imbir, cynamon, anyż, goździki, wanilia, pieprz), a nawet lawenda, pokrzywa czy mniszek lekarski. Myjemy je, suszymy, następnie wkładamy do słoika i zalewamy gorącym octem. Słoik odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 2 do 4 tygodni, pamiętając, aby co kilka dni przemieszać zawartość. Ocet możemy w międzyczasie próbować i sprawdzać, czy jego smak już(...)bardziej zakręcony i świąteczny, z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy do dań na ciepło, szczególnie zawierających pomidory. Przygotowałam także trzeci ocet metodą, nazwijmy, ekspresową, bo ocet jest od razu gotowy do użycia
Chilli Czosnek i Oliwaliliowe koniczyny i strzeliste margaretki. Zapachy i kolory odurzają. Mam ochotę zanurzyć się w kwiatach dzikiego bzu, przesiąknąć ich cudownym aromatem. Czekam na słodkie truskawki, by zamknąć je w słoikach razem z aromatem bzu. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną oklejać etykietkami słoiczki z najlepszą pod słońcem konfiturą z truskawek i kwiatów dzikiego bzu. Podobnie nie mogłam się(...)ogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się przez krzaki
KUCHARNIAbardzo mi się spodobało robienie kolorowych słoiczków na zimę. Teraz już wiem, że będzie to coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań. Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów 4 marchewki 1/2 szklanki oleju(...)paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko do dużego garna, dodać ocet, cukier i olej. Gotować pół godziny i na gorąco wkładać do słoików, przetrzeć brzegi słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. To wg babci było wystarczająco. Ja natomiast jeszcze pasteryzowałam przez 8 min. dla pewności
Pelusiowa Kuchniauzależniającą sałatkę, którą będziecie wyjadać prosto z miski. Sałatka smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę postoi i wszystkie smaki się przegryzą. Gorąco polecam wszystkim fanom, ale przede wszystkim wrogom brukselki :) Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi Składniki (na 2-4 porcje): 200 g brukselki 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego 1 łyżka musztardy sól, pieprz(...)zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski. Przygotuj sos. W słoiku umieść ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. Parmezan zetrzyj na tarce
Chilli Czosnek i OliwaSmaczne i proste. Taką sałatkę możemy przygotować w przysłowiowe 5 minut. Jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład z grilla. Polecam. składniki4 czerwone cykorie1/2 pęczka szczypiorkugarść kolendry1 cebulasos6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuprzygotowanieCykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć(...)miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego
Stare Garysałatka, choć nie zawiera wykwintnych składników jest bardzo smaczna a do tego ciekawie wygląda. Kilka osób się nabrało, bo z daleka przypomina tort. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby warstwy spokojnie się poprzyklejały do siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem. Składniki: puszka(...)groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatemu - rzuciłam się na kuriera z paczką i pobiegłam ją otwierać. Kwiaty konopi parzę codziennie :) Zalewam jedną łyżeczkę, chwilkę parzę i piję. Czynność powtarzam dwa razy. Aktualnie w słoiku trzymam wymieszane kwiaty z liśćmi konopi. Jak już pisałam wcześniej - herbatkę agrestową próbowałam i mi niezwykle posmakowała. Mięta jest bardzo mocna, wyrazista. Cudownie pachnie i smakuje. Podobnie z melisą. Zauważyłam(...)filiżance wygląda naprawdę zjawiskowo. Nagietek (którego zdjęć nie mam..) okazał się bardzo delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę
Czarnawisienkapodczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz(...)bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane składniki ułóż na talerzach, podaj gościom i wysłuchuj pochwał na temat smaku tego dania :) Natka
Gotuj z Natkągwarantuję Ci, że ten wykonany samodzielnie jest o wiele zdrowszy, lepszy w smaku, bogatszy w witaminy, mikro i makroelementy oraz kwasy. Taki domowy ocet można używać jako dodatek do sałatek, pić rozcieńczony z wodą (2 łyżki octu na szklankę wody). Doskonale reguluje metabolizm, obniża poziom glukozy we krwi, oraz sprawia, że poprawia się kondycja naszej skóry. Składniki: 1kg jabłek (ewentualnie(...)kostkę (razem z gniazdami nasiennymi oraz skórką) i przekładamy do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią jabłka, tak aby żadne nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Fermentacja trwa około 2-4 tygodni. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, jabłka były zalane wodą, tak aby nie doprowadzić
Kuchnia Pani WiosnyJest tak chyba każdego roku, że w maminym ogródku następuje zmasowany atak cukinii. I jest leczo, dużo lecza. I sałatki, dużo sałatek. I przetwory, dużo przetworów. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Szperałam, szperałam i znalazłam TO. Intrygująca nazwa, zastanawiające składniki, interesująca koncepcja. Trochę pozmieniałam, dopasowałam do moich potrzeb i jest! CUKINIA ANANASOWA Składniki: - około 1 kilograma cukinii (u mnie(...)szklanki soku ananasowego (z kartonika) - 3/4 szklanki cukru - 1 laska wanilii - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 goździki - sok z połowy cytryny - skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Zaczynamy od słoików. Porządnie myjemy i wyparzamy. A jak się parzy słoiki? Na dnie garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wlewamy wodę (tyle, by po włożeniu słoików sięgała do 1/5 ich wysokości) i umieszczamy słoiki oraz
Życie zamknięte w smakuprzy winie, uroczystej kolacji, romantycznym spotkaniu... Jej świeży smak pozostanie z nami na dłużej. Idealna na każdą okoliczność. SM Mlekovita produkuje mozzarellę mini. Jest fenomenalna jako dodatek do sałatek, dań, lub jako samodzielna przekąska. Składniki: 2 opakowania mozzarelli mini Mlekovita otarta skórka z jednej limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki miodu(...)rozgniatamy delikatnie w dłoni i siekamy (nie za drobno). Pozostałe składniki, posiekaną miętę łączymy ze sobą dodając mniej lub więcej soku z cytryny. Najszybszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego w słoiku i energicznym potrząsaniu min. Kulki mozzarelli zalewamy powstałą emulsją i wstawiamy przykryte do lodówki na ok godz. Podajemy zimne w mniejszych miseczkach z wykałaczkami
Malinowe Pocałunki