sałatka do słoika - 1246 przepisów (strona:71/84)

Sos pomidorowy na zimę 595

domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego, pomidory krojone  z puszki też niekiedy wykorzystuję. Ale w sezonie letnim zajadamy się jednak świeżymi pomidorami, sałatki z pomidorami są przygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję  pieczone pomidory, no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy(...)chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie go blenderem ręcznym. Sos jest dosyć gęsty, ostrożnie przelewamy go do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący sos/ przecier/ koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych 160

Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że

Bea(u)ty kitchen
Mizeria według mirabelek 115

zapraszam, jeśli nie, cóż. Niech opatrzność nad wami czuwa :-) Co wyróżnia tą mizerię? Dodatki prosto z naszego ogrodu- młode liście pokrzywy i płatki tulipanów. Pokrzywę jako dodatek do sałatek znałam już wcześniej dzięki mamie. Pokrzywa najlepsza jest teraz, kiedy listki są jeszcze małe i miękkie. Opłukanie ich w wodzie i pokrojenie drobno pozbawia je zdolności parzących- na zdjęciach zobaczycie całe(...)tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu- u nas to był kurczak z sosem Tikka (tym razem bardzo satysfakcjonujący, choć ze słoika- polecam firmę Patak) i razowy kuskus.  A na zakończenie nie byłabym sobą gdybym nie umieściła czegoś z ogro du:-) Nasz ogród odwiedziła rzekotka drzewna. Nasz długosz jest już gotowy

les mirabelles
Zakwas buraczany 130

burakami to jest tak, że naród spożywa barszcz, buraki w ćwikle oraz sałatki. Burak po prostu jest, bo jest i nie wywołuje euforii ani dzikich pisków zachwytu. Nie pamiętamy o jego właściwościach zdrowotnych i fajnym smaku. Taki niepozorny burak pomaga, kiedy jesteśmy interesująco bladzi, nie dlatego, że taka nasza uroda lub fascynujemy się wampirami, tylko mamy anemię i powinniśmy coś(...)macie pewności, że chleb jest nieoszukany, to lepiej użyć dobrego soku z ogórków lub kapusty. U mnie obciążeniem składników był talerzyk i dwa kamienie wygotowane we wrzątku. Słoik bądź naczynie obwiązujemy gazą i sznurkiem, żeby był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce. Zakwas kiszony z chlebem będzie gotowy po około 5 dniach, zdejmujemy wtedy pianę, która się wytworzyła

ladykitchen
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 106

dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i  startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera(...)miejscu, w przewiewnej torbie . W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją. Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze.     Ingredienti

w mojej kuchni
Kiszona kapusta – czyli jak zrobić dobrą kiszoną kapustę do słoików 230

Moja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie

Smaki Ewy
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 149

Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami.Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal(...)wody), zwłaszcza wtedy, kiedy używamy ziół lub owoców o małej zawartości cukrów.Dla przyśpieszenia fermentacji można też nastaw zaszczepić drożdżami winiarskimi, przygotowując „matkę drożdżową”.  W tym celu do słoika lub butelki wlewamy ok. 500 ml ciepłej wody, dodajemy cukier (3 łyżeczki) i drożdże winiarski (wystarczy małe opakowanie, dokładne proporcje są na opakowaniu drożdży). Butelkę lub słoik nakrywamy ściereczką

SzczyptaSmaQ
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 162

Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe!   Przepisy:  Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy nie są domowej roboty, no ale czasami każdy ma ochotę(...)makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz do spaghetti), wiem, że nie są one najzdrowsze i warto wybrać wariant z sosem domowej roboty, ale raz na jakiś czas ta opcja też nikogo nie zabije

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 276

Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe!   Przepisy:  Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy nie są domowej roboty, no ale czasami każdy ma ochotę(...)makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz do spaghetti), wiem, że nie są one najzdrowsze i warto wybrać wariant z sosem domowej roboty, ale raz na jakiś czas ta opcja też nikogo nie zabije

Cooking Monster
Kofty 201

niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A  każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe(...)którym wystąpią.                 Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami

Kuchnia Prezydentowej
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 216

karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji na warsztatach:) W zaprzyjaźnionej kuchni Pracowni Manualnej(...)przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem lokalnych produktów, oczywiście wyłącznie naturalnych.  O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam

KUCHARNIA
Sos winegret /vinaigrette/ 225

Po pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany

bistro mama
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 235

Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI-  Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past(...)sklepach z tajską żywnością sprzedawany jest w postaci całych łodyżek z maleńkimi, zielonymi kulkami. Pieprz zielony dostępny jest też w formie suszonej lub konserwowej, w puszkach i słoikach. Stosuje się go głównie w potrawach tajskich. Dodaje im ostrości, przy jednoczesnym delikatniejszym aromacie niż pieprz czarny czy biały. POCHWIAKI- Świeże osobniki występują w Tajlandii i najlepiej je myć bezpośrednio przed użyciem

ClauditteMissCooking
Różowe płatki kapuściane 192

Róż - taki sobie kolor... kojarzący się często z nieprzyzwoitością (od tytułu pewnego frywolnego programu :-)) lub głupotą! I z bielizną. I kolor tak rzadko widywany w jedzeniu

sierotka maRysia w kuchni
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 177

portugalskiej, mają maksymalnie po 30-50g, a ja mam wtedy pewność, że sól nie będzie długo stała nieużywana, będzie świeża, mocna i wyrazista. Sól smakową przechowujemy w szczelnych słoikach lub pojemnikach, bez dostępu wilgoci, żeby zapobiec jej zbrylaniu.   Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne(...)blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady

Karo in the Kitchen
O karczochach słów kilka i marynowane karczochy. Warsztaty z Frisco.pl i Witkiem Iwańskim. 149

wyjątkowo - i tak właśnie było! Wszystkie opracowane przez Witka dania były obłędne! W końcu jak nie lubić sałatki z karczochów, prosciutto, jajkiem sous vide i parmezanem, sezonowanej wołowiny z sałatką z topinabura czy obłędnego labraxa z potrawką z małży i karczochów? Niebo w gębie! Warsztaty zaczęliśmy od krótkiego wprowadzenia o karczochach i poglądowej lekcji ich obierania! Kiedy poradziliśmy sobie(...)czasie dodajemy umyte i oszuszone pomidorki koktajlowe i gotujemy dalej przez około 5 minut. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i po przegotowaniu garnek ściągamy z ognia. Karczochy przekładamy do słoika, zalewamy tłuszczem i przetrzymujemy w chłodnym ocienionym miejscu. Tłuszcz z konfitowania karczochów warto zachować w całości i używać do gotowania! Ma wspaniały aromat i smak! Smacznego :)  Krok po kroku

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania