sałatka do słoika - 1246 przepisów (strona:67/84)

Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy(...)papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z wędzonego pstrąga z chrzanem 260

Nie przepadam za chrzanem, za to mój mąż uwielbia, więc gdy trafił na ten przepis, to uparł się, żeby koniecznie zrobić tę pastę. Nie pozostawił mi

Delicious Titbits
Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki w zalewie octowej z goździkami 215

taką myślą zostały posiane. Ten przepis podesłała mi właśnie właścicielka ogórkowego ogrodu, a więc moja mama, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i obiecuję niedługo znowu nawiedzić dom rodzinny ;) SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z PAPRYKĄ, CEBULĄ, CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W ZALEWIE OCTOWEJ Z GOŹDZIKAMI Składniki warzywne: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram papryki (różne kolory) - 0,5 kilograma cebuli(...)oliwek Przygotowanie zalewy: Mieszamy razem wszystkie z podanych składników - możemy je zagotować, co przyspieszy proces rozpuszczania, albo po prostu wymieszać, odstawić na chwilę i raz jeszcze wymieszać. Do wygotowanych słoików wkładamy warzywa i całość uzupełniamy zalewą. Dodatkowo na wierzch każdej mieszanki wylewamy łyżkę oleju bądź oliwy. Pasteryzujemy przez jakieś 20 minut. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Ognista sałatka z bobu do słoików 180

Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków Składniki - 1,5 kg bobu - 1 kg cebuli - 1 kg marchwi - 100 g papryki ostrej - pęczek pietruszki - 1 łyżka soli zalewa - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki octu -1/3 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 5 łyżek cukru - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania 1. - Zalać bób wodą doprowadzić(...)się zalewa zacznie gotować wrzucić cebulę i papryczki  do zalewy gotować ok 10 minut  Wlać zalewę do bobu Wszystko razem zagotować  Gorące dać do słoików zakręcić słoiki  Pasteryzować 20 minut

W królestwie smaków Beaty
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 220

Obiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dynia marynowana słodko-kwaśna 171

Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na małym ogniu ok 40 min.  Kuleczki przełożyć do wyparzonych słoików i zagotować resztę dyni. Następnie zalać wrzącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min. Odstawić dnem do góry do wystygnięcia. marynowana dynia hokkaido Ubiegłoroczne przetwory robiłam z dyni hokkaido

Atlas Smaków
Szwedzka sałatka ze śledzi 170

Śledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek

Bea(u)ty kitchen
Bosmańskie śledziki 424

Bosmańskie śledziki Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie

Ogrodnik w podróży
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 168

Przepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym

W kuchennym oknie Ewy
Seler naciowy z suszonymi pomidorami 165

Seler naciowy niezmiennie króluje w mojej kuchni, lodówka musi go mieć na stanie :) Tym razem szybkie i minimalistyczne połączenie: seler, suszone pomidorki i świeża bazylia. Taką

Kuchcik gotuje
Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka 156

W  Arabii  Saudyjskiej   (gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę  termiczną ) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 157

pełnią pasji.Oczywiście, Karmel-itka wybrała opcję b), ale pod pełnym przepisem podaje wersję uproszczoną.Obie smakują pysznie, b)  jest jakby lepsza. Sami zrozumiecie, dlaczego, czytając receptury. SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego(...)Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam. Podaję jako przystawkę lub na kolację.  **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy. Różnica?W smaku jest ogromna. Próbowała Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z ogórków i papryki 183

Zrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 250 g cebuli 250 g marchewki 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soli Zalewa: 0,5 szk octu(...)zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około

Ala piecze i gotuje
Pasta jajeczna – nie tylko na śniadanie. Patent na obieranie jajek w kilka sekund 155

idealnie podkreśla w niej smak jajek. Ubóstwiam jajka. Najbardziej te z jeszcze płynnym żółtkiem, czyli jajka na miękko i poszetowe, takie gdzie w żółtku mogę maczać grzankę, fasolkę, szparagi… Sałatka jajeczna którą robię jest zawsze bardzo mocno doprawiona – pieprzna, lekko kwaśna, kremowa od rozkruszonych żółtek i majonezu. Prosta i smaczna. JAJKA NA TWARDO Niby prościzna, prawda? A jednak nawet(...)lodowatą wodą z kranu żeby przerwać proces gotowania. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Jeśli macie bardzo świeże jajka, łatwo je obrać. Na każde potrzebujecie jakiś 10 sekund. Jajko wkładamy do słoika, wlewamy odrobinę wody i potrząsamy dynamicznie słoikiem w górę i w dół, jak barmańskim shakerem. Skorupka się tłucze, woda oddziela ją razem z błonką od jajka… I voila! Można prościej

Karo in the Kitchen
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 174

Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej ( klik na bloga ) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania