pyszny i bardzo syty, przede wszystkim za sprawą smażonych na oliwie bakłażanów. Włoskim zwyczajem należy użyć sporej ilości oliwy, którą bakłażany chłoną jak gąbka. Wiem, że nie jest to dietetyczne, ale uważam również, że tylko takie, kremowe dzięki oliwie bakłażany są naprawdę smaczne. Koniecznie wybierzcie oliwę extra virgin, a według mnie do tego dania najlepiej pasuje oliwa Monini GranFruttato(...)jest on podawany po starciu na tarce. Ricotta salata ma charakterystyczny słony smak, który świetnie łączy się w potrawach z warzywami. Pasuje zatem do warzywnych makaronów oraz do sałatek. Na Sycylii dodaje się ją do dwóch regionalnych potraw - pasty alla norma oraz do sałatki z pomidorów i czerwonej cebuli. We Włoszech można go kupić nie tylko na Sycylii, przywiozłam
Chilli Czosnek i OliwaWybierając się w podróż poza wygodnymi butami i wodą warto zaopatrzyć się w jedzenie. Wszak wiadomo człowiek głodny, człowiek zły. Idąc w góry, lecąc samolotem
CzarnawisienkaWłaśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!patelnię i smażymy dowolnej wielkości placuszki. Smażymy na średnim ogniu, przewracając kilka razy. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik. Najlepszy sos czosnkowy! Ten sos czosnkowy nie bierze jeńców, nie jest dietetyczny, nie zrobicie go na wegańskim majonezie z wody po ciecierzycy. Ilość czosnku wystarczyłaby do wykończenia obsady serialu „True Blood” oraz zakończenia sagi Zmierzch już po pierwszej części. Jednak jest cholernie(...)czosnkowego, to zróbcie z połowy składników, pamiętajcie, że majonezu, śmietany i zsiadłego mleka musi być po równo. Z czym podać placki z kalafiora? Sos czosnkowy harrisa lutenica hummus pita sałatka z pomidorów i cebuli lub to wszystko naraz wpakowane w pitę! A co! Możecie dodać do placków brokuła, zastąpić kalafior innymi warzywami, bawić się przyprawami. Próbujcie! Wiosna sprzyja eksperymentowaniu
ladykitchenTarta cebulowa z papryką. Przeglądanie lodówki i zamrażarki w poszukiwaniu pomysłu na obiad ? To coś co często się nam zdarza! Większość z nas nie lubi marnować
Zdrowy Styl JoannyKoreczki imprezowe z salami. Epickie przystawki są koniecznością na każdym spotkaniu towarzyskim, nawet w momencie dystansu społecznego. Koreczki imprezowe z salami mogą okazać się smaczną przekąską
Zdrowy Styl JoannyDla wielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo
peanutbuttermonsterZanim zrobimy niepotrzebne zakupy, warto rozejrzeć się po domowej spiżarce i lodówce. Jedzenia nie trzeba marnować, a zgodnie z ideą #zerowaste nawet resztki można zamienić w
Poezja smakuDoskonały posiłek na letnie dni przy gronie najbliższych. Bardzo lekkie, wegańskie i kolorowe dane z mnóstwem witamin. Składniki: 1 kostka (180g) tofu wędzonego 1 placek tortilla
Truskawkowa FiestaKasza jęczmienna to prawdziwe bogactwo witamin, przede wszystkim z grupy B, ale także witaminy E, K, PP, kwasu foliowego, krzemu, cynku, wapnia manganu i miedzi. Dzięki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: makrela wędzona 1 większa, jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "L", cebula 1 średnia, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, majonez 5 łyżek, koperek 1/2
W Mojej Kuchni LubięOstatnio mi się poszczęściło i mam teraz możliwość przetestować kilka produktów dostępnych na stronie przysmaki.pl ;) Cieszę się, cieszę! :) Zwłaszcza, że sklep ma w dyspozycji moje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSpożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe, bo to naturalne probiotyki, a lista warzyw nadających się do kiszenia stale się powiększa. I bardzo dobrze, bo trzeba wiedzieć, że
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie , a w smaku cudowny kawałek mięsa. Danie ma 355 kcal. 0.5 szkl.ugotowanej szklanki kaszy gryczanej 10 dag.schabu sól i
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu
Smakowity Blog Kulinarny