wiadomo sałatki możemy robić prawie z wszystkiego, zależnie od inwencji twórczej. Ten przepis jest właśnie taki: zaglądamy do lodówki, sprawdzamy zawartość szafek i wtedy przychodzi pomysł… Składniki: 2 flądry wędzone 4 jajka ugotowane na twardo 4 rzodkiewki ( duże ) Biała fasola z puszki Pęczek natki pietruszki 3 ogórki korniszony 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju ( ok ½ słoika) Majonez Sól, pieprz
Smaki Ewysałatek, kanapek, rozmaitych przystawek. Składniki ½ kg cebuli ( pół na pół z czerwoną), 2 łyżki soli, ¼ szklanki octu na 3/4 szklanki wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w talarki i włożyć do garnka z osoloną wodą i pozostawić na noc. Następnie odlać, przelać zimną przegotowaną wodą. Po chwili włożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami
Tradycyjna Kuchniazdrowa sałatka. Składniki 200 g truskawek opakowanie roszponki 70 g sera koziego ( u mnie Cabecou ) garść listków bazylii polewa Glassa Gastronomica Sos : 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki wody sól pieprz bazylia suszona Przygotowanie Sos : oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, syrop klonowy, przyprawy i wodę połączyłem w słoiku. Energicznie potrząsnąłem
R'n'G Kitchenprzyprawami to prosty i elegancki upominek, który przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus - we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne(...)radości bliskim interesującym się gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę
Chilli Czosnek i Oliwasałatek. Składniki: 2,5-3 kilogramy małych buraczków Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 3 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Buraczki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, uważając żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy z wody, ostudzone obieramy i układamy w słoikach. Składniki
Bajeczna Kuchniawielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam! Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu składniki: 8-10 ugotowanych na twardo, obranych(...)szklanki wody (szklanka 250 ml) 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki octu balsamicznego 3 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki soli przyprawy do słoika: duża, czerwona cebula 3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz
Stare Garysłoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przełożyć do miski i udekorować szczypiorkiem. źródło ,,sałatki
Apetyczna babeczkasałatkę zdecydowanie polecam fanom selera konserwowego. I powiem Wam, że ja do nich należę;-) tak go lubię, że mogę go nawet jeść bez żadnych dodatków. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. I co najważniejsze nie wymaga skomplikowanych składników. Można ją układać warstwami jak również bardzo dobrze smakuje wymieszana. Nadaje się idealnie na każdą okazję ;-) Zapraszam(...)Składniki: 2 słoiki selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 dag szynki, 5 jajek, 4-5 łyżek majonezu, Wykonanie: Selera dokładnie odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do miski. Na selera wysypujemy ¾ kukurydzy, smarujemy majonezem. Następna warstwa to pokrojona w kostkę szynka, później jajka również pokrojone w kostkę. Następnie jajka smarujemy resztą majonezu. Na wierzch sypiemy kukurydzą. I gotowe
Passion of CookingPrzełożyłam do szklanego słoja. Idealnie nadaje się też gliniany garnek. Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień. Powinien stać w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. I tyle.Łatwe(...)prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego! Polecam również BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW SAŁATKĘ Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ
potrawyregionalneprzygotowany ser można dodawać do sałatek lub podawać jako przekąskę. Składniki 1 kostka twarogu - 250 g - ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go po prostu pokroić w kostkę; 2 suszone pomidory(...)łyżeczka soli morskiej 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej zielonej kolendry 2 łyżki suszonych pomidorów kawaleczki ok.0,5- 1 szklanki oliwy z oliwek (zależnie od wielkości słoika) Ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;. Układamy je warstwami w słoiku, przesypując solą, pieprzem, ziołami , czosnkiem,pomidorami. Tak układamy cały ser. Na zakończenie zalać
w mojej kuchniwśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie
Salonik smakówzakupy. Wobec tego faktu stanęłam wczoraj przed trudnym wyborem co by to zrobić na obiad.. Wiadomo każda kobieta potrafi z niczego zrobić awanturę i sałatkę, ale u nas sałatka by nie przeszła. Po szybkim przejrzeniu lodówki wybór padł na naleśniki. A z czym są najlepsze naleśniki dla dzieci? Oczywiście słodkim domowym dżemem. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam. Obiad zniknął(...)minut, a talerze zostały dosłownie wylizane :) Ilość porcji: około 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½ szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota
Kolizje Smakówpyszna i sycąca sałatka. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi. Składniki: 1 szklanka(...)papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków świeżego oregano sól, pieprz, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Pęczak opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Kulinarne InspiracjeMimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie.W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo.Składniki:-2 kg ogórków-2 marchewki-1 papryka-1 cebula-kilka ząbków czosnku-6 szklanek wody-10 łyżek cukru-2 czubate łyżki soli-1 szklanka octu-listki laurowe-ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego-gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę(...)dużą kostkę a cebulę w piórka.Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy
Maminek kulinarnySmaczne i szybkie połączenie warzyw z wędzonym łososiem i winegretem z dodatkiem czosnku.Składniki na 2 porcje:150 g wędzonego łososiamix sałatgarść kaparów2 pomidoryogórek zielonyna sos
wyzwania kuchenne