sałatka do słoika - 1246 przepisów (strona:70/84)

Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 215

rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny  (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik :  2 limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie na 3-4 dni w temperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować(...)limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące  z ryżem i lekką sałatką, np. z ogórka i rzepy

Kuchnia Prezydentowej
Warzywny sos kuzynki Dorotki (na zimę bez octu - do mięs, na kanapkę, pizzę itp) 278

Kuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest(...)bazylię. Gotować 5-10 min. Następnie dodać zmielony czosnek ( można również go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach) i gotować jeszcze 5 min. Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałata z grzankami i kaszanką 200

Same dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black pudding

Stare Gary
Papryka w ketchupie 207

Papryka w ketchupie... Paseczki kolorowych papryk. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w zalewie ketchupowej. Idelany dodatek do mięs i kanapek. Pyszna przekąska na imprezy czy grilla. Polecam

Gospodyni Miejska
Recenzja SUPERŻYWNOŚCI Davida Wolfe’a, dietetyczna zapiekanka 177

drobiazgowo przestrzegać przepisów. Wystarczy zapamiętać, aby do jednego lub więcej posiłków dziennie dodać jakiś super-produkt , np. do płatków na śniadanie warto dorzucić jagody goji lub acai, a do sałatek i surówek dodać siemię konopne lub aloes. Do smażenia kotletów i zabielania zup najlepszy będzie olej kokosowy (który jest jednocześnie świetnym balsamem do ciała!), a napoje zyskają na smaku(...)masła 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej + 1 łyżka oleju lub masła olej do wysmarowania formy 1,5 puszki pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie 1 mały słoik czarnych oliwek 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1 duży jogurt naturalny 2 jaja sól, pieprz rozmaryn Ugotuj kaszę gryczaną i jęczmienną osobno w wodzie, z dodatkiem oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Nietypowo. I kurczak. 295

Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku?Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka?Przeglądam strony, gdzie występują potrawy różnych narodów, ale jakoś nigdy mi niewychodzi, by to co ugotuję, mogło wpisać się w jeden styl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem.Jest tu tyle, że głowa mała! Ale o dziwo, smakuje(...)markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują troszkę jak seler naciowy ze słoika. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 455

Słodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki

Gospodyni Miejska
Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami 142

Wielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy  lub w sałatkach i z żurkiem jemy.  Ja tarte z ich udziałem przygotowałam do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają. Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość(...)zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać. Rada: żeby łatwo obrać jajka wystarczy pojedynczo wrzucić do słoika z niewielką ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć. Masa: Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony

Moniki Smakołyki
Ćwikła 142

Ćwikła to jest jeden z ulubionych dodatków obiadowych mojego syna. Przygotowanie jej to raptem kilka chwil, oczywiście pomijając gotowanie samych buraków. Potrzebujemy duży garnek do ich

Blondynka Gotuje
Pikle ze skórek arbuza - trend sezonu 217

Arbuz- kto go nie lubi w letnie gorące dni, schłodzony i soczysty. W ostatnich latach stał się szczególnie popularny w sałatkach, a odkryciem ostatnich lat była sałatka z arbuza zcytrusowo-miętowym winegrecie i z fetą. 6 lat temu zaczęłam robić Tort z arbuza i ten stał się ostatnimy czasy również popularny, choć wtedy kiedy sama zaczęłam z arbuza tworzyć Torty(...)obgotowac je przez ok. 10 min. a nastepnie odcedzić. W rondlu doprowadzic do prawie zagotowania się wszystkich składników na zalewę (z wyjątkiem listków bazylii). Kawałki skórek umieścić w słoikach i zalac je zalewą. Zakręcić słoiki, wstawić do wrzątkutak by woda siegała ok. 3 cm poniżej zakrętek i wekować jak to zazwyczaj się robi przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak w pomidorach z oliwkami 222

naprawdę smaczna kompozycja. Mięso jest miękkie i soczyste, z łatwością odchodzi od kości. Pomidory są mocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe(...)cebulę. Dorzucić czosnek, suszone pomidory, słodką i wędzoną paprykę. Smażyć razem przez minutę. Na patelnię ponownie dołożyć kurczaka, dorzucić pomidory, tymianek, liść laurowy i oliwki. Do puszki lub słoika po pomidorach wlać wodę, zamieszać i wlać do reszty składników na patelni. Gotować pod przykryciem przez ok. 35-40 minut- do czasu aż kurczak będzie soczysty i miękki. Powinien bez problemu

Pełny talerz
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 181

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek,także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok,a nie tylko od święta.Smak ćwikły w głównej mierze zależy od jakości buraków,dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się(...)ść chrzanu jest zależna od preferencji smakowych i jak ostrą lubisz ćwikłęburaczki zetrzeć równiż na najmniejszych oczkach tarki,wymieszać z chrzanem,doprawić solą i cukrem i ewntualnie kminkiem.Napełnić słoiki,przechowywać w lodówce i zużywać na bieżąco.Jeśli jest to za duża ilość możesz część zapasteryzować w kotłe z gorącą wodą przez około 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 120

pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości najlepiej spożywać na zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również rybę. W Maroku przygotowuje się pastę amlou właśnie na bazie oleju arganowego(...)oleju arganowego BioPlanet Migdały mielimy w młynku (lub w blenderze), aż otrzymamy konsystencję pudru. Przenosimy do miski dodajemy miód, olej arganowy i całość mieszamy. Przechowujemy zamknięte w słoiku w lodówce prze ok 1 tydzień. Wszystkiego zdrowego i smacznego

Szybko Tanio Smacznie
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach(...)smaku jest lekko gorzki i mocno aromatyczny. Całe liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło

Ciastka - domowe słodkości
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

głaszcząc go chwalił za grzeczne towarzyszenie. Nigdy nie zapomnę tej powtarzalnej dorocznie sceny. Przypominała mi się również kilka dni temu, kiedy sama szykowałam staropolski bigos, aby zagotowany w słoikach czekał na święta. Ten obrazek spokojnej pracy mego Taty i uniesiony w górę czarny pyszczek Figara stał przed moimi oczami nieomal namacalnie. Myślę, że teraz obaj cieszą się swoją obecnością gdzieś(...)daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania